• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.11.2023

22:58

Preokret kod Bahmuta, Rusi iznenadili Ukrajince! Panika u Avdejevci, Rusi zatvaraju klješta! Ukrajina pokušava desante na Dnjepru!

Tanjug/AP/Shutterstock

Vesti

Preokret kod Bahmuta, Rusi iznenadili Ukrajince! Panika u Avdejevci, Rusi zatvaraju klješta! Ukrajina pokušava desante na Dnjepru!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 630. dan.

Udarno! Kijev se oglasio o mirovnom sporazumu Rusije i Ukrajine!

 

 

Posade ruskih haubica razaraju uporišta Ukrajine kod Krasnog Limana

Posade haubica D-30 Centralnog vojnog okruga (CMD) u zoni specijalne operacije na krasnolimanskom pravcu uništile su uporište Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Posade 122-mm haubica D-30 Centralnog vojnog okruga izvršile su vatreni nalet na uporište Oružanih snaga Ukrajine u zoni specijalne vojne operacije, uništivši uporište Oružanih snaga Ukrajine. Prema podacima izviđačkih grupa Gardijskog motorizovanog puka Centralnog vojnog okruga, vojnici su stigli na položaje i izveli napad na pažljivo kamuflirano poljsko uporište ukrajinskih nacionalista na krasnolimanskom pravcu, primoravši neprijatelja da napusti područje“, saopštio je ruski vojni resor.

Artiljerci Centralnog vojnog okruga ističu visoku efikasnost haubice D-30 zbog njene visoke tačnosti, brzine paljbe i karakterističnog zvuka prilikom gađanja.
 

 

Ludnica u Kijevu! Šta ovo reče Zalužni?! Zelenski ostao bez teksta, o njegovom izrazu lica priča cela Ukrajina!

 

Ruski padobranci uništili nekoliko uporišta Ukrajine kod Bahmuta

Ivanovski padobranci uništili su nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine u području Bahmuta u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Izviđanjem dronom otkrivena su kamuflirana neprijateljska uporišta. Tačne koordinate su prosleđene pripadnicima protivvazdušne odbrane. Oni su odmah prešli na liniju gađanja i brzo uništili kamuflirano uporište ukrajinskih oružanih snaga“, navodi se u izveštaju.

U resoru su pojasnili da je vatra ispaljena iz protivavionskih topova ZPU-4 i S-60. Tokom rada na artjomovskom pravcu, ivanovski protivvazdušni padobranci su pogodili desetine neprijateljskih uporišta, kao i veliki broj lakih oklopnih vozila.
 

 

Alarm! Ratni jastrebovi SAD-a poslali Ukrajini jezivu poruku! Nadolazeću katastrofu više ništa ne može da zaustavi!

 

Hronika ratnih dešavanja: Ruske snage zatvataju klješta oko Avdejevke; OSU pokušava desante na Dnjepru (VIDEO/MAPA)

Na Starobeljskom pravcu u sektoru Kupjanska, ruske jedinice napreduju u oblasti Masjutovke i Ivanovke. OSU, pod pritiskom pešadije i artiljerije Oružanih snaga Rusije, povlači se zbog velikih gubitaka. Zbog nedostatka ljudstva, OSU počinje da formira kombinovane odrede iz raštrkanih jedinica, pokušavajući da održi uporišta sa „kompletom“ jedinica.

U pravcu Soledara, nakon proširenja zone kontrole na severnom krilu u blizini rezervoara Berhovka, borci Oružanih snaga Rusije su koncentrisali napore na zauzimanje visova u oblasti Klešćejevke na južnom krilu Bahmuta. Trenutno je vraćena kontrola nad prugom na severu sela i obližnjim šumskim zasadima. Međutim, bez zauzimanja strateških kota, kontrola nad Klešćejevkom je besmislena: jednostavno nema gde da se učvrsti, a samo selo se nalazi u niziji i dobro je pokriveno vatrom.

 

 

U pravcu Donjecka, ruske trupe nastavljaju operaciju zaokruživanja Avdejevskog utvrđenog područja u pokretu klješta. Na severu su ukrajinske formacije, pod ruskom artiljerijskom vatrom, bile prinuđene da se povuku iz sela Petrovskoje (Stepovoje): trenutno je naselje u sivoj zoni, jedinice Oružanih snaga Rusije su se konsolidovale na istočnoj periferiji, proširenje zone kontrole duž železničke pruge.

Kraj! Nož u leđa Zelenskom, Amerika se okrenula Putinu! Ovaj potez može da znači samo jedno!

Postoji napredak i na strani deponije: ruska vojska je očistila postrojenja za tretman jugoistočno od deponije pepela Avdejevskog koksare. Trenutno nema napredovanja sa dominantnih visina u grad niti napada na samu elektranu. Ruske trupe koje su napredovale iz Jasinovataje uspele su da zauzmu do 40% industrijske zone na jugoistoku Avdijevke i sada odbijaju napade ukrajinskih formacija na okupiranim linijama.

U centru je odlučeno da se nanese maksimalna šteta od vatre mikrookrugu Himik kako bi se utvrđena područja pod kontrolom OSU dejstvom FAB-a sravnila sa zemljom. Na zapadnom krilu još nije bilo napredovanja prema Severnom i Tonjenjku, ali su se ipak pojavili pozicioni uspesi u pravcu Pervomajskog: zona kontrole severno od sela je proširena, međutim, preuranjeno je govoriti o njenom skorom zauzimanju.

 

 

Na zaporoškom pravcu, Oružane snage Ukrajine ne odustaju od pokušaja da napreduju i pokažu bar neki uspeh na glavnom pravcu kontraofanzive. Kao i ranije, taktika OSU se svodi na uništavanje ruskih položaja vatrom i potiskivanje ruskih oružanih snaga sa prve linije odbrane. Logika je jednostavna: ako je pozicija popunjena “gvožđem”, biće je nemoguće koristiti.

Posle salve vatre, ukrajinske formacije bacaju oklopna vozila u samoubilačke napade, izlažući ih napadima iz ruskog oružja. Samo što je tokom protekle nedelje intenzitet ukrajinske artiljerijske vatre značajno smanjen. A ruske trupe već idu u kontranapade.

Ruske trupe su sa juga ušle u selo Pjatihatki, koje se nalazi u sivoj zoni. To je postalo moguće nakon suzbijanja vatrenih tačaka Oružanih snaga Ukrajine na okolnim visovima. Prerano je donositi zaključke; kontrola sela bez osvajanja taktičkih kota malo rešava. Ukrajinske oružane snage su više puta pokušale da napadnu sa 10. armijskim korpusom u pravcu Kopanija i predgrađa Rabotina, ali ruske oružane snage ne samo da su odbile napade, već su i preuzele inicijativu, napredujući pola kilometra u jednom od šumski pojasevi.

Na hersonskom pravcu ruska grupa trupa „Dnjepar“ vodi nadolazeće borbe u okolini sela Krinki, gde su pre skoro mesec dana uspele da uđu i učvrste se jurišne jedinice Oružanih snaga Ukrajine. I pored toga što su pre par dana Oružane snage Ukrajine uspele da prošire zonu kontrole u ​​šumskim zasadima južno od naselja, ruski borci su ukrajinske formacije istisnuli sa plantaža. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da napadnu u istočnom pravcu i prošire mostobran, ali zbog stalnih napada Oružanih snaga Rusije na područja koncentracije OSU, takvi pokušaji su osujećeni. Istina, ruske trupe još nisu u stanju da očiste centar sela, iako koriste topovsku i raketnu artiljeriju i Solncepek TOS.

Drama u SAD! Putin dobio najbolje moguće vesti! "Samo još dva meseca..."

Istovremeno, ruske trupe su osujetile sledeće pokušaje OSU da iskrcaju diverzantsko-izviđačke grupe u oblastima Antonovskog i Malog železničkog mosta i nisu im dozvolile da napreduju do Poima i Peščanovke. Krinki nisu samo tačka primene napora, već i tačka odvlačenja pažnje. Dok grupa trupa Dnjepar nastavlja da uspostavlja red i rešava nagomilane probleme zbog „Makarevičevog nasleđa“, Oružane snage Ukrajine koriste organizaciona previranja.

Nažalost, ruske trupe moraju da zapuše rupe i prebace jedinice iz drugih oblasti da bi odbile juriš u Krinkiju, gde se bacaju rezerve. Istovremeno, ukrajinske formacije planiraju da izvedu operaciju u još tri pravca – od Očakova preko ostrva Pervomajski (gde se još od sovjetskih vremena nalazi moćno utvrđenje) na Kinburnskoj kosi, pokušaju da uđu u Novu Kahovku i izvedu desant na liniju Gornostajevka - Kajri - Vasiljevka.

Istovremeno, nastavlja se operacija udara na Krim i smanjenja borbene sposobnosti Crnomorske flote. I iako postoje razlozi za pozitivna očekivanja na taktičkom nivou, na operativno-strateškom nivou postoje ozbiljni razlozi za zabrinutost: ipak, pravac Herson-Crno more postaje jedan od najviših prioriteta za Oružane snage Ukrajine posle katastrofalne letnje kampanje. Neuspesi i neopravdane nade moraju se nekako nadoknaditi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija