• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.11.2023

14:30

"On je mrtav čovek, Hitler u svom bunkeru..."! Izrael pokrenuo najveći lov na čoveka u istoriji (FOTO)

EPA

Vesti

"On je mrtav čovek, Hitler u svom bunkeru..."! Izrael pokrenuo najveći lov na čoveka u istoriji (FOTO)

Podeli vest

Izrael je obećao da će pronaći i ubiti Jahju Sinvara, komandanta Hamasa za koga se veruje da je odgovoran za napade 7. oktobra na južni Izrael u kojima je poginulo više od 1.400 ljudi.

Sumnja se da je Sinvar (61) smešten u komandnom i kontrolnom centru Hamasa u okviru bolnice u Pojasu Gaze. Bolnica demantuje ove navode, piše Dejli mejl.

Kao vođa Hamasa u Gazi, Sinvar je drugi najmoćniji član grupe posle Ismaila Hanije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu opisao je juče Sinvara kao "malog Hitlera u svom bunkeru koji ne mari za svoj narod".

Potpukovnik Ričard Heht, portparol Izraelskih odbrambenih snaga, uporedio je Sinvara sa Osamom bin Ladenom.

Foto: EPA

Jahja Sinvar

- Iahia Sinvar je lice zla. On je glavni mozak ovog napada, kao što je Bin Laden stajao iza napada 11. septembra, rekao je.

Jahja Sinvar predsedava Hamasovim poslovima u Gazi i osnovao je svoje obaveštajno i vojno krilo, IKB.

IDF je prošlog meseca saopštila da će tragati za Sinvarom, kao i za drugim visokim zvaničnicima Hamasa, piše Jutarnji list.

Podsetimo, Sinvar je 1989. godine osuđen na 426 godina zatvora zbog ubistva dva izraelska vojnika, a pušten je 2011. godine u okviru razmene zarobljenika.

Izrael smatra da su Sinvar i drugi oslobođeni u toj razmeni bili umešani u napad 7. oktobra. Izrael je od tada tvrdio da se Hamas nalazi u bolnici Al-Šifa u Gazi.

Hamas je u petak tvrdio da je na desetine Palestinaca ubijeno i povređeno nakon što je izraelska raketa pogodila konvoj hitne pomoći u blizini bolnice. Videla su se tela razbacana po ulici između oštećenih kola hitne pomoći. Pojavio se i snimak iz Gaze na kojem se vidi da je bolnica ostala bez struje.

Foto: EPA

Jahja Sinvar

Portparol palestinskog ministarstva zdravlja Ašraf al-Kidra rekao je da je Izrael direktno gađao drugo vozilo konvoja, ubivši 15 ljudi i ranivši 60 u masakru.

Kao odgovor na napad IDF hitne pomoći, izraelska vojska je rekla da je to područje borbena zona i da se civili neprestano pozivaju da se evakuišu prema jugu radi sopstvene bezbednosti.

Izraelska vojska još nije pružila nikakve dokaze u prilog tvrdnji da je hitna pomoć povezana sa Hamasom, ali je rekla da će objaviti dodatne informacije.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da je užasnut napadom u Gazi na konvoj hitne pomoći ispred bolnice Al Šifa, a slike tela razbacanih po ulici nazvao je "bolnim".

On je dodao da se mora poštovati međunarodno humanitarno pravo, uključujući zaštitu civila i civilne infrastrukture, umesto da se koriste civili kao živi štit.

On je pozvao na isporuku humanitarnih zaliha širom Gaze, na način koji odgovara situaciji.

UN su u subotu upozorile da će Palestinci umrijeti od gladi dok su police u Gazi prazne.

Foto: EPA

Jahja Sinvar

Podsetimo, nakon napada 7. oktobra, Izrael je uveo potpunu opsadu Gaze, prekinuvši pristup struji, gorivu, vodi, hrani i medicinskim zalihama. Posle opšte osude, Izrael je ipak dozvolio dostavu humanitarne pomoći Gazi.

Ali portparol prelaza Rafa, Vael Abu Omar, rekao je da je u poslednjih nekoliko dana u kamionima bilo mnogo više vreća za leševe nego konzervirane hrane. Više od 9.700 Palestinaca, uključujući više od 4.000 dece, ubijeno je od izbijanja sukoba 7. oktobra, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi. Više od 140 Palestinaca je ubijeno na okupiranoj Zapadnoj obali.

U Izraelu je ubijeno više od 1.400 ljudi, većina u napadu Hamasa 7. oktobra, a Hamas je odveo 242 taoca u Gazu.

Hamas kontroliše pojas Gaze otkako je pobedio na parlamentarnim izborima 2006. i zbacio rivala Fatah tokom krvave bitke za Gazu 2007. Danas grupu predvodi 15-člani Politbiro na čelu sa političkim šefom Ismailom Hanijehom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija