• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.11.2023

22:28

Erdogan hoće da iskoristi sukob u Izraelu! Nadoveza: Palestinci neće dobiti državu! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Erdogan hoće da iskoristi sukob u Izraelu! Nadoveza: Palestinci neće dobiti državu! (VIDEO)

Podeli vest

Tačne interese Amerike na Bliskom istoku koji vladaju godinama i cilj novog ekonomskog koridora kroz Izrael koji Zapad planira, komentarisali su gosti Teme dana, Darko Obradović iz Centra za društvenu stabilnost i Branko Nadoveza iz Instituta za noviju istoriju.

Darko Obradović iz Centra za društvenu stabilnost istakao je kako Turska hoće da povrati svoj status tvrdog mosta između Evrope i Azijem, a da Erdogan planira da očisti sever Sirije od Kurda.

- Izraelska postavka odvraćanja Hamasa doživela je propast u oktobru, jer su išli sa pretpostavkom da imaju dovoljne kapacitete da se odbrane od napada. Hamas je pokazao da terorizam delotvoran, što može biti inspirisati druge organizacije. Amerika je 70 godina ulagala u svoju projekciju moći na Bliskom istoku, zbog čega će tu svoju postavku čuvati do poslednjeg dana. Novi ekonomski koridor koji SAD planiraju seći će grad Haifu, iz razloga da odseče put svile od Kine i da isključi iz trgovine sile poput Irana. Izrael je Jordanu uzeo teritoriju, jer je shvatio da je to jedino što njihovi protivnici razumeju. Turska pokušava da obnovi svoj status tvrdog mosta između Evrope i Azije, Erdogan je izašao iz okvira Muslimanskog bratstva i sada sanja da očisti sever Sirije od Kurda, zbog čega u ovome vidi priliku za proširenje. Erdogan neće stati dok se ne reši Kurda dokle god je živ, a Palestinci će ostati sami i svi u Evropi koji ih podržavaju će brzo zaboraviti na njih - rekao je Obradović.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

 

Branko Nadoveza iz Instituta za noviju istoriju naveo je da Izrael planira da smanji palestinsku teritoriju drastično i da ih raseljavanjem u okolne države, učini nacionalnom manjinom bez realnog uticaja.

- Hamas je prvenstveno politička opcija koja će prestati sa vojnim delovanjem kada se izbori za državnost, jer je IRA to isto uradila u Irskoj, pa je nakon nezavisnosti i postala obična politička stranka. Izrael je sada da trajno skine pitanje Palestine sa dnevnog reda, jer planira da smanji teritoriju Palestine i raseli veliki deo naroda u okolne države, zvog čega ne želi da propusti u ovu istorijsku šansu. Oni nastoje da Palestince pretvore u nacionalnu manjinu bez uticaja. Palestinski narod je zaista sekularan i nije opterećen islamom, Hesbolah je nešto drugo, jer nastoji da stvori kalifat, a to je ujedninjenje celog islamskog sveta u jednu državu i širenje na druge teritorije. Palestinci će na kraju na nekoj konferenciji dobiti ograničenu lokalnu samoupravu, ali ništa više od toga. Ne mislim da će se ovaj rat preliti na ceo svet, niti da će značajno pojačati terorizam u Evropi  -rekao je Nadoveza.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija