• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.11.2023

09:52

"To bi značilo rat u EU!" Mađarska brutalno rešeta Brisel zbog Ukrajine! Sijarto: A mi, Mađari, čekamo Zakarpatje!

Reuters/AP/Fotomontaža

Vesti

"To bi značilo rat u EU!" Mađarska brutalno rešeta Brisel zbog Ukrajine! Sijarto: A mi, Mađari, čekamo Zakarpatje!

Podeli vest

Ukrajina neće biti spremna da se pridruži Evropskoj uniji sve dok se u ovoj zemlji ne uspostavi mir, a eventualno članstvo ove zemlje u EU, donelo bi Briselu i članicama - rat, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je rekao da bi "ulazak Ukrajine u EU doneo u blok rat, koji očigledno niko ne želi".

Sijartovo saopštenje usledilo je nakon što je Evropska komisija preporučila početak pregovora o pristupanju EU sa Ukrajinom i Moldavijom, potom BiH, doduše uz veliki paket uslova, kao i davanje statusa zemlje kandidata Gruziji.

Šef mađarske diplomatije je ocenio, povodom novog paketa proširenja koje je objavila Evropska komisija, da je analiza komisije tačna u zaključku da Ukrajina nije ispunila uslove da ima status kandidata za EU, skrećući pažnju na kršenje prava manjina.

"Pošto Evropska komisija takođe kaže da Ukrajina ne ispunjava uslove za status kandidata, smatramo da nijedan dalji korak nije odgovarajući u smislu pristupnih pregovora sa Ukrajinom", zaključio je mađarski ministar spoljnih poslova, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Ukrajina bi nam donela rat!"

Sijarto je dodao da mađarska vlada ceni što je došlo vreme za debatu o budućoj politici EU prema Ukrajini.

"S obzirom na rat koji je u toku u Ukrajini, jasno je da se u ovoj zemlji ne primenjuje ni sloboda štampe, ni sloboda izražavanja, niti se održavaju izbori. Bilo bi apsurdno da institucije EU ili države članice sada formulišu stav o tome kako vladavina prava funkcioniše u Ukrajini u ovim okolnostima", primetio je Sijarto.

On je insistirao da je "potpuno jasno" da Ukrajina neće biti spremna da se pridruži sve dok u zemlji nema mira.

"Ukrajina bi sa sobom donela rat Evropskoj uniji, što očigledno ne želimo", rekao je Sijarto, napominjući da proširenje treba da doprinese širenju mira, a ne da donese rat u blok EU.

"U ovom trenutku ne smatramo prikladnim nikakav napredak u pristupnim pregovorima Ukrajine. A mi, Mađari, naravno, još čekamo da Ukrajina vrati mađarskoj zajednici u Zakarpatju prava koja je imala do 2015. godine", zaključio je mađarski šef diplomatije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija