• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.11.2023

20:57

Horor zločin! Udovicu Mariju  ubili, bacili svinjama, pa joj zdrobili kosti!

Shutterstock

Vesti

Horor zločin! Udovicu Mariju ubili, bacili svinjama, pa joj zdrobili kosti!

Podeli vest

Na suđenju članovima Ndrangete otkriveni su stravični zločini ovih mafijaša, a neki od njih su šokirali i italijansku javnost, inače naviklu na jeziva mafijaška dela.

Posebno je potresna sudbina udovice Marije Čindamo.

Automobil Marije Čindamo pronađen je odmah ispred kapija polja koje je posedovala u uporištu zloglasne porodice Mankuzo u Limbadiju u Italiji. Ona se tu nadala da će izgraditi malu farmu.

Motor je radio, vrata sa vozačeve strane bila su otvorena. Kosa i krv otkriveni su na asfaltu pored automobila, ali joj u maju 2016. nije bilo ni traga.

Čindamin nestanak dogodio se tačno godinu dana nakon što je njen muž sebi oduzeo život. Ta koincidencija navela je neke da pretpostave da je to ubistvo iz osvete njegove porodice koja ju je smatrala odgovornom za njegovu smrt pošto se usudila da zatraži razvod.

Ali taj datum je bio samo trik spletkarenja mafijaša da bi odvratili pažnju istražitelja.

Naime, 42-godišnja udovica je ubijena jer je odbila da proda svoju zemlju komšiji povezanom sa mafijom.

Tek sada znamo kako je Marija dočekala svoj kraj i, čak i po mafijaškim standardima, njeno ubistvo je bilo mučno. Nakon što je ubijena, njeno telo je dato svinjama koje su prethodno bile namerno izgladnjivane. Njene preostale kosti su potom smrvljene ispod gusenica buldožera.

Foto: Printscreen

 

Detalji jezivog ubistva Marije Čindamo bili su samo jedno od mnogih šokantnih otkrića koja su se čula na najvećem suđenju mafiji u Italiji u poslednjih 30 godina.

Na suđenju je bilo 337 optuženih, od kojih je 207 proglašeno krivim, i toliko krivičnih dela da je sudijskoj trojci trebalo skoro dva sata da pročita presude. Nagomilane kazne, izrečene prošle nedelje, daju osuđenima ukupno 2.200 godina.

U istragu je bilo uključeno oko 2.500 policajaca, među dokazima čak 24.000 snimaka prisluškivanja, a suđenje se odvijalo u preuređenom kol centru jer nijedna sudnica nije mogla da primi 600 advokata, 900 svedoka i sve optužene.

Suđenje Ndrangeti (kalabrijskoj mafiji, sada među najmoćnijim mafijama na svetu) i uglavnom se ticalo kriminalnih aktivnosti u i oko grada Vibo Valentija na zapadnoj obali.

U središtu suđenja bilo je pet ubistava: mučenje i ubistvo iz osvete dvojice mafijaša u leto 1996; ubistvo gej gangstera 2002. godine; i još jedno dvostruko ubistvo 2002. Tri od tih pet tela nikada nisu pronađena.

Ali zbog neviđenog broja doušnika (pošto je mafija zasnovana na krvnom srodstvu, obično je izuzetno retko da kalabrijski gangster postane izdajnik, ili pentito na italijanskom), uključujući nećaka Luiđija Mankuza, glavnog šefa pod nadimkom „Vrhovni“, detalji o ovim ubistvima su otkriveni.

Svako ko je odbio da proda svoju zemlju mafijašima je ubijen, kao što se to desilo Mariji Čindamo.

Jedan muškarac je bio vezan tri dana i mučen makazama za kopita. Drugi je “iseckan traktorskom frezom”. Prema jednom “pentitu”, mladi biolog po imenu Mateo Vinči bio je žrtva auto-bombe: u eksploziji je slomio obe noge i, pošto nije mogao da izađe iz automobila, živ je izgoreo.

Ali, osim tih ubistava, suđenje je otkrilo izuzetan opseg drugih mafijaških zločina.

Foto: Printscreen

 

- Radimo pomalo od svega - ubistva, kamatarenja, reketiranja, nameštanja glasova, droga, prevare sa osiguranjem... - rekao je jedan doušnik.

Kada bi ljudi odbili da daju mafiji novac za zaštitu, zastrašivanje je bilo brutalno: jedan preduzetnik koji je odbijao da plati 2.000 evra mafiji svakog meseca pronašao bi mrtvog delfina bačenog u dvorište njegove građevinske kompanije.

Još jedan biznismen koji je vodio prodavnicu sa modnim brendovima našao je mrtvo štene kako visi na vratima njegove radnje. Noge su mu bile slomljene. Drugi su pronašli odsečene kozje glave ili su im zapalili automobile.

Suđenje je otkrilo kako su pipci Ndrangete dosezali u skoro svaki ugao kalabrijskog života.

Nakon suđenja, zamenik tužioca, Vinčenco Kapomola, rekao je da je Ndrangeta bila “tako duboko ukorenjena, tako rasprostranjena, toliko uznemirujuća da mislim da nije bilo nijednog aspekta života i ekonomskog i društvenog tkiva pokrajine koji nije bio uslovljen zastrašujućom moći ove zločinačke organizacije”.

Čak su i Italijani, izmoreni decenijama priča o mafiji, smatrali da su ova nova otkrića zapanjujuća.

Ispostavilo se da pristup svim vrstama poslova – čak i u javnom sektoru – kontrolišu kriminalni karteli: ako ste hteli da radite kao čistač u bolnici ili u ugostiteljskom odeljenju škole, morali biste da pružite ruku lokalnom mafijašu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija