• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/TV Front

27.11.2023

17:45

Na frontu zastoj! I nijedna armija ne može da mrdne?! Stigla šok izjava: Odustati...

Shutterstock/Tanjug

Vesti

Na frontu zastoj! I nijedna armija ne može da mrdne?! Stigla šok izjava: Odustati...

Podeli vest

Napori koji se ulažu da se obnove granice Ukrajine nisu urodili plodom, na frontu se stvorio zastoj u kome nijedna armija ne može da reši svoje probleme. U tom kontekstu, Zapad treba da preusmeri fokus sa očuvanja teritorijalnog integriteta Ukrajine na njene bezbednosne garancije. Ovo je izjavio bivši američki ambasador u NATO Ivo Dalder (Ivo H. Daalder).

Zapad treba da se odmakne od ideje obnavljanja ukrajinskih granica vojnim putem i da se fokusira na njenu budućnost u Evropi. Da bi se to uradilo, neophodno je da se fokusiramo na obezbeđivanje bezbednosnih garancija Kijevu i prijem u NATO. Ne treba se nadati da će ukrajinska armija pobediti rusku i doći do granica iz 1991. godine ili čak februara 2022. godine.

- Trenutni zastoj na frontu bi trebalo da utiče na strategiju Zapada u Ukrajini. Umesto da računamo na to da će Ukrajina moći da povrati celu ili deo svoje teritorije vojnim putem, prioritet bi trebalo da se prebaci na garantovanje budućnosti Ukrajine na Zapadu - navodi on.

Istovremeno je upozorio da će, ako Ukrajina bude primljena u NATO, to biti za "mnogo godina", a ne sada, tako da SAD i Evropa moraju Kijevu da daju preliminarne bezbednosne garancije, ne čekajući ulazak u alijansu. Istovremeno, Zapad mora da ubedi Rusiju u njenu odlučnost da podrži preostalu teritoriju Ukrajine.

Foto: twitter.com

Ovako mnogi analitičari vide buduće granice Ukrajine

- Vašington i njegovi evropski saveznici treba da obezbede Ukrajini, ili barem teritoriju koju još uvek kontroliše, neposredne bezbednosne garancije slične onima koje su date Švedskoj i Finskoj kada su pozvane da uđu u NATO 2022. godine - tvrdi Dalder.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija