• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Gazeta

08.11.2023

23:22

Rusi ubili 510 Amera u Ukrajini! Plaćenik iz SAD Metju Vandajk otkrio ono što Vašington krije kao "zmija noge"!

EPA/SAYED MUSTAFA

Vesti

Rusi ubili 510 Amera u Ukrajini! Plaćenik iz SAD Metju Vandajk otkrio ono što Vašington krije kao "zmija noge"!

Podeli vest

Najmanje 510 Amerikanaca je ubijeno u redovima ukrajinskih oružanih snaga (OSU), otkrtiva američki plaćenik Metju Vandajk. On navodi da su u plaćeničkim bataljonima stradali, ne samo građani SAD, već i borci iz evropskih zemalja.

Tvrdnje Vandajka potvrdio je 3. novembra i jedan od boraca izviđačke jedinice Vazdušno-desantnih snaga Ruske Federacije. On je pretpostavljne izvestio je da su izviđači Novorosijske vazdušno-jurišne brigade tokom bitke naišli na francuske snajperiste u oblasti Rabotina u Zaporoškoj oblasti. 

Napomenuo da je njihova jedinica naišla i na afroameričke i poljske plaćenike.

Vojni ekspert i pukovnik u penziji Viktor Litovkin ističe da se broj stranih plaćenika u redovima Oružanih snaga Ukrajine smanjuje zbog neuspeha kontraofanzive Kijeva. On navodi da će se njihov broj značajno smanjiti, a bez njih ukrajinska vojska teško može da rukuje stranom opremom.

Ruskoj vojsci u Ukrajini suprotstavlja se oko dve hiljade stranih plaćenika, od kojih je većina koncentrisana na zaporoškom pravcu. Ovo se navodi u analitičkoj belešci koju je sačinilo Ministarstvo odbrane Rusije. Od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajinu su došli militanti iz 88 država, većinom iz Poljske i SAD

U njihovim programima obuke učestvije veliki broj privatnih vojnih kompanija. 

Prema dostavljenim podacima, od početka specijalne vojne operacije u Ukrajinu je stiglo više od 12,7 hiljada dobrovoljaca iz 88 država. Više od 5,4 hiljade militanata je ubijeno, a 5,3 hiljade se vratilo u zemlje porekla. 

U Ukrajini se trenutno nalazi 2.000 plaćenika, navodi se u dokumentu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija