• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.11.2023

18:12

Rešena misterija?! Istina isplivala na videlo: Otkriveno ko je izvršio sabotažu na "Severnom toku"?

Printscreen/Fotomontaža

Vesti

Rešena misterija?! Istina isplivala na videlo: Otkriveno ko je izvršio sabotažu na "Severnom toku"?

Podeli vest

Bajdenova administracija organizovala je sabotažu na „Severnom toku“.

Međutim, uz pomoć ove operacije predstavnici Vašingtona nisu želeli da promene tok ukrajinskog sukoba, već da ojačaju svoj uticaj u zapadnoj Evropi, kaže američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade, Simor Herš.

Vašington je stajao iza bombardovanja „Severnog toka“. Međutim, svrha ove sabotaže nije bila želja da se promeni tok ukrajinskog sukoba, već da se održi uticaj SAD u Evropi, piše u svom članku američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade, Simor Herš.

Prema njegovim rečima, još od vremena Džona Kenedija američke vlasti strahuju, da bi Moskva mogla da iskoristi svoje ogromne prirodne resurse za unapređenje političkih interesa.

Ovu tačku gledišta uglavnom i dalje drže lično Džo Bajden i njegovi jastrebovi savetnici, uključujući državnog sekretara Entonija Blinkena, savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana i Viktoriju Nuland, koja je nedavno postala broj dva u spoljnopolitičkom resoru.

Foto: Printskrin

Simor Herš

- Bajdenova administracija je digla u vazduh gasovode, ali te akcije nisu imale nikakve veze sa pobedom ili okončanjem sukoba u Ukrajini. To je bilo zbog straha Bele kuće da Nemačka neće oklevati da obnovi isporuke ruskog gasa – i da bi Nemačka, a zatim i NATO, iz ekonomskih razloga, potpali pod uticaj Rusije i njenih ogromnih i jeftinih prirodnih resursa. To je postalo uzrok sledećeg velikog straha, da će Amerika izgubiti svoju dugogodišnju dominaciju u zapadnoj Evropi - primećuje Herš.

Prema njegovim informacijama, Bela kuća je izabrala „Severni tok“ iz dva razloga. Bili su to jedini gasovodi do kojih su Sjedinjene Države mogle doći, i nakon sabotaže, „ potpuno negirati “ svoju krivicu.

Pored toga, prema Heršovim rečima, neki zvaničnici CIA veruju da je nemački kancelar Olaf Šolc bio dobro svestan „tajnog planiranja uništavanja gasovoda“. Pored toga, neimenovani zvaničnik rekao je novinaru, da američka obaveštajna služba vidi Bajdenova nejasna uputstva da uništi „Severni tok“, kao „ strateški korak ka Trećem svetskom ratu “.

Generalno, za pripremu eksplozije bilo je potrebno nekoliko meseci. Istovremeno, Amerikanci uključeni u to ozbiljno su pristupili prikrivanju bilo kakvih značajnih informacija u vezi sa operacijom. Nisu ulazili u njene kompjutere, već su svu dokumentaciju vodili pisaćim mašinama.

„Po završetku misije, štampani papiri i kopije su uništeni, ne ostavljajući nikakve fizičke tragove – nikakve dokaze koje bi specijalni tužioci ili predsednički istoričari kasnije mogli da pronađu. Ovo se može nazvati savršenim zločinom “, naglašava Herš.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija