• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RIA

23.11.2023

17:12

Misterija simbola! Na ruskim oklopnjacima pojavio se novi znak?! Razlikuje se od "Z" i "V"

Shutterstock/printscreen

Vesti

Misterija simbola! Na ruskim oklopnjacima pojavio se novi znak?! Razlikuje se od "Z" i "V"

Podeli vest

Na ruskim vojnim vozilima primećen je novi taktički znak u zoni vojne operacije. Simbol je viđen na oklopnom transporteru koji se prevozi na oklopnom vozu Jenisej.

Na oklopnom vezilu se vide obrnuti jednostranični trouglovi upisani jedan u drugi. Ranije, oklopna vozila sa takvim simbolima nisu primećena u ruskoj vojsci. Na tom vozilu su ranije stajali simboli "O", koji označavaju istoimenu armijsku grupu iz Sibira, poznatu pod nazivom "Odvažni".

Objašnjenje značenja trouglova

Trouglovi su se pojavili na oklopnom vozilu između aprila i avgusta. Spolja, ovi identifikacioni znakovi podsećaju na taktičke simbole koji koriste pskovski padobranci (VDV) - imaju slične obrnute trouglove, ali sa rimskim brojevima u njima.

Vojni stručnjak Jurij Knutov podelio je svoje pretpostavke o mogućem značenju novog simbola. Prema njegovim rečima, obično takvi znakovi ukazuju na pripadnost vojne jedinice, ali iz ovog trougla je teško izvući sve tačne zaključke.

Foto: printscreen RIA novosti

Simbol na ruskim oklopnjacima

- Obično se takva simbolika koristi za označavanje pripadnosti nekom vojnom okrugu, ali teško je reći nešto u ovom simbolu - tvrdi Knutov.

Zvanično objašnjenje taktičkih znakova Z i V

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije otkrilo značenje slova Z i V, koji se koriste na ruskim vojnim vozilima i uniformama. Latiničko slovo Z znači "Za pobedu", a slovo V je "Moć je u istini" i "Zadatak će biti izvršen".

Kasnije je ministarstvo reklo da slova Z i V ne nose posebno značenje i nisu zvanični vojni simboli.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija