• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.11.2023

17:29

Hezbolah napao komandno mesto izraelske vojske, Liban lansirao rakete

Shutterstock/Reuters

Vesti

Hezbolah napao komandno mesto izraelske vojske, Liban lansirao rakete

Podeli vest

Rat na Bliskom istoku, 27. dan.

Stanje posle napada Hezbolaha

 

 

 

Izraelske snage objavile nove snimke borbenih dejstava u Pojasu Gaze

Izraelske kopnene snage nastavljaju da deluju na severnoj periferiji palestinske enklave, formirajući odskočnu dasku za kasniji napad na Gazu. Istovremeno, izraelske vazdušne snage nastavljaju da izvode masovne vazdušne napade na položaje i infrastrukturu palestinskih grupa u pojasu Gaze.

 

 

Šta je sa raketama ispaljenim na Tel Aviv?

Snimak beleži, rakete su udarile naselje Elad, pogledajte:

 

 

Izrael odbacuju optužbe o upotrebi belog fosfora

Izraelske odbrambene snage (IDF) odbacile su danas optužbe o upotrebi zapaljive supstance poznate kao beli fosfor u Libanu, kao i izveštaje da je korišćena za podmetanje požara, ali su priznale da je u upotrebljavaju u nekim okolnostima.

Granata, koja izgleda kao beli fosfor izraelske artiljerije, eksplodirala je 15. oktobra iznad kuće u Al Bustanu, južnom libanskom selu na granici sa Izraelom, preneo je Si-En-En.

Važna faza rata! Javio se general Halevi, njegove trupe demonstrirale moć "u srcu" Gaze (FOTO)

Biće dozvoljeno da gorivo stigne do bolnica u Gazi

Načelnik generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-potpukovnik Herci Halevi izjavio je danas da će biti dozvoljeno da gorivo stigne do bolnica u Gazi.

- Još nismo uneli gorivo - rekao je on odgovarajući na pitanje novinara, preneo je "Tajms of Izrael".

Prema njegovim rečima, Izrael prati situaciju u Pojasu Gaze svakoga dana.

- Više od nedelju dana nam govore da će gorivo u bolnicama nestati, a nije. Gorivo će biti prebačeno, uz nadzor, u bolnice, a mi ćemo učiniti sve da osiguramo da ono ne služiti vojnim ciljevima Hamasa - istakao je Halevi.

Izraelske snage uspešno presrele rakete

 

Liban lansirao rakete

Između 25 i 30 raketa lansirano je iz Libana ka izraelskim pozicijama kod Kirjat Šmone, javio je dopisnik „Al Džazire“.

Razmena vatre na granici Libana i Izraela

Izraelska vojska saopštila je da izvodi napade na „niz lokacija Hezbolaha“ u Libanu, nakon što je nekoliko raketa lansirano na sever Izraela u poslednjih sat vremena.

Izraelska vojska je navela da je raketa zemlja-vazduh lansirana na izraelsku bespilotnu letelicu ranije, a da dron nije pogođen.

Izraelske kopnene snage su ispalile artiljerijske granate nakon što su projektili iz Libana lansirani na region planine Dov i planine Hermon, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Hezbolah: Napali smo dronovima komandno mesto izraelske vojske

Hezbolah je saopštio da je koristio dva drona naoružana eksplozivom za napad na komandnu poziciju izraelske vojske u području Šeba farme.

Ova libanska grupa tvrdi da su dronovi pogodili ciljeve, dok izraelska vojska nije komentarisala te navode.

Hamas oteo 242 osobe

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je broj talaca koje drži Hamas povećan na 242.

Svet će videti katastrofu, sati su u pitanju! Dramatične vesti iz bolnice u severnoj Gazi!

Treće bombardovanje kampa Džabalija!

 

 

Ništa od goriva!

Izrael nije odobrio ulazak goriva u Pojas Gaze, saopšteno je iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Saopštenje je izdato nakon izjave načelnika izraelskog Generalštaba, generala Hercija Halevija, kojim se navodi da bi Izrael mogao da omogući dopremanje goriva bolnicama u Pojasu Gaze.

Poginuo izraelski komandant!

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je komandant 188. oklopne brigade 53. bataljona iz Januh-Jata, potpukovnik Salman Habaka (33) poginuo u borbi sa teroristima Hamasa u severnom delu Gaze, a da su četiri izraelska vojnika teško ranjena tokom noći.

Habaka je najviši izraelski oficir koji je ubijen tokom kopnene operacije IDF u Pojasu Gaze, a vojska nije navela detalje o njegovoj smrti, objavio je "Tajms ov Izrael".

 

 

IDF je saopštio da je poginulo ukupno 18 pripadnika izraelske vojske tokom kopnene ofanzive, a 333 od početka rata sa Hamasom 7. oktobra.

Počelo! Rat u tunelima Hamasa, svi borci će umreti u zloglasnom lavirintu! Izrael: Ovo je "zona smrti"

Stradalo 8.796 ljudi

Palestinski izvori javljaju da se ukupan broj stradalih u napadima Izraela na Gaz popeo na 8.796, što znači da je tokom proteklog dan i noći stradala 271 osoba. Broj stradal dece premašio je 3.600.

 

(VIDEO) Ruši se odbrana Hamasa, Izrael na kapijama grada Gaze! Probili prvu liniju i nezadrživo jurišaju ka glavnom cilju!

 


Izraelska vojska:Tokom noći likvidirane desetine militanata Hamasa

Izraelska vojska (IDF) saopštila da su se kopnene snage i tenkovi tokom noći sukobili sa trupama Hamasa u severnom Pojasu Gaze, i da je ubijeno desetine militanata.

U saopštenju IDF navodi se da su trupe pešadijske brigade Golani vodile „dugotrajne bitke“ protiv militanata Hamasa koji su ispaljivali projektile, aktivirali eksplozivne naprave i bacali granate na izraelske snage, prenosi Tajms of Izrael.

Vojska je navela da su pešadijske trupe uzvratile, potpomognute artiljerijom i tenkovskim granatiranjem, i istovremeno usmeravale vazdušne i raketne napade mornarice.

"Na kraju borbi, desetine terorista je ubijeno", navela je izraelska vojska.
 

 

Hitno! Bajden poslao urgentan poziv Izraelu i Hamasu!


Sirene se oglasile u izraelskim naseljima u blizini Pojasa Gaze

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros u nekoliko izraelskih zajednica u blizini Pojasa Gaze.

Upozorenja su se oglasila u Kisufimu, Mivtahimu, Amiozu i Ješi, prenosi Tajms of Izrael. Nema izveštaja o žrtvama.

Većina zajednica u blizini Gaze je evakuisana.
 

 

Hitno! Službe digle uzbunu, rat stigao na američko tlo! Zastrašujuće upozorenje alarmiralo javnost, niko više nije bezbedan!

 

Kirbi: SAD neće slati vojnike u mirovnu misiju u Gazi

Sjedinjene Američke Države neće slati vojnike u Pojas Gaze radi bilo kakve uloge u budućim mirovnim snagama, rekao je porparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

- Nema planova ili namera da se američki vojnici šalju na teritoriju Pojasa Gaze, sada ili u budućnosti - rekao je Kirbi u sredu, prenosi Rojters.

Kirbi je naveo i da SAD ne veruju da palestinska organizacija Hamas može da učestvuje u budućem rukovodstvu Pojasa Gaze, nakon okončanja sukoba sa Izraelom.

Rekao je i da Vašington ne podržava stalna naselja za civile koji beže iz Pojasa Gaze van te palestinske teritorije.

Britanski Gardijan objavio je u utorak, pozivajući se na izvore, da SAD i Izrael razmatraju mogućnost uspostavljanja međunarodnih mirovnih snaga sastavljenih od američkih, britanskih i francuskih trupa u Pojasu Gaze, u slučaju da Izraelske odbrambene snage (IDF) uspeju da proteraju palestinsku militantnu grupu Hamas iz te enklave.

 

Papa: Za Izrael i Palestinu rešenje dve države


Papa Franja poručio je da je u sukobu Izraela i Palestine potrebno rešenje koje podrazumeva dve države, ističući da je "rat uvek poraz".

- To su ljudi koji moraju da žive zajedno. Uz mudru odluku kao dve države. Prema sporazumu iz Osla, dve dobro definisane države i poseban status za Jerusalim - rekao je papa sinoć za italijansku televiziju RAI.

On je izrazio nadu da će biti izbegnuto širenje sukoba na region i dodao da je zabrinut zbog porasta antisemitizma, prenosi Rojters.

Izraelski premijer Jicak Rabin i lider Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat postigli su 1993. godine dogovor o Sporazumu iz Osla, čime je ustanovljena ograničena palestinska autonomija.

Američki predsednik Bil Klinton, izraelski premijer Ehud Barak i Arafat na samitu 2000. godine nisu uspeli da postignu konačan mirovni sporazum.

Izrael je zauzeo istočni Jerusalim 1967. godine, a 1980. godine proglasio je ceo grad "jedinstvenom i večnom prestonicom". 

Palestinci smatraju istočni deo Jerusalima svojom prestonicom.
Izrael kontinuirano odbacuje sugestije da bi Jerusalim mogao da ima poseban ili međunarodni status. 

 

Palestinsko ministarstvo: Izrael juče granatirao bolnicu sa porodilištem u Gazi

Izraelski vazdušni udari pogodili su u sredu porodilište u bolnici punoj žena i medicinskog osoblja u gradu Gaza, izjavio je portparol palestinskog Ministarstva zdravlja Ašraf al-Kudra.

On je sinoć rekao da je porodilište prethodno premešteno iz glavne bolnice u Gazi Al Šifa u bolnicu Tarvat al-Helou, od kojih je ova potonja granatirana, prenosi Al Džazira.

- Izrael je zaustavio isporuku sanitetskog materijala i goriva i preplavio bolnicu Al Šifa hiljadama ranjenih ljudi, primoravši nas da premestimo porodilište u Al Helou i napravimo mesta za još ranjenika - rekao je al-Kudra.

On je rekao da međunarodna zajednica mora da reaguje i zaustavi Izrael pre nego što se ponovo dogodi ''masakr''.

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da hitno interveniše kako bi zaustavila Izrael i zaštitila bolnice, medicinsko osoblje i pacijente pre nego što se ponovi još jedan masakr - rekao je al-Kudra.
 

 

IDF: Kao odgovor, izvršeni vazdušni i artiljerijski napadi na Liban

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su jutros da su izvele vazdušne i artiljerijske napade na Liban, nakon što je projektil ispaljen iz te zemlje na jedan od izraelskih dronova, rakete lansirane prema Izraelu.

IDF je naveo da je raketa zemlja-vazduh lansirana na izraelsku bespilotnu letelicu ranije tokom noći, a da dron nije pogođen, objavio je "Tajms ov Izrael".

Izraelske kopnene snage su ispalile artiljerijske granate nakon što su projektili iz Libana lansirani na region planine Dov i planine Hermon, navodi se u saopštenju.

Izrael se suočava sa stalnim porastom napada iz Libana, koje predvodi libanska militantna grupa Hezbolah duž izraelske severne granice, od početka rata Izraela sa Hamasom 7. oktobra.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Teško nama! Otvara se novo žarište pored Srbije?! Rat Rusije i Ukrajine preliva se preko granice, Evropi preti veliki unutrašnji sukob!
NAPETO

Teško nama! Otvara se novo žarište pored Srbije?! Rat Rusije i Ukrajine preliva se preko granice, Evropi preti veliki unutrašnji sukob!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je Rumuniju 10. oktobra, ali poseta nije prošla u potpunosti kako je želeo, a planirani govor pred zakonodavnim telom zemlje otkazan je u poslednjem trenutku. Sam Zelenski se povukao iz govora, ali je pravi razlog bio otpor rumunske nacionalističke opozicione partije Unije za Uniju Rumunije (AUR), koja je zapretila protestima, piše "Forin Polisi".

02.11.2023

06:40

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija