• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.11.2023

17:43

"Evropa je sledeća pa onda Amerika"! Šta je Netanjahu hteo da kaže?

Shutterstock/EPA

Vesti

"Evropa je sledeća pa onda Amerika"! Šta je Netanjahu hteo da kaže?

Podeli vest

Izraelski premijer je izjavio da "ne postoji zamena" za "potpunu pobedu" u Gazi

Islamistički militanti će predstavljati pretnju Sjedinjenim Državama i Evropi ako Izrael izgubi sadašnji rat sa Hamasom, tvrdi premijer Benjamin Netanjahu, rekavši da će zapadne države biti sledeće na redu ako njegova zemlja propadne.

Iako je premijer priznao da je Vašington veoma podržavao vojnu akciju Izraela u Gazi, on je odbacio sve pozive na prekid vatre, insistirajući da bi to predstavljalo predaju Hamasu.

Netanjahu je u ponedeljak zamolio saveznike Izraela za podršku tokom sastanka sa Šonom Hanitijem, novinarom Foks njuza, rekavši: „Moramo da pobedimo ne samo zbog nas, već i zbog Bliskog istoka“, kao i „zbog naši arapski susedi” i svet u celini.

Moramo da pobedimo da bismo zaštitili Izrael. Moramo da pobedimo da bismo zaštitili Bliski istok. Moramo da pobedimo zarad civilizovanog sveta. To je bitka koju vodimo, i ona se vodi upravo sada. Ne postoji zamena za tu pobedu“, nastavio je on i dodao „Ako mi ne pobedimo sada, onda je Evropa sledeća, a vi sledeći“.

Insistirajući da je „naša borba vaša borba“, premijer je nastavio sa tvrdnjom da postoji „osovina terora“ između Hamasa u Gazi, Hezbolaha u Libanu, Huta u Jemenu i iranske vlade, tvrdeći da teheranski „slutnici“ nastoje da „ vrati Bliski istok [i] svet u mračno doba.”

„Na drugoj strani stoji Izrael, moderne arapske države, naravno Sjedinjene Države, sve snage koje žele da vide mir, prosperitet za Bliski istok i za svet“, dodao je Netanjahu .

Američki zvaničnici nisu bili voljni da direktno pozivaju na prekid vatre, umesto toga predlažući kraće „humanitarne pauze“ kako bi se omogućilo da pomoć uđe u opkoljenu palestinsku enklavu. Međutim, kako se broj poginulih u Gazi povećava, neki zvaničnici administracije pozvali su izraelske snage na uzdržanost, a američki državni sekretar Antoni Blinken nedavno je požalio da je „previše“ Palestinaca poginulo u kampanji izraelskog bombardovanja.

Hamas je 7. oktobra pokrenuo iznenadni napad na Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši još 240 talaca, prema izraelskim zvaničnicima. Kao odgovor, Netanjahu je objavio rat palestinskoj militantnoj grupi, pokrenuvši masovne vazdušne napade i kopnenu operaciju u Gazi. Palestinski zvaničnici kažu da je broj poginulih na njihovoj strani do sada premašio 11.000.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Raketirana američka vojna baza u Siriji!
Planeta

Raketirana američka vojna baza u Siriji!

Područje naftnog polja Koniko u provinciji Deir ez-Zor u istočnoj Siriji, gde se nalazi američka vojna baza, našlo se pod raketnom vatrom, javila je danas sirijska radio stanica Šam FM.

14.11.2023

16:58

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija