• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.11.2023

10:04

RAT NA BLISKOM ISTOKU! Šta ovo sprema Netanjahu?! Hezbolah zapretio odmazdom! IDF objavio snimak: Stotine odlaze!

Shutterstock/Reuters

Vesti

RAT NA BLISKOM ISTOKU! Šta ovo sprema Netanjahu?! Hezbolah zapretio odmazdom! IDF objavio snimak: Stotine odlaze!

Podeli vest

Rat u Izraelu, 32. dan.

Hezbolah: Odgovorićemo dvostrukom merom!


Poslanik Hezbolaha Ali Fajad rekao je danas da će ta libanska militantna grupa odgovoriti dvostrukom merom na sve izraelske napade na civile nakon napada u kojem su ubijene tri devojčice od 10 do 14 godina i njihova baka u južnom Libanu. 

Poslanik Hezbolaha u libanskom parlamentu je na sahrani četvoro civila koji su ubijeni u nedelju na jugu Libana rekao da Hezbolah još nije pokazao svoju pravu snagu, preneo je Rojters. Libanske vlasti su saopštile da je u izraelskom napadu u nedelju pogođen automobil u kojem se nalazila porodica.

Izraelska vojska je saopštila da su trupe gađale u Libanu vozilo koje je "identifikovano kao mogući transport za teroriste" i da istražuje objave da je u vozilu bilo civila.  Izrael je saopštio u ponedeljak da je pogodio mete Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na veliku salvu raketa ispaljenih na gradove na severu Izraela.

U sukobima duž izraelsko-libanske granice ubijeno je više od 60 boraca Hezbolaha i 10 civila, rekli su libanski zvaničnici.  Istovremeno je ubijeno najmanje sedam izraelskih vojnika i jedan civil.


Opasno! Netanjahu otkrio prljavi plan za Gazu! Sada je jasno zašto Izrael ne pristaje na prekid vatre!

 

IDF objavio snimak: Stotine odlaze na jug


Izraelska vojska objavila je danas kratak video-snimak iz kojeg se može zaključiti da stotine stanovnika Pojasa Gaze, neki sa podignutim rukama neki noseći bele zastave, odlazi pešice ka južnom delu palestinske enklave putem Salah al Din, preneo je Tajms of Izrael. 

''Ako vam je stalo do sebe i svojih najmilijh, idite na jug prema našim uputstvima. Budite sigurni da su se lideri Hamasa već pobrinuli za sebe'', napisao je portparol IDF-a Avičaj Adrae na arapskom jeziku na svom nalogu na mreži Iks.

On je naveo da će put Salah al Din biti otvoren za Palestince u svrhu evakuacije u južnu Gazu između 13 i 16 časova, prenosti Tajms of Izrael.

U subotu, kada je put Salah al Din bio otvoren za humanitarni koridor, IDF je saopštila da je Hamas navodno iskoristio situaciju i lansirao minobacače i protivtenkovske vođene rakete na trupe koje rade na otvaranju puta za civile.

 

 

 

Poginulo 4.237 dece

U izraelskim udarima na Pojas Gaze od izbijanja sukoba, 7. oktobra, poginulo je 10.328 Palestinaca, među kojima 4.237 dece, a 25.956 je povređeno, saopštio je portparol Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf Kudra.

 

Iran postavio ultimatum SAD

Iranski ministar odbrane, brigadni general Mohamed Reza Aštijani, zapretio je Sjedinjenim Državama „ozbiljnim udarcem“, ako Vašington ne okonča rat u Pojasu Gaze, prenosi agencija „Tasnim“.

UN: Ušlo 569 kamiona humanitarne pomoći, nijedan nema goriva

Od izbijanja rata između Izraela i Hamasa u Gazu je stiglo ukupno 569 kamiona pomoći, ali nijedan nije prevozio gorivo, saopštila je humanitarna kancelarija UN.

Gaza je skoro na "prelomnoj tački" kada je u pitanju gorivo, dodaje kancelarija.

Humanitarna pitanja su brzo prešla u prvi plan ovog rata, a ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas tvrdi da je više od 10.000 civila poginulo samo od izraelskih napada u Gazi od 7. oktobra.

Napad na američku bazu u Iraku

Tri naoružana dronova oborena su danas iznad aerodroma Erbil u severnom Iraku, gde su stacionirane američke i druge međunarodne snage, saopštila je Služba za borbu protiv terorizma Iračkog Kurdistana, napominjući da je reč o dva odvojena napada.

Izrael objavio snimak Hamasove zasede: Krenite prema nama i pobijte sve napolju

Izraelska vojska objavila je audio snimak na društvenim mrežama u kojem se kaže da se čuje kako izraelski komandant doziva pomoć nakon što su ga upali u zasedu boraca Hamasa.

Odred izraelskih oklopnih transportera upao je u zasedu terorista Hamasa koji su izašli iz svojih tunela i ispalili raketne granate na vozila i pokušali da im prikače eksploziv. Izraelci su pozvali vazduhoplovstvo i artiljeriju u pomoć. Iako su zadobili teške povrede, preživeli su, saopštila je ID.

Video i audio snimak koji su objavile Izraelske odbrambene snage (IDF) prikazuju muškarce iz elitne brigade Golani pod napadom Hamasa nakon što su upali u zasedu. Iz unutrašnjosti oklopnog transportera Namer, koji prevozi devet vojnika, čuje se oficir koji hitno zahteva: „Morate krenuti ka nama i pobijte sve spolja.

Oficir pod vatrom, potpukovnik Tomer, koji komanduje bataljonom 13 brigade, kaže svom komandantu brigade, pukovniku Peliju, da je njegova jedinica zadobila povrede. „Dajemo sve od sebe, sada smo u ratu, potrebna nam je vaša pomoć“, kaže on.

 

 

 

Audio se nastavlja: ​​„Peli, ovo je Tomer, idemo na jug. Bio je značajan napad na nas, teroristi idu na nas, povređeni smo. Teško je reći koliko... potrebna je vatra za suzbijanje da nas teroriste odvrati.Situacija se izgleda malo smiruje,ali treba da krenete ka nama i da pobijete sve što je napolju.Sve je dobro,sada je glavno da očistite teroriste koji su ovde."

Tomer odgovara: "Super, i ponavljam - stvari se ovde smiruju, većina terorista je mrtva, napadi na nas se usporavaju. Uvereni smo, molimo vas da krenete ka nama i pucajte sve zapadno i istočno od naše rute ."

Kasnije u snimku, pukovnik Tomer kaže u kameru: „Kada smo stali, teroristi Hamasa su iskočili iz tunela i opkolili nas. Gađali su nas iz RPG-ova i pokušali da priđu Namercima da im podmetnu eksploziv. Zahvaljujući našim brzim reakcijama , neke smo uspeli da ubijemo, a druge suzbijemo vazdušnom vatrom, artiljerijom i minobacačem i napali smo ih oklopnim vozilima. Rezultat je da su mrtvi, a mi nastavljamo naš kopneni rat do pobede."

Gaza postaje groblje za decu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš istakao je da zaštita civila mora biti najvažnija u sukobu između Izraela i palestinskih militanata Hamasa, upozorivši da Gaza postaje groblje za decu.

Blinken stiže u Japan na sastanak G7 u kojem dominira Gaza

Američki državni sekretar Antoni Blinken doputovao je u Japan na sastanak ministara spoljnih poslova G7 koji bi trebalo da traže zajedničku liniju po pitanju Gaze dok se sve više poziva na prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa nakon šoka terorističke grupe od 7. oktobra napada na Izrael.

Blinken ne daje nikakve javne komentare dok stiže na dvodnevne rasprave u Tokio nakon svoje najnovije vrtložne turneje po Bliskom istoku.

Palestinac je navodno ubijen u sukobu sa ID tokom mapiranja kuće terorista za rušenje

Palestinac je ubijen u sukobima sa vojnicima ID u selu Sair u blizini Hebrona na jugu Zapadne obale, javljaju palestinski mediji.

Izraelski vojnici bili su u gradu da mapiraju porodičnu kuću 16-godišnjeg Palestinca koji je u ponedeljak izvršio napad nožem blizu Irodove kapije u starom gradu Jerusalima, ubivši službenicu granične policije Rouz Eliševu Lubin zajedno sa još jednim graničnim policajcem.

Mapiranje je prvi korak u procesu koji su preduzele izraelske vlasti da sprovedu kontroverznu praksu rušenja kuća. Jerusalim insistira da ova politika pomaže u odvraćanju budućih napada, ali grupe za ljudska prava i SAD osuđuju tu politiku kao kolektivnu kaznu.

Lokalni rabin kaže da su okolnosti oko smrti Jevreja iz Los Anđelesa ostale nejasne

Nakon što je Jevrejska federacija Velikog Los Anđelesa izdala saopštenje u kojem se navodi da je smrt 69-godišnjeg Pola Keslera prouzrokovana udarcem u glavu megafonom koji je držao propalestinski demonstrant u Vest Lejk Vilidžu, lokalni rabin kaže da je govorio sa načelnikom gradske policije i da okolnosti incidenta još nisu jasne.

- Još nije jasno šta se tačno dogodilo osim što je jedan stariji Jevrejin kontraprotestovao na demonstracijama u Gazi, udario u zemlju i umro. U ovom trenutku NE ZNAMO da li je pao, gurnut ili napadnut. Molim vas ne širite glasine. Uskoro ćemo znati šta se dogodilo - piše Barkli, koji je duhovni vođa u hramu Ner Simča u Vest Lejk Vilidžu.

Kasnije je dodao da policija ima oprečne izveštaje o tome šta se dogodilo i da je intervjuisala osumnjičenog za koga je na društvenim mrežama identifikovano da je bio na događaju.

Međutim, Barkli kaže da policija nema video snimak trenutaka koji su doveli do kada je Kesler završio na zemlji.

Netanjahu: Izrael će imati „ukupnu bezbednosnu odgovornost“ za Gazu „neograničeno“ posle rata

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će Izrael imati "ukupnu bezbednosnu odgovornost" nad pojasom Gaze "na neodređeno vreme" nakon završetka rata protiv Hamasa.

„Mislim da će Izrael na neodređeno vreme imati sveukupnu bezbednosnu odgovornost, jer smo videli šta se dešava kada je nemamo. Kada nemamo tu bezbednosnu odgovornost, ono što imamo je erupcija Hamasovog terora u razmerama koje nismo mogli da zamislimo“, kaže on za ABC Nevs.

Taj stav izneli su izraelski zvaničnici poslednjih nedelja pod uslovom anonimnosti, ali Netanjahu sada sam stavlja stav na sto.

Nije jasno šta Netanjahu ima na umu u vezi sa stepenom bezbednosne odgovornosti, ali izraelski zvaničnici su insistirali da ne žele da okupiraju Gazu posle rata.

Bajdenova administracija je takođe izrazila svoje protivljenje tom scenariju, istovremeno upozoravajući Jerusalim da je veća verovatnoća da će se zaglaviti u Gazi ako ne počne da pravi plan ko će upravljati enklavom ako uspe da ukloni Hamas od vlasti.

To je usledilo nakon komentara drugih izraelskih zvaničnika koji su rekli da će Izrael morati da zadrži vojno prisustvo unutar Gaze kako bi služio kao tampon koji štiti izraelske civile.

Takođe u intervjuu za ABC Nevs, Netanjahu je pod pritiskom da li će pristati na poziv američkog predsednika Džoa Bajdena na humanitarne pauze.

On u početku izbegava pitanje, rekavši da se protivi dugotrajnijem prekidu vatre na osnovu toga što bi to predstavljalo predaju Hamasu.

 

 

Ali nakon što je ponovo pritisnut, po prvi put nagoveštava malo više fleksibilnosti po tom pitanju.

„Što se praktično tiče, male pauze - sat ovde, sat tamo. Imali smo ih i ranije. Proverićemo okolnosti [da bismo imali dodatne pauze] kako bismo omogućili da humanitarna roba uđe ili naši taoci, pojedinačni taoci da odu“, dodaje Netanjahu, postajući prvi izraelski zvaničnik koji je potvrdio da je Jerusalim pristao na privremenu pauzu u borbama. kako bi se omogućilo da dva taoca koje je oslobodio Hamas mogu bezbedno da putuju do granice, kako je to otkrio američki zvaničnik prošle nedelje.

Netanjahu zatim ukazuje da bi pristao na prekid vatre ako Hamas oslobodi svih oko 240 talaca koji se drže u Gazi. „U tu svrhu bi postojao prekid vatre, a mi čekamo da se to desi. To se do sada nije dogodilo“, kaže on.

Premijer kaže da Izrael ima neke obaveštajne podatke o tome gde se taoci nalaze, ali odbija da precizira.

Pod pritiskom da utvrdi da li tekuća kopnena operacija ugrožava živote talaca, Netanjahu odgovara: „Mi to uzimamo u obzir“, dok tvrdi da „sve dok nismo započeli kopnenu akciju, nije bilo pritiska na njih da oslobode taoce. Ono što smo videli je bio pritisak u trenutku kada smo započeli akciju na terenu.”

Nije jasno na koji pritisak misli Netanjahu, s obzirom na to da su jedina četiri taoca koje je Hamas oslobodio puštena pre nego što je Izrael započeo svoju kopnenu invaziju 27. oktobra.

Netanjahu odbacuje pitanje o tome da li između njega i Bajdena ima ikakvog svetla u vezi sa ratom, rekavši da se slaže sa američkim pozivom da humanitarna pomoć uđe u Gazu i da koordinira sa Vašingtonom po tom pitanju.

Ipak, premijer pojašnjava da neće dati priliku Hamasu da ugrozi vojnike ID i kaže da će Izrael učiniti sve što može da ograniči civilne žrtve, priznajući da neće uvek moći da uspe zbog upotrebe terorističke grupe. ljudski štit.

Pod pritiskom da preuzme odgovornost za ono što se dogodilo 7. oktobra, kao što su uradili drugi izraelski lideri, Netanjahu izbegava da direktno odgovori na pitanje kao što je to činio poslednjih mesec dana.

„Rekao sam da će to biti veoma teška pitanja koja će se postavljati, a ja ću biti među prvima koji će na njih odgovoriti. Nećemo to izbegavati. Odgovornost vlade je da zaštiti ljude, a jasno je da ta odgovornost nije ispunjena“, kaže on.

Intervju ABC-a je prvi Netanjahuov intervju sa američkim medijima od rata nakon što je premijer otišao u višemesečni napad preko raznih američkih mreža kako bi pokušao da smiri reakciju na pokušaje njegove vlade da revidira pravosuđe.

Mesec dana od početka rata u Izraelu

U Izraelu se danas obeležava mesec dana od napada koji je izvršila palestinska militantna organizacija Hamas, u kojem je ubijeno više od 1.400 ljudi, većinom civila, a oko 240 njih je uzeto za taoce, prenosi Tajms of Izrael.

U 11 časova po lokalnom vremenu biće održan minut ćutanja širom zemlje, uz spuštene zastave na pola koplja u celom Izraelu. Komemorativne svečanosti održavaće se u školama i na univerzitetima tokom celog dana.

Kasnije u toku dana na gradskim trgovima i centralnim ulicama biće organizovana okupljanja uz paljenje sveća, u znak sećanja na poginule vojnike i ubijene civile tokom napada Hamasa 7. oktobra.

U Tel Avivu, komemoracija uz prisustvo ožalošćenih porodica biće održana sa početkom u 18:30 časova uz nastup Izraelske filharmonije. U Jerusalimu će sa početkom u 19:30 časova biti održan komemorativni i protestni skup ožalošćenih porodica ispred Kneseta.

U tom gradu je sinoć održana verska komemoracija povodom 30 dana od napada Hamasa na Izrael, a rođaci poginulih okupili su se ispred Zida plača, sa zapaljenom svećom za svaku žrtvu, da obeleže mesec žalosti, kod najsvetijeg mesta za Jevreje.

Ispred ogromne izraelske zastave, glavni vojni rabin Šai Abramson predvodio je molitvu za preminule, koja je uključivala blagoslov za bezbednosne snage koje su "svojim životima platile za zaštitu izraelske zemlje", navodi britanski list. Ovo je prva verska komemoracija organizovana na Zidu plača od 7. oktobra, prneosi Gardijan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija