• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.11.2023

20:17

Potoci krvi će teći Evropom! Ukrajina je samo zagrevanje pred ozbiljan okršaj: SAD guraju kičmu NATO-a u rat sa Rusijom

Shutterstock/EPA

Vesti

Potoci krvi će teći Evropom! Ukrajina je samo zagrevanje pred ozbiljan okršaj: SAD guraju kičmu NATO-a u rat sa Rusijom

Podeli vest

Za SAD je rat u Ukrajini samo zagrevanje pred ozbiljan okršaj, u kome će se Rusiji suprotstaviti vojske nekoliko zemalja NATO-a odjednom, a glavna kičma biće nemačke trupe.

Ovo je izjavio Aleksej Fenenko, u emisiji „Krim 24“, profesor Moskovskog državnog univerziteta, istoričar, doktor političkih nauka.

- Ne tako davno su objavljeni arhivski dokumenti iz kasnog staljinovog vremena. Bilo je veoma zanimljivih materijala o početku „Hladnog rata“ 50-ih godina, a Staljin je izjavio sledeće: „Njihov „Hladni rat“ je po mnogo čemu bio veliki blef, jer nemaju drugu kopnenu vojsku. Mi možemo mirno da spavamo dok Zapad ne napravi drugu kopnenu vojsku. Samo bombardovanje, čak i atomsko bombardovanje, ne može dobiti rat“, otkriva stručnjak“

„Sledi kolaps UN, pa kolaps sistema, koji je nama i Sjedinjenim Državama dao privilegovana mesta u svetu. Zašto i kome ovo treba? Ako je tako, onda je zadatak Amerikanaca bio drugačiji – da negde nađu vojnike, negde da nađu veliku kopnenu vojsku za rat sa našom zemljom“, naglasio je istoričar.

Foto: Reuters/AP/Fotoilustracija

 

Prema njegovim rečima, sva dešavanja u „Hladnom ratu“ i posle „Hladnog rata“ bila su diktirana, između ostalog, i potragom za takvom kopnenom vojskom. Posle „Kubanske raketne krize“, Amerikanci su pokušali da u to uključe Kinu i njenu vojsku, koju su pripremali za vojni sukob sa Sovjetskim Savezom.

„Sada, čim im se ukrajinska vojska pojavila na raspolaganju, dobili smo veliki vojni sukob u Evropi. Verovatno prvi po razmerama od Drugog svetskog rata, i nikakvo nuklearno oružje, nikakvo nuklearno odvraćanje nisu sprečili sukob koji sada vidimo.

Pitanje je, da li će se Amerikanci zaustaviti na ovome? Sudeći po njihovim zvaničnim izjavama i dokumentima, uključujući i NATO programe, neće se smiriti. Ukrajina je za njih samo seme, ona je poligon za budući veći sukob sa Rusijom, ali da bi došlo do novog velikog sukoba sa Rusijom potrebna je kopnena vojska.

Amerikanci će biti spremni da ga podrže flotom, avijacijom i satelitskom konstelacijom. Međutim, najvažnije je da će im za ovo još trebati vojnika, a danas ih traže i pripremaju da nam ih suprotstave“, smatra Fenenko.

Ekspert je kao pogodne, nazvao armije niza zemalja – Finske, Švedske, Poljske i Nemačke.

Finska je sasvim pogodan materijal za novu anti-Rusiju- ona je isti fragment istorijskog Ruskog carstva kao i Ukrajina. Često zaboravljamo da je Helsinki nekadašnji Helsingfors, Hanko bivši Gangut, baze naše matične ruske flote pre revolucije.

Foto: Shutterstock

NATO Rusija

Ovu državu je sasvim moguće pretvoriti u novu anti-Rusiju. O baltičkim zemljama je sve jasno, one su pretnja Kalinjingradu. Sledi Švedska, a mi smo navikli da mislimo da su Šveđani tako mirno, samozadovoljno društvo.

Međutim, setimo se kakva je histerija bila u Švedskoj, zbog tristogodišnjice Poltavske bitke, kako su tamo oživljavala antiruska osećanja, a već negde 2010-11. u Švedskoj su pokrenute rasprave o scenariju vojnog sukoba sa Rusijom u Baltičkom moru. Odnosno, neka vrsta oživljavanja vremena Petra Velikog u novoj istorijskoj fazi razvoja“, istakao je naučnik.

Odnos Poljske prema Rusiji ne izaziva sumnju u njenu spremnost za borbu, posebno uzimajući u obzir njene pretenzije na Zapadnu Ukrajinu, pa čak i na Zapadnu Belorusiju.

- Pa, sigurno će biti pokušaja da se Nemačka nahuška protiv nas. Kada kažu, zašto Nemačka, ja odgovaram- ko još u Evropi može zaista da se suprotstavi Rusiji? Samo se nemačka vojska može suprotstaviti, od trenutka kada je francuska vojska prestala da bude stvarna.

Finska, Poljska, Litvanija, Švedska – sve je to dobro, kao dodatna težina. To je dobro za ravnotežu, ali pravi okvir oni mogu stvoriti samo na osnovu nemačke vojske - zaključuje Fenenko.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Beograd dobija novi tržni centar, "Evroazija" se otvara u avgustu!
Društvo

Vesić: Beograd dobija novi tržni centar, "Evroazija" se otvara u avgustu!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je danas da se početkom avgusta očekuje otvaranje novog kineskog tržnog centra "Evroazija" na Novom Beogradu. On je naglasio da je ovaj objekat građen apsolutno po svim standardima bezbednost, što je posebno važno ako znamo šta se dešavalo nekoliko puta u kineskim radnjama, jer su oni koristili objekte koji su stari i koji nisu ni bili namenjeni za takvu vrstu prodaje. "Sada imamo ono što zaista je važno, da budu svi bezbedni i kupci i prodavci, ali i da kupci imaju komfor kupovine. Naravno tu će biti i restorana i sve ono što imaju tržni centri", rekao je Vesić.

26.06.2024

10:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija