• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.12.2023

10:15

Udarno! Šef Pentagona najavio strateški poraz Izraela! Zbog kobne greške pobeda nad Hamasom dovedena u pitanje!

Reuters

Vesti

Udarno! Šef Pentagona najavio strateški poraz Izraela! Zbog kobne greške pobeda nad Hamasom dovedena u pitanje!

Podeli vest

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da Izrael rizikuje "strateški poraz", ako ne bude radio na zaštiti palestinskih civila u Pojasu Gaze, u ratu sa palestinskom militantnom grupom Hamas.

- U ovoj vrsti borbi centar gravitacije je civilno stanovništvo. A ako ih oterate u naručje neprijatelju, taktičku pobedu zamenićete strateškim porazom - upozorio je šef Pentagona.

Prema njegovim rečima, vojska izraela može da dobije bitku protiv Hamasa samo ako izraelske trupe postave glavni cilj sprečavanje pogibije civila i njihovu zaštitu u Pojasu Gaze.

Ostin je kazao da je lično podstakao izraelske lidere da izbegavaju civilne žrtve i spreče nasilje nad palestinskim naseljenicima na Zapadnoj obali.

- Nastavićemo da vršimo pritisak na Izrael da zaštiti civile i da obezbedi pouzdanu dostavu humanitarne pomoći - istakao je Ostin.

Sukob na Bliskom istoku

Palestinsko-izraelski sukob povezan je sa teritorijalnim interesima strana i ostao je izvor tenzija i borbi u regionu dugi niz decenija. Odluka UN uz aktivnu ulogu SSSR -a 1947. godine odredila je stvaranje dve države - Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska.

Nova runda sukoba počela je nakon što je Izrael bio izložen raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze 7. oktobra ujutru. Nakon masovnog granatiranja, borci Hamasa ušli su u granična područja na jugu jevrejske države, gde su otvorili vatru i na vojsku i na civile, a takođe su uzeli taoce. Vojno krilo pokreta, Brigade Al-Kasam, objavilo je operaciju poplava Al-Aksa.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage su pokrenule operaciju Gvozdeni mačevi. U roku od nekoliko dana nakon napada, IDF je preuzeo kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice Pojasa Gaze i počeo da izvodi vazdušne napade na ciljeve, uključujući civile, u enklavi. Osim toga, Izrael je najavio potpunu blokadu Gaze: obustavljene su isporuke vode, hrane, struje, lekova i goriva. Krajem oktobra počela je kopnena faza izraelske operacije: trupe su opkolile grad Gazu, a enklava je zapravo podeljena na južni i severni deo.

Prema poslednjim podacima, broj žrtava u Pojasu Gaze premašio je 16 hiljada ljudi, a više od 35 hiljada je povređeno. U Izraelu je poginulo više od 1,2 hiljade ljudi, više od pet hiljada je povređeno.

Od 24. do 30. novembra na snazi je bilo primirje između Tel Aviva i Hamasa, ali nije moglo da bude produženo. Vojska izraela je saopštila da je palestinski pokret prekršio sporazume i otvorio vatru na izraelsku teritoriju, što je dovelo do obnavljanja borbi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Totalni krah! Velika promena situacije u Ukrajini! Rusija će debelo kazniti ovaj suludi manevar kijevskih snaga!
NIJE IM OVO TREBALO

Totalni krah! Velika promena situacije u Ukrajini! Rusija će debelo kazniti ovaj suludi manevar kijevskih snaga!

Šest meseci nakon početka kontraofanzive Ukrajine kod Bahmuta, operacija je potpuno propala i ruske trupe su uspele da preuzmu inicijativu na bojnom polju. Pokrenuvši seriju napada, ruske snage su vratile neke od pozicija koje su izgubile severozapadno od grada u oblasti Berhovskog rezervoara i ponovo preuzele kontrolu nad linijom duž železničke pruge Bahmut-Gorlovka na južnom krilu, ocenjuje vojni analitičar Vladislav Ugloni u tekstu za RT internešenel.

03.12.2023

09:45

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!
Politika

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da se gađanje kamenicama Osnovne Škole "21. novembar" u Gojbulji, u opštini Vučitrn, kojom prilikom je slomljeno staklo na ulaznim vratima i jedna kamera, ne može se shvatiti drugačije, nego kao otvorena pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i da su slični napadi koji su gotovo svakodnevni, posledica antisrpske politike Aljbina Kurtija.

21.05.2024

12:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija