• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RTPrivodi se kraju!

18.11.2023

20:23

Kraj! Rusija može da slavi: Evropa traži način da Kijev potpiše kapitulaciju

Shutterstock/EPA

Vesti

Kraj! Rusija može da slavi: Evropa traži način da Kijev potpiše kapitulaciju

Podeli vest

Rusija sada može da se sprema na proslavu dana pobede nad Ukrajinom. Rusi mogu da se kupaju u krimskom šampanjcu, piše „Frankfurter algemajne cajtung“

Nade Zapada u uspeh ukrajinske kontraofanzive nisu bile opravdane, a u Briselu su već započele dilpomatske igre čiji je cilj da se Ukrajina vrati pregovorima sa Rusijom, piše „Frankfurter algemajne cajtung“.

Evropa sada razmišlja o sopstvenoj bezbednosti, pošto su isporuke vojne pomoći Ukrajini praktično ispraznile vojna skladišta širom EU.

Da je ukrajinska protivofanizva propala, priznaje i najviši vojni vrh u Kijevu. To je nedavno priznao i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, koji je izjavio da je došlo do „zastoja“ i da planirani prodor do Crnog mora nije uspeo. Njegove izjave izazvale su pravi šok u Ukrajini.

Dok evropski političari i dalje obećavaju pomoć Kijevu „koliko god bude bilo potrebno“, zapadni vojni stručnjaci dele procenu Zalužnog. Na Zapadu više niko ne govori o „strateškim ofanzivama“, već jedino o odbrani.

Rusija može da se priprema za proslavu dana pobede nad Ukrajinom

Nestašica naoružanja u Evropi je posledica decenijama dugog nedovoljnog finansiranja oružanih snaga, što nije moguće ispraviti preko noći. Ni Ukrajina više nema vremena da razvija sopstvenu vojnu proizvodnju, kao što je svojevremeno predlagao Zalužni.

Rusija sada može da se sprema na proslavu dana pobede nad Ukrajinom, navodi FAZ. „Rusi mogu da se kupaju u krimskom šampanjcu.“

Slabljenje američke podrške može biti još jedan razlog za slavlje. Više niko ne veruje u obećanja šefa Bele kuće Džozefa Bajdena. U američkom Kongresu ne mogu da se dogovore o nastavku pomoći Ukrajini, a Evropljani u tome neće moći da zamene Amerikance. Ukoliko bivši predsednik Donald Tramp pobedi na predstojećim izborima, to će biti još jedan razlog za slavlje u Kremlju.

Iz tih razloga, raste pritisak na Kijev da započne pregovore sa Moskvom. Niko o tome još ne govori javno, ali Evropljani su već počeli sa novom diplomatskom igrom, koja treba da vrati Kijev pregovorima sa Moskvom.

Da bi to uradio, Zapad treba da stvori određene uslove. Nedavno je bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen predložio da Ukrajina uđe u Alijansu, ali bez dela teritorija.

Ideja da Kijev treba da ustupi deo svojih teritorija je već na stolu. U Briselu veruju da će Zelenski morati da proguta ovu gorku pilulu, zaključuje FAZ, ukoliko mu bude obećana jasna perspektiva za ulazak Ukrajine u EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Opozicija bi da sabotira Ekspo, izgradnju metroa i da ruši Beograd na vodi! Lokalni izbori zapravo su nacionalni!
Live TV

Opozicija bi da sabotira Ekspo, izgradnju metroa i da ruši Beograd na vodi! Lokalni izbori zapravo su nacionalni!

U nedelju su izbori koji su lokalni, ali je njihov karakter i značaj daleko veći. Ako uzmemo u obzir šta smo sve u poslednjih nekoliko meseci gledali: formiranje raznih pokreta koji su antidržavni, onda ovo nije priča o tome da biramo vlast u nekim opštinama, nego je pitanje da li će neki faktori ući u institucije. Gosti "Info večeri" bili su predsednik opštine Čukarica, Srđan Kolarić, predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić i presednik opštine Savski Venac Miloš VIdović.

29.05.2024

22:23

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Miško objavio prepisku sa gazdom PAO! Ako hoćeš da budeš najjači, dovedi njega! (FOTO)
Košarka

Miško objavio prepisku sa gazdom PAO! Ako hoćeš da budeš najjači, dovedi njega! (FOTO)

Srpski košarkaški agent Miodrag Miško Ražnatović na društvenoj mreži "Iks" objavio je prepisku sa gazdom Panatinaikosa Dimitrisom Janakopulosom koja se dogodila još u martu prošle godine! Na fotografiji koju je u javnost pustio vlasnik Beobasketa vidi se kako kontroverznom čelniku grčkog velikana predlaže da dovede Ergina Atamana, koji je u tom trenutku bio trener Anadolu Efesa.

29.05.2024

18:25

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija