• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.11.2023

07:00

Ovo će sahraniti SAD! Reči ruskog ministra digle Ameriku na noge! Postignut istorijski rekord, više ništa neće biti isto!

Pexels/Profimedia

Vesti

Ovo će sahraniti SAD! Reči ruskog ministra digle Ameriku na noge! Postignut istorijski rekord, više ništa neće biti isto!

Podeli vest

Američki državni dug je u septembru dostigao novi rekord – 33 biliona dolara, a početkom oktobra je u jednom danu porastao za 275 milijardi dolara što je za tri odsto više od ukupne zaduženosti Rusije. Ruski ministar finansija Anton Siluanov kaže da je Američki državni dug visok zbog nekontrolisane emisije dolara.

- Dug SAD je zaista veliki, ali problem je u tome što oni sami štampaju novac i kupuju ga, kupuju obveznice Sjedinjenih Država, jer još žive u paradigmi da je dolar pouzdana valuta - objašnjava Siluanov.

On napominje da valuta ne može biti pouzdana uz nekontrolisanu emisiju i objašnjava da zbog toga raste dug.

- To odvlači rashode budžeta, uključujući sredstva za servisiranje duga. Kamate rastu, manje je novca za tekuće obaveze i potrebe države - kaže Siluanov.

Ministarstvo finansija SAD je prošle nedelje saopštilo da će pozajmiti 776 milijardi dolara u poslednjem kvartalu ove godine. Ovo je najveći iznos koji je američka vlada ikada pozajmila tokom četvrtog kvartala, prenosi ”Si-En-En”. Iako je u pitanju neslavni rekord, moglo je biti i gore. Ta suma je ipak za 76 milijardi dolara niža od avgustovske procene Ministarstva finansija zbog toga što je naplata poreza u oktobru bila veća nego što se očekivalo.

U saopštenju se dodaje da će Vašington u prvom kvartalu 2024. godine verovatno pozajmiti 816 milijardi dolara, što takođe predstavlja rekordan nivo zaduženja za prvi kvartal. U trećem kvartalu ove godine su SAD pozajmile 1,01 biliona dolara, za 277 milijardi dolara više nego što se očekivalo u majskoj proceni. Kako prenosi ”Si-En-Bi-Si”, američka vlada je nedavno saopštila da će budžetski deficit za 2023. godinu biti oko 1,7 biliona dolara.

Podsetimo, u januaru je premašena zakonska granica američkog duga, koja je iznosila 31,4 biliona dolara. Kao rezultat toga, Ministarstvo finansija bilo je prinuđeno da preduzme hitne mere. Poslednjih meseci američka administracija pozvala je Kongres da poveća limit duga. Republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom složili su se da podignu gornju granicu duga uz značajna smanjenja budžeta.

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je nacrt zakona o povećanju gornje granice državnog duga, koji je Kongres odobrio 3. juna. Novo ograničenje biće dostignuto do 2. januara 2025. godine. Kako je Bajden naveo, ova inicijativa je sprečila ekonomsku krizu i kolaps Sjedinjenih Država.

Sporazum, koji će obezbediti 886 milijardi dolara za odbranu, 121 milijardu dolara za zdravstvenu zaštitu veterana i 637 milijardi dolara za druge programe koji se ne odnose na odbranu u fiskalnoj 2024. godini (počevši od 1. oktobra) Senat je odobrio 1. juna, a Predstavnički dom 31. maja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija