• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.11.2023

20:16

Hamas kupio oružje od Kima?! Severna Koreja upletena u rat u Izraelu

Reuters

Vesti

Hamas kupio oružje od Kima?! Severna Koreja upletena u rat u Izraelu

Podeli vest

Među naoružanjem koje je izraelska vojska identifikovala kod boraca Hamasa nalazilo se oružje koje dolazi iz Severne Koreje, što je navelo brojne eksperte da se zapitaju da li Kim Džong Un direktno pomaže Hamasu u napadu na Izrael?

Pjongjang je negirao da je njegovo oružje umešano u napade, preko svoje novinske agencije KCNA. Međutim, severnokorejske državne novine objavile su članak u kome se Izrael okrivljuje za „uporna krivična dela protiv palestinskog naroda“.  

Major general američke avijacije u penziji Leri Štucraim kaže da otkriće sjevernokorejskog oružja u posedu militantnih grupa kao što je Hamas ne bi trebalo da bude iznenađenje. „Severna Koreja već duže vreme gradi svoju nelegalnu prodaju oružja“, - rekao je Štucraim.

Obaveštajna zajednica je ovo posmatrala decenijama, sve do ranih 1990-ih. Način na koji je režim povećao prihod je prodajom u velikoj meri, gotovo apsolutno zemljama koje se protive savezničkim demokratijama u svetu - izjavio je Štucraim za magazin Er end Spejs forses.

Pjongjang ima istoriju prodaje projektila i deljenja nuklearne tehnologije sa zemljama kao što su Egipat, Iran, Libija, Sirija i Ujedinjeni Arapski Emirati, navodi Savet bezbednosti UN.

Foto: Reuters

 

 

"Zaustavljanje režima da profitira prodajom oružja je veoma teško -  rekao je Brus Benet, međunarodni/odbrambeni istraživač u RAND Korporaciji.

„Severna Koreja može da šalje oružje na brodove ili avione koji idu u Iran. A onda ih Iran može poslati u Egipat, a zatim u Gazu“, rekao je Benet i dodao:

„Postoje neke stvari koje bismo mogli da uradimo da potencijalno presretnemo neke od tih brodova, ali sve dok postoje brodovi trećih strana ili avioni treće strane, teško je sprečiti takav tok".

Benet je sugerisao da bi praktičniji pristup bio da SAD ubede svoje partnere u okviru Inicijative za bezbednost proliferacije, pokrenute 2003. da spreče trgovinu oružjem za masovno uništenje i razornim materijalom.

Južnokorejski zvaničnici, dva stručnjaka za severnokorejsko oružje i analiza Asošiejted presa oružja koje je Izrael zarobio na bojnom polju, ukazuju na Hamas koristeći Pjongjangovu raketnu granatu F-7, oružje iz ramena koje borci obično koriste protiv oklopnih vozila.
 

Bacači granata na raketni pogon ispaljuju jednu bojevu glavu i mogu se brzo napuniti, što ih čini vrednim oružjem za gerilske snage u okršajima sa teškim vozilima. F-7 je dokumentovan u Siriji, Iraku, Libanu i Pojasu Gaze, rekao je N.R. Dženzen-Džouns, stručnjak za oružje koji radi kao direktor konsultantske kuće Armament Research Services.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija