• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Telegraf

21.11.2023

18:46

"Dogovor o taocima vrlo blizu"! Oglasio se Bajden: Biće pušteno oko 50 izraelskih talaca i palestinskih žena i deca

EPA

Vesti

"Dogovor o taocima vrlo blizu"! Oglasio se Bajden: Biće pušteno oko 50 izraelskih talaca i palestinskih žena i deca

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je dogovor o oslobađanju talaca vrlo, vrlo blizu.

U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanijahu sazvao je svoj ratni kabinet rekavši kako se nada da će uskoro biti dobrih vesti. Sastanci s njegovim širim sigurnosnim kabinetom i celim kabinetom očekuju se kasnije večeras.

 

Detalji dogovora još nisu poznati, ali izveštaji sugerišu da bi mogao uključivati ​​višednevnu pauzu u borbama, oslobađanje 50 izraelskih talaca i obećanje Izraela da će osloboditi palestinske žene i decu iz zatvora.

Šta se očekuje od primirja?

Prema predloženom sporazumu o oslobađanju talaca koji će biti iznesen na glasanje u izraelskom kabinetu bezbednosti i vladi u utorak uveče, Hamas će u početku osloboditi 53 taoca i pokušati da oslobodi još 20, javlja "Ynet News", dok "Jerusalem Post" navodi da će biti oslobođeno 80 izraelskih talaca, majki i dece, te da je deo dogovora i primirje, pozivajući se na izraelske medije.

Izrael, u zamenu za prva 53 oslobađanja, pristaje na četvorodnevni prekid vatre, kraći od Hamasovog petodnevnog zahteva.

Dogovor uključuje odredbu da se prekid vatre produži za dva dana ako Hamas oslobodi dodatnih 20 zarobljenika. U međuvremenu, Izrael se priprema za potencijalno produženje primirja na više od šest dana, u zavisnosti od daljih oslobađanja.

Prema sporazumu, Izrael se obavezuje da će se suzdržati od vazdušnih aktivnosti iznad pojasa Gaze po šest sati svakog dana tokom prvih dana prekida vatre, dok Hamas pokušava da locira preostale zarobljenike.

Foto: EPA

Gaza

Hamas je insistirao na tome kako bi sprečio Izrael da prati njihove lokacije. U Izraelu se pretpostavlja da neki od dodatnih 20 zarobljenika uključuju decu i majke koji nisu prvobitno pušteni. Na listi se ne nalaze stranci bez izraelskog državljanstva, a nejasno je šta će se dogoditi ako Hamas identifikuje manje zarobljenika. Očekuje se da će sporazum takođe uključiti oslobađanje starijih žena.

U zamenu, Izrael će osloboditi oko 140-150 zatvorenika, uključujući žene i maloletnike. Uz to, Izrael će dozvoliti ulazak goriva u pojas Gaze i povećati humanitarnu pomoć. Ovaj aranžman podstiče Hamas da oslobodi više zarobljenika, kako da obezbedi oslobađanje više zatvorenika, tako i da produži prekid vatre.

Postoji mogućnost da bi broj oslobođenih zarobljenika dostigao 100. U tom slučaju bi Izrael oslobodio 300 zatvorenika, a dani prekida vatre bi mogli da se produže na 10 dana.

Prema poslednjim informacijama, u Pojasu Gaze se nalazi 236 izraelskih zarobljenika, uključujući 40 dece i 13 majki. Izrael procenjuje da Hamas drži 80 zarobljenika koji ispunjavaju kriterijume sporazuma: decu, majke i starije žene. Očekuje se da će Izrael ukupno prebaciti 240 zatvorenika u Hamas i obavezati se na osmodnevni prekid vatre.

Foto: Reuters

Gaza

Premijer Benjamin Netanjahu u utorak je izrazio oprezan optimizam da bi sporazum o oslobađanju talaca koji se drže u Gazi mogao biti uskoro postignut

"Napredujemo. Mislim da nije preporučljivo govoriti previše, čak ni u ovoj fazi, ali se nadam da će uskoro biti dobrih vesti", rekao je on na sastanku sa vojnicima.

"Prvi cilj, eliminacija Hamasa, nećemo stati dok se ne postigne", dodao je Netanjahu.

U međuvremenu, Katar je saopštio da pregovori za oslobađanje talaca koji se drže u Pojasu Gaze "nikada nisu bili bliži kraju".

U međuvremenu, katarsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo: "Katarsko posredovanje je u završnoj fazi i najbliže je postizanju prekida vatre. Još nemamo konačan dogovor, ali ćemo detalje objaviti čim budemo".

Halil al Haja, zamenik lidera Hamasa u Gazi Jahja Sinvar, rekao je medijima: "Još čekamo odgovor okupacije u vezi sa sporazumom o humanitarnom primirju".

CNN je izvestio da bi sporazum mogao biti objavljen već u utorak, pozivajući se na dva izraelska izvora. Izraelska vlada mora da odobri oslobađanje zatvorenika, ali se ne očekuje da će to predstavljati prepreku, rekao je jedan.

Foto: EPA

Bolnica u Gazi

Ranije je lider Hamasa Ismail Hanije rekao da se zvaničnici "približavaju sporazumu o primirju" sa Izraelom i grupa je dostavila svoj odgovor katarskim zvaničnicima.

Ubrzo nakon toga, teroristička grupa koja je na vlasti u Gazi objavila je detalje sporazuma koji je odobrila. Sporazum uključuje petodnevno primirje i predviđa oslobađanje „pedeset nevojnih zarobljenika i stranih državljana, u zamenu da okupacione vlasti puste 300 dece i zatvorenica“.

Hamas je takođe precizirao da bi pauza u borbama podrazumevala "potpunu obustavu izraelskih letova iznad Gaze, osim u severnim oblastima gde će Izrael ograničiti letove na šest sati dnevno".

Prema Hamasu, 300 kamiona koji prevoze hranu, medicinsku pomoć i gorivo biće dozvoljeno u "sve regione Pojasa Gaze". Hamas je takođe izvestio da će izraelski taoci biti puštani postepeno, a da će ih svakog dana oslobađati deset.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Alarm u Lavovu! Rusi su pred pragom?! I nema nazad, Ukrajina razmatra scenario nastavka rata bez pomoći Zapada
Planeta

Alarm u Lavovu! Rusi su pred pragom?! I nema nazad, Ukrajina razmatra scenario nastavka rata bez pomoći Zapada

Ukrajinska vojska je ozbiljno zabrinuta što je pažnja Sjedinjenih Država sada usmerena na Bliski istok. Borci ukrajinskih oružanih snaga rekli su za "Dejli bist" da će prebacivanje američke pažnje na drugi sukob pomoći Rusiji da postigne ozbiljan uspeh na bojnom polju. Prema rečima vojnika sa pozivnim znakom Spenser, bez pomoći Zapada, ukrajinske oružane snage će biti prinuđene da se povuku ako ruske trupe počnu da napreduju na svim frontovima.

21.11.2023

17:59

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Što je gore građanima Srbije, to opozicija više trlja ruke! Oni su spremni da bace pod noge sve što je srpsko!
Live TV

Što je gore građanima Srbije, to opozicija više trlja ruke! Oni su spremni da bace pod noge sve što je srpsko!

Specijalni predizborni program na Informer TV! Izborna tišina počinje tačno u ponoć. Za dva dana, u nedelju čekaju nas izbori. U pitanju su loklani izbori, ali su oni suštinski nacionalno važni. Jako je važno da svi razumemo važnost ovih izbora i da svi zajedno donesemo odluku hoćemo li u budućnost ili u prošlost. Gost u Informer Kolegijumu je narodni poslanik Vladimir Đukanović, dok su u studiju Informera gosti bili Saša Milovanović, direktor Srpskog telegrafa i Uglješa Mrdić, član GO SNS.

30.05.2024

23:41

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)
Live TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)

Upravo je završen miting u Nišu. Čini se da opozicija pokušava da zbuni birače ne bi li ti birači doneli pogrešnu odluku. Tema Informer specijala bili su izbori 2. juna. Na ovu temu govorili su Biljana Pantić Pilja, član Predstavništva SNS-a, prof. dr Stevica Deđanski, analitičar, Miljan Jovićević, analitičar, Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik SNS-a.

30.05.2024

19:56

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)
Live TV

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)

Rezolucija o takozvanom genocidu u Srebrenici kao i izbori 2. juna i dalje su najaktuelnije teme. Situacija na KiM takođe ima nacionalni značaj. Na sve ove teme u "Info danu" govorili su bivši premijer Srbije Nikola Šainović, glavni urednik RT Balkan Nikola Vrzić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program uključio se i Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje koji je govorio o tome šta je učinjeno u ovoj opštini u poslednje četiri godine, ali i koji su planovi za naredne četiri.

30.05.2024

16:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija