• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.11.2023

16:42

Tužbu protiv Netanjahua podneli pojedinci, a ne država Turska

EPA

Vesti

Tužbu protiv Netanjahua podneli pojedinci, a ne država Turska

Podeli vest

Informer je 14.11.2023. objavio tekst pod naslovom "Turska podnela Međunarodnom krivičnom sudu tužbu protiv Netanijahua za genocid u Pojasu Gaze", portal "Raskrinkavanje" analizom je utvrdio da se radi o dezinformaciji, te da su tužbu protiv Netanjahua podneli pojedinci a ne Republika Turska, pa su netačni navodi ispravljeni.

Bivši poslanik Turske Partije pravde i razvoja, Metin Kulunk, zajedno sa advokatima Mukahitom Birincijem i Burakom Bekirogluom, podneo je peticiju istanbulskom tužilaštvu, tražeći da se Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) podnese prijava protiv izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, prema izveštaju državne novinske agencije Anadolu.

Peticija navodi da je Netanijahu "pred očima celog sveta počinio ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti". Takođe se ističe da on "ne okleva da koristi oružje zabranjeno međunarodnim pravom".

Dokument koji kruži društvenim mrežama jeste verodostojan, a tužbu je objavio bivši poslanik vladajuće turske Partije pravde i razvoja, Metin Kulunk, ujedno i jedan od njenih podnosioca.

Osim Kulunka, tužbu su Glavnom tužilaštvu u Istambulu podneli i advokati Mukahit Birinci i Burak Bekiroglu i to sa zahtevom da se ona pošalje Međunarodnom krivičnom sudu. 

U podnetoj prijavi se ističe da „Netanijahu, zajedno sa svojim saradnicima, treba da bude suđen pred Međunarodnim krivičnim sudom u skladu sa međunarodnim krivičnim standardima“.

Burak Bekiroglu je takođe naveo da prijava turskih građana protiv Netanijahua još uvek nije upućena MKS-u, već se trenutno razmatra od strane turskog Ministarstva pravde.

Prvobitna informacija koju smo preneli da je država Turska podnela tužbu MKS protiv Netanijahua, je dezinformacija jer to nije moguće iz razloga jer nije potpisnik Rimskog statuta. 

Dakle, tužbu su podneli pojedinci, a ne Republika Turska kako se to navodilo u prvobitnom tekstu, što je moguće potvrditi na osnovu skenirane verzije tužbe koja se deli na internetu. 

Ankara zvanično nije dala komentar na ovaj apel koji su podneli turski građani.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!
Politika

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da će proces proširenja EU biti u fokusu novoformirane Evropske komisije nakon junskih izbora za evropski parlament, kao i da se u obzir politike proširenja uzimaju Ukrajina, Gruzija i Moldavija kao novi kandidati, ali i balkanske zemlje, među kojima je i Srbija.

09.05.2024

11:07

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Da li je ovo dokaz da je Bajern pokraden? Potez igrača Reala žestoko će razbesneti Nemce! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

Da li je ovo dokaz da je Bajern pokraden? Potez igrača Reala žestoko će razbesneti Nemce! (FOTO/VIDEO)

Fudbaleri Reala iz Madrida savladali su Bajern sa 2:1 (0:0) u revanš meču polufinala Lige šampiona i za pehar u ovom takmičenju će se boriti protiv Borusije Dortmund 1. juna u Londonu. Madriđani su golovima Hoselua (34) u finišu napravili fantastičan preokret, ali trijumf je ostao u senci dešavanja iz duboke sudijske nadoknade, kada je po mišljenju mnogih velikan iz Nemačke žestoko oštećen, o čemu svedoči i reakcija defanzivca domaćih Antonija Ridigera (31)!

09.05.2024

11:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija