• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.12.2023

20:53

Prošli svi vozovi! Zelenski na životnoj raskrsnici: Ili gorka pilula ili Hitlerova sudbina

Reuters

Vesti

Prošli svi vozovi! Zelenski na životnoj raskrsnici: Ili gorka pilula ili Hitlerova sudbina

Podeli vest

U Ukrajini počinju da razmišljaju o pronalaženju kompromisa sa Rusijom, ali Kijev je već propustio šansu da potpiše mirovni sporazum.

Za okončanje sukoba u Ukrajini potrebno je potpisati ne samo mirovni sporazum, već akt o predaji Rusiji. Ovo mišljenje je izneo bivši američki obaveštajac Skot Riter, na „Jutjub“ kanalu „Redacted“.

Prema njegovim rečima, Kijev je propustio priliku da održi mirovne pregovore i sada će Moskva diktirati svoje uslove pod kojima će zemlje zaključiti mir. Ekspert je ovu situaciju uporedio sa potpisivanjem predaje Japana 1945. godine na bojnom brodu „Misuri“.

Riter je naglasio, da će Ukrajini biti data prilika da sedne za pregovarački sto i potpiše dokument koji je pripremila Rusija, a u kome će biti izneti zahtevi, a ne molbe.

Kijev je imao šansu

Početak 2022. godine, obeležilo je obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina, u kojem je najavio početak „specijalne operacije“ zaštite Donbasa. On je napomenuo, da su ukrajinske oružane snage nastavile sa masovnim granatiranjem stambenih područja LNR i DNR, a pokušaji da se sukob reši diplomatskim putem su ignorisani. Sjedinjene Države, zemlje EU i NATO priznale su mirovnu misiju kao „invaziju“, čime su efektivno objavili rat Rusiji.

Pregovori Moskve i Kijeva nisu doveli do sporazuma, uprkos nekoliko pokušaja, od kojih je poslednji održan u Istanbulu 29. marta 2022. godine. Rusija je izrazila spremnost za konstruktivan dijalog i mirno rešavanje sukoba, ali je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zabranio pregovore sa Rusijom na zakonodavnom nivou.

Nedavno je italijanska publikacija „Fatto Kuotidiano“, objavila članak u kojem se kaže da su pregovori jedina šansa da se spasi Ukrajina.

„Zelenski traži još naoružanja, iako je već sve dobio- Leopard, HIMARS, ATACMS, Abrams, kasetne bombe i krstareće rakete Storm Shadow. Zapad još nije izmislio magično oružje, jer su jedino takvo oružje bili pregovori na početku sukoba“, navodi se u publikaciji.

Autor napominje, da je šef kijevskog režima bio suočen sa ofanzivom ruskih trupa duž cele linije fronta. To se dogodilo nakon iscrpljivanja ukrajinskih oružanih snaga i značajnih gubitaka u naoružanju NATO-a.

Izdanje naglašava, da sada Kijev neće moći da vrati Krim i Zaporošku oblast. Ukrajinska vojska je prinuđena da nastavi vojne operacije, ali, kako se navodi, to nije zbog izgleda pobede, već pre zbog želje da se ne podrije imidž predsednika SAD, Džoa Bajdena, pred predstojeće izbore.

Zapad gubi interesovanje za ukrajinski sukob

U publikacijama zapadnih medija sve češće se pojavljuju izjave da SAD i EU počinju da gube interesovanje za sukob u Ukrajini, a podrška režimu Zelenskog slabi. Prema podacima televizijske stanice NBC, američki i evropski zvaničnici raspravljaju o mogućim posledicama mirnih pregovora s Rusijom, uključujući i oblasti u kojima bi Ukrajini možda bilo potrebno popustiti, kako bi postigla sporazum.

U Kijevu već postoji alarmantno raspoloženje oko toga. Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Aleksej Danilov, izrazio je zabrinutost što zapadne zemlje ističu važnost dijaloga sa Moskvom.

On je napomenuo, da je ovaj trend posledica straha od Rusije među nekim zapadnim saveznicima Ukrajine. U odgovoru na ovo Kremlj je naglasio, da što pre Kijev shvati da nema šanse za vojni uspeh, otvoriće se brži izgledi za rešavanje sukoba.

Zelenskom se sprema Hitlerova sudbina

Kapitulaciju kijevskog režima, ranije je najavio prvi zamenik predsednika Odbora za odbranu Državne dume Rusije, Aleksej Žuravljov. On smatra da predsednik Ukrajine može da ponovi sudbinu Adolfa Hitlera, koji nije doživeo poraz Nemačke.

„Ni Hitler nije potpisao predaju Nemačke 1945. godine, ali u tom trenutku to više nije bilo važno. Pa sada umesto Zelenskog, bilo ko od ukrajinskih generala, čak i Zalužni, za koga se kaže da ga još uvek slušaju u Vojsci Ukrajine“, rekao je on.

Žuravljov je dodao, da zapadni projekat pod nazivom „Ukrajina“ više ne bi trebalo da postoji.

„Moramo da obezbedimo miran život svih naših regiona, a to je moguće samo ako postoji širok bezbednosni pojas, u koji se ova nekada najveća država u Evropi može transformisati“, rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija