• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.11.2023

18:17

Uzbuna u Odesi! Nemačka šalje "leoparde", Ukrajinci granatiraju okrug Donjecka

Tanjug/AP/Shutterstock

Vesti

Uzbuna u Odesi! Nemačka šalje "leoparde", Ukrajinci granatiraju okrug Donjecka

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 617. dan.

Uzbuna!

U Odesi i selu Zatoka u Odeskoj oblasti odjeknule su eksplozije, javio je ukrajinski portal "Dumska".

U ovoj oblasti trenutno je na snazi uzbuna za vazdušnu opasnost.

Izveden snažan napad! Rusi zadali niz udaraca na frontu i uništili skupoceno oružje Kijeva

Dron granata na Petrovski okrug

Ukrajinska vojska bacila je sa drona granatu oko 17 časova na Petrovski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

Sad nema nazad! Putin Zapadu jasno stavio do znanja: Propustili ste priliku, idemo do kraja

Ruska vojska osigurala bezbednu rotaciju stručnjaka IAEA

Ruski vojnici osigurali su bezbednu rotaciju misije IAEA u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane.

Da bi se izvršila bezbedna rotacija, na ruti kretanja od naznačenog mesta prelaza posmatrača – srušenog mosta u blizini sela Kamensko, od 6 do 18 časova proglašen je režim prekida vatre, kojeg se strogo pridržavala ruska strana, ističe se u saopštenju.

U sastavu misije su četiri inspektora, a njihov zadatak je da nadgledaju i procenjuju bezbednosni status Zaporoške NE.

Prilikom pregleda saobraćajnice u zoni prelaza, ruski demineri uočili su neeksplodiranu municiju strane proizvodnje koja je zaostala nakon novog ukrajinskog sistematskog granatiranja u neposrednoj blizini Zaporoške nuklearke.

- Ruski vojnici su detonacijom na licu mesta uništili eksplozivne naprave i osigurali bezbedan prolazak posmatrača misije i njihovo dostavljanje do stanice - dodaje se u saopštenju.

Stručnjaci IAEA prisutni su u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani od 1. septembra 2022. godine, nakon prve posete elektrani generalnog direktora agencije Rafaela Grosija.

(VIDEO) Prejako! Ruski "aligatori" u akciji, neprijateljske tenkove pretvaraju u staro gvožđe

Ukrajini stižu "leopardi"

Nemačko Ministarstvo odbrane saopštilo je da namerava da Ukrajini preda još 25 tenkova „leopard“ 1 A5 u okviru zajedničkog programa pomoći Kijevu sa Danskom.

Ukrajina će dobiti ukupno 115 tenkova ovog modela.

Uništen ukrajinski Mig kod Nikolajeva

Ruska vojska uništila Mig-29 Oružanih snaga Ukrajine na aerodromu Kulbakino u Nikolajevu.

Aerodrom se nalazi na 50 kilometara od linije fronta, a lancet je još jednom pokazao svoje mogućnosti.

 

 

 

 

Kreće brutalna osveta Amerike Zelenskom! Rogov: Sklanjaju "poludelog", pogledajte zapadnu štampu, jasno je ko dolazi!

 

 

Napad dronovima na Energodar

Ukrajinske snage izvele su napad dronovima-kamikazama na centar Energodara, pogođena je stanbena zgrada, saopštio je Sputnjiku šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov rekao je da su se dogodila dva napada na hotel Zaporoške nuklearke. On je napomenuo da je danas u elektrani obavljena rotacija stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Pretnje od katastrofe kod Zaporožja

Kijevski režim nastavlja sa provokacijama, stvarajući pretnje od veštačke katastrofe na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Pokušano je da se spreči rotacija službenika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) na Zaporoškoj elektrani.

- Danas, oko 12.30 po moskovskom vremenu, na području grada Energodara, Zaporoška oblast, dežurni PVO sistemi su otkrili i presreli devet ukrajinskih bespilotnih letelica - navodi se u saopštenju.

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

▪Na donjeckom pravcu odbijen je napad u području Kleščejevke, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 115 ljudi, tenk, devet borbenih vozila, uključujući osam Bredlija;

▪Na južnodonjeckom pravcu gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 165 ljudi, sedam tenkova;

▪Na kupjanskom pravcu odbijena su dva napada Oružanih snaga Ukrajine,. Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 60 ljudi;

▪Ukrajinski gubici na zaparoškom i hersonskom pravcu iznosili su 130 ljudi;
▪Na aerodromu Mirgorod uništen je avion Su-27.

Rusija sprema superudar kakav svet nije video! "Noćas su dva kamiona stigla u Ukrajinu, ali radost će biti kratkog veka!"

 

Tabervil: Odličan trenutak za početak pregovora

Sada je „odličan trenutak“ za početak pregovora između Ukrajine i Rusije, jer nema razloga za nastavak sukoba, saopštio je senator Tomi Tabervil (republikanac iz Alabame) u intervjuu za Foks Biznis.

- Sada je odlično vreme da se započnu pregovori u Ukrajini i u Moskvi da se sve ovo zaustavi, jer je tamo sada pat pozicij. Moramo da rešimo konflikt. To skupo košta američke poreske obveznike, a i košta živote u Ukrajini i Rusiji. Nema razloga da se to nastavi - rekao je on.

Kako je ranije isticala zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, Moskva je uvek bila i ostaje otvorena za diplomatsko rešenje krize i spremna je da odgovori na zaista ozbiljne predloge, dok je kijevski režim prekinuo i zabranio pregovore sa Rusijom.
 

 

Kakav šok u Ukrajini! Rusi prišli gradu, usledila serija masovnih predaja! Ovakva prilika se Moskvi nije ukazala još od početka rata!

 

Pet ukrajinskih bespilotnih letelica oboreno iznad Krima i Crnog mora

"Ujutru 2. novembra, zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad sa šest bespilotnih letelica tipa avion na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni PVO sistemi uništili su jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Crnog mora, pet je presretnuto iznad teritorije Republike Krim", navelo je ministarstvo, prenosi agencija RIA Novosti.

Od kada je Ukrajina počela svoju kontraofanzivu, početkom juna, ruske vlasti gotovo svakodnevno optužuju ukrajinske snage da dronovima ili projektilima napadaju poluostrvo Krim, koje je Rusija pripojila 2014. godine.

 

Teško nama! Otvara se novo žarište pored Srbije?! Rat Rusije i Ukrajine preliva se preko granice, Evropi preti veliki unutrašnji sukob!

 

Zalužni: Imamo ograničene sposobnosti za obuku rezervista

Glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij Zalužni rekao je da su mogućnosti za obuku rezervi na teritoriji Ukrajine ograničene, a u zakonodavstvu postoje praznine koje omogućavaju građanima da izbegavaju svoje dužnosti.

- Međutim, naša sposobnost da pripremimo rezerve na sopstvenoj teritoriji je takođe ograničena. I postoje praznine u našem zakonodavstvu koje omogućavaju građanima da izbegnu svoje odgovornosti - rekao je Zalužni u članku za časopis Ekonomist.

Ranije je Državni istražni biro Ukrajine prijavio razotkrivanje kriminalne organizacije među zaposlenima vojnih kancelarija u Kijevu i nizu regiona Ukrajine, što je stvorilo neviđenu šemu za izbegavanje vojnog osoblja od mobilizacije, zahvaljujući na koje je u inostranstvo otišlo najmanje stotinu ljudi.

 

Kao grom iz vedra neba! Nazire se treći sukob koji će uzdrmati svet! Upaljen crveni alarm, Amerika i saveznici nisu spremni za ovo!

 

Nisu slušali Putina! Dolazi novi, veliki rat! Ovaj deo planete će uskoro buknuti u plamen!

 

Hronika ratnih dešavanja: Raketirani aerodrom i rafinerija nafte; OSU povlači komandu iz Limana, iz Avdejevke već izmeštena 

Ruske trupe su danas izvele nekoliko napada na objekte Oružanih snaga Ukrajine u Poltavskoj oblasti: prema preliminarnim podacima, ponovo su gađani aerodrom Mirgorod i rafinerija nafte u Kremenčugu. Objekti su među najprioritetnijim ciljevima, ali s obzirom na njihovu veličinu, udari se moraju izvoditi stalno. Za sada nema tačnih podataka o rezultatima štete od požara.

U sektoru Kupjanski, ruske trupe su uspele da sa snagama 1. tenkovske armije ponovo zauzmu još jedno uporište ukrajinskih oružanih snaga. U međuvremenu, ukrajinske formacije koncentrišu snage duž linije Svatovo-Kremennaja, plašeći se novih kontranapada ruskih oružanih snaga. Prema nekim izveštajima, komanda Oružanih snaga Ukrajine premešta svoj štab sa Limana bliže Slavjansku, a u okolini grada grade se nova utvrđenja.

Na Donjeckom pravcu ruske trupe nastavljaju da izvršavaju zadatak zauzimanja Avdejevskog utvrđenog područja. Do 1. novembra snage 1436. motorizovanog puka i mobilisane iz Sibira uspele su da napreduju ka Novokalinovu i Keramiku, prešavši železnički kolosek.

Foto: Printscreen/Rybar

 

U sektoru Orehova, jedinice OSU su pokušale da se rotiraju, ali je oklopni transporter M113 koji je stigao po pripadnike ukrajinskih formacija pogođen ATGM-om. Istovremeno, Oružane snage Ukrajine pojačale su brojne napade na ruske položaje, ali su svi oni brzo otvoreni i zaustavljeni artiljerijskom vatrom.

U sektoru Vremjevske izbočine, ukrajinske formacije su napale zapadno od Staromajorskog i uspele su da se uglave u odbrambene linije Oružanih snaga Rusije: aktivna artiljerijska i avijacijska vatra se vodi na dolazeće jedinice Oružanih snaga Ukrajine. Međutim, intenzitet neprijateljstava je donekle smanjen poslednjih dana, uključujući i značajne gubitke ukrajinskih snaga. Da bi ojačala grupaciju u toj oblasti, komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacuje dodatne snage na liniju fronta. Ruske trupe zauzvrat nastavljaju da juriš na položaje OSU prema Ravnopolju.

Na hersonskom pravcu ruske trupe udaraju na ukrajinske formacije koje pokušavaju da prošire zonu kontrole na levoj obali Dnjepra. Kao rezultat vatrenog poraza, ukrajinske oružane snage su izgubile do 80 militanata i četiri vozila. OSU nastavlja da drži mostobran kod Krinokija, kao i u zoni Dača. Jedinice Oružanih snaga Rusije trenutno nisu u mogućnosti da poteraju Oružane snage Ukrajine sa zauzetih položaja. Istovremeno, ukrajinska komanda ne prestaje da prebacuje dodatne snage na ostrva i obalsku zonu radi povećanja grupisanja u toj oblasti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Teško nama! Otvara se novo žarište pored Srbije?! Rat Rusije i Ukrajine preliva se preko granice, Evropi preti veliki unutrašnji sukob!
NAPETO

Teško nama! Otvara se novo žarište pored Srbije?! Rat Rusije i Ukrajine preliva se preko granice, Evropi preti veliki unutrašnji sukob!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je Rumuniju 10. oktobra, ali poseta nije prošla u potpunosti kako je želeo, a planirani govor pred zakonodavnim telom zemlje otkazan je u poslednjem trenutku. Sam Zelenski se povukao iz govora, ali je pravi razlog bio otpor rumunske nacionalističke opozicione partije Unije za Uniju Rumunije (AUR), koja je zapretila protestima, piše "Forin Polisi".

02.11.2023

06:40

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija