• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.11.2023

21:30

"Izabrali su svoj put"! Moskva se obratila Finskoj nakon šokantne odluke: Činite veliku grešku

Ilustracija

Vesti

"Izabrali su svoj put"! Moskva se obratila Finskoj nakon šokantne odluke: Činite veliku grešku

Podeli vest

Kremlj je optužio Finsku da je izabrala put konfrontacije sa Rusijom, nakon što je Helsinki najavio da od ponoći planira da zatvori četiri prelaza na zajedničkoj granici. Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je da Finska pravi „veliku grešku”.

- (Može se) samo izraziti duboko žaljenje što su finske vlasti krenule putem uništavanja bilateralnih odnosa - rekao je on, prenosi ruska državna novinska agencija TASS. Peskov je istakao da su dve zemlje uvek imale uzajamno korisne odnose i odnose poštovanja.

"Rusija nikada u modernoj istoriji nije pretila Finskoj, nismo imali razloga za bilo kakvu konfrontaciju. Sada su oni izabrali ovaj put. Sa naše tačke gledišta, ovo je velika greška", dodao je on.

Odluka o zatvaranju graničnih prelaza usledila je nakon što je Helsinki optužio ruske vlasti da usmeravaju migrante u Finsku u znak odmazde za njenu odluku da poveća saradnju u oblasti odbrane sa SAD.

Foto: EPA/SERGEI KARPUKHIN/REUTERS

 

Fon der Lajen se zahvalila Fincima

Kremlj je kategorički odbacio takve optužbe. Finska granična straža saopštila je da će na četiri od devet prelaza biti postavljene barijere kako bi se „sprečio ulazak”. Oko 300 tražilaca azila, uglavnom iz Iraka, Jemena, Somalije i Sirije, stiglo je ove nedelje u Finsku, kažu graničari.

Skoro 100 njih ušlo je iz Rusije samo danas do podneva, prema finskim zvaničnicima. Tražioci azila koji stižu preko Rusije od sutra će moći da predaju svoje zahteve samo na dva severna granična prelaza, u Sali i Varcijusu, rekao je Mati Pitkaniiti, šef granične službe za međunarodne poslove.

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, juče je zahvalila finskim vlastima na zaštiti spoljne granice bloka. „Ruska instrumentalizacija migranata je sramotna“, rekla je ona. Granični prelazi koji će biti blokirani u ponoć su: Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra i Niirala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija