• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

07.11.2023

12:30

Rusija pred vratima Amerike! Šojgu sa moćnim generalom poslao brutalnu poruku Vašingtonu!

Reuters

Vesti

Rusija pred vratima Amerike! Šojgu sa moćnim generalom poslao brutalnu poruku Vašingtonu!

Podeli vest

Rusija odbija politički pritisak i diktat SAD i drugih zapadnih država, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Šojgu.

- Mi odbijamo diktat i politički pritisak koji se šire svetom kao posledica prelaska SAD i zapadnih država sa diplomatije na ucene i pretnje. Zajedno sa Nikaragvom i drugim istomišljenicima ćemo se suprotstavljati tome i ukazivati da je takvo ponašanje nedopustivo - rekao je Šojgu koji se u Moskvi sastao sa glavnokomandujućim nikaragvanske vojske Huliom Avilesom Kastiljom.

Šojgu je dodao da Rusija ceni bilateralnu saradnju sa Nikaragvom na međunarodnoj sceni.

- Naše zemlje imaju iste stavove o ključnim pitanjima globalne i regionalne bezbednosti - naveo je on i dodao da je Nikaragva od vremena Sandinističkog fronta nacionalnog oslobođenja strateški partner Rusije u Latinskoj Americi.

Prema Šojguovim rečima, Rusija i Nikaragva razvijaju ravnopravnu saradnju po čitavom nizu pitanja od zajedničkog interesa, uključujući odbranu.

Saradnja dve zemlje datira iz 1980. godine kada je potpisan međuvladin sporazum o vojno-tehničkoj pomoći Nikaragvi. U skladu sa tim dokumentom Rusija je, tada SSSR, pomogla sandinističkoj vladi da formira regularnu vojsku. Vlada te države svake godine donosi zakon koji se odnosi na strano vojno prisustvo na teritoriji Nikaragve.

Oružane snage Rusije, prema informacijama, dok se nalaze na teritoriji Nikaragve, imaju pravo "da učestvuju u vežbama i u operacijama pružanja humanitarne pomoći i misijama traganja i spasavanja u vanrednim situacijama ili prirodnim katastrofama".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija