• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.11.2023

18:43

Nastradaće! "Crna smrt" preti da pokosi Gazu, hitno se oglasio Izrael: Morali bismo da zaustavimo rat...

EPA

Vesti

Nastradaće! "Crna smrt" preti da pokosi Gazu, hitno se oglasio Izrael: Morali bismo da zaustavimo rat...

Podeli vest

Predsedavajući Saveta za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi izjavio je danas da je ratni kabinet pristao na "poseban zahtev" SAD da se dopusti ulazak dva kamiona goriva svakog dana u Gazu kako bi mogli da upravljaju sistemom za prečišćavanje otpadnih voda u Pojasu Gaze, koji je na ivici kolapsa.

Hanegbi je rekao da bi kolaps sistema rizikovao masovno širenje bolesti u Gazi, što bi uticalo i na palestinske civile u enklavi i na hiljade izraelskih vojnika koji tamo deluju.

- Ako bi izbila kuga, morali bismo da zaustavimo rat - istakao je Hanegbi, objašnjavajući da IDF ne bi mogle da nastave sa radom usred strašne humanitarne krize i da bi međunarodni protest dostigao novi vrhunac.

Predsedavajući Saveta za nacionalnu bezbednost je rekao da su ministrima šefovi bezbednosti rekli da je u redu da se dozvoli ulazak goriva, koje iznosi samo dva do četiri odsto od onoga što je inače ulazilo u Pojas Gaze dnevno pre rata.

Foto: EPA

 

Hanegbi je tokom konferencije za novinare rekao da će Izrael pristati samo na prekid vatre u zamenu za oslobađanje velikog broja talaca, a ne na „manipulativno oslobađanje“ koje je uradio Hamas u PR svrhe.

- Tek tada ćemo pristati na prekid vatre i biće veoma ograničen i kratak, jer ćemo nakon toga nastaviti da napredujemo ka našim ratnim ciljevima - istakao je Hanegbi.

Na pitanje šta je izraelska strategija za Gazu posle rata, kao i izraelski premijer Benjanim Netanijahu i Hanegbi je izbegao da odgovori na to pitanje i umesto toga rekao koji su izraelski kratkoročni ciljevi.

- Ratni plan je eliminisanje Hamasa. To je jedini način na koji možemo da osiguramo da posle nećemo biti ugroženi iz Gaze, što je cilj broj jedan koji je kabinet dao vojsci da postigne, kazao je on.

- Drugi cilj, koji je isto toliko svet kao i prvi, jeste da oslobodimo taoce - naglasio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija