• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

29.11.2023

12:33

Došlo na naplatu! Zelenski mora da plati skup ceh đavolu: SAD traže da Kijev vrati "abramse"

Shutterstock/EPA

Vesti

Došlo na naplatu! Zelenski mora da plati skup ceh đavolu: SAD traže da Kijev vrati "abramse"

Podeli vest

Indijski portal "Njuz najn", deo najveće televizijske mreže u zemlji ekskluzivno je saznao za "nepristojnu ponudu" koju je Zelenskom izneo američki ministar odbrane

Obistinjuju se, izgleda, prognoze Rusa, da "abramsi" neće ništa promeniti na bojnom polju,  i da će i oni goreti kao i ostali tenkovi, tako da Amerika sad zahteva od Kijeva - da im ova oklopna vozila vrati kako se ne bi dalje brukali.

Portal "Njuz najn", deo najveće televizijske mreže u Indiji, ne precizirajući izvor svojih saznanja, ekskluzivno prenosi da su SAD od svojih ukrajinskih partnera zatražile da im vrate "abramse" i da zauzvrat uzmu "leoparde".

Predlog da jedan američki tenk zamene četiri nemačka, izneo je, navodno, niko drugi nego američki ministar odbrane Lojd Ostin, koji je Ukrajinu posetio 20. novembra. Kijev bi, naime, ako bi pristao na ovu šemu, za sedam glavnih borbenih tenkova vojske SAD dobio čak 28 "leoparda".

Foto: Reuters

 

"Dženeral dajnamiks", koji je proizvođač "abramsa" smatra da u trenutnoj situaciji, Ukrajinci te tenkove ne mogu da koriste u borbi. Čak iako bi se koristili na bojnom polju, uverena je američka kompanija, desilo bi im se isto što i nemačkim tenkovima – koji su uništeni i zavijeni u oblake dima tokom leta postali maltene viralni zahvaljujući objavljenim snimcima.

- To bi moglo da nanese ozbiljnu štetu reputaciju ovih tenkova širom sveta. Mnogi vojni stručnjaci smatraju da se američki tenkovi možda neće dobro ponašati ni u hladnim mesecima, a opasnost će predstavljati i njihova upotreba tokom velikih snežnih padavina, jer nisu projektovani na osnovu klimatskih uslova u Rusiji i Ukrajini. Osim toga, postoji opasnost da bi tenkove mogla da zarobi ruska vojska, što bi Moskvi omogućilo pristup modernoj tehnologiji u njima - ukazuje "Njuz najn".

Zelenski, prenosi indijski portal, nije prihvatio ponudu, a posle posete američkog ministra ukrajinska vojska je objavila video snimak na kome se vidi da su neki "abramsi" koji su mesecima ležali u skladištima - napokon korišćeni u borbi. Saveznici Zelenskog, dodaje se, smatraju da bi, iako "abramsi" propadnu oni ipak bili na dobitku, odnosno da bi Amerika podlegla pritisku da im isporuči više oružja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija