• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.12.2023

20:54

Ovo je nemoguće! Kim nije izdržao: Lider Severne Koreje zapanjio svet pred kamerama (VIDEO)

Shutterstock

Vesti

Ovo je nemoguće! Kim nije izdržao: Lider Severne Koreje zapanjio svet pred kamerama (VIDEO)

Podeli vest

Kim Džong Un je prošlog vikenda u Pjongjangu je učestvovao na Petoj nacionalnoj konvenciji majki.

- Zaustavljanje pada nataliteta te pružanje dobre pomoći i obrazovanja deci porodične su teme koje se tiču svih nas i treba da ih rešavamo s našim ženama i majkama - rekao je Kim dok je maramicom brisao suze s lica

Kim Džong Un je prošlog vikenda u Pjongjangu je učestvovao na Petoj nacionalnoj konvenciji majki, a obraćajući se upravo njima, moleći ih da "pomognu da se zaustavi kontinuirani pad nataliteta u zemlji i ojača nacionalna moć", vrhovni vođa čak je i zaplakao.

- Zaustavljanje pada nataliteta te pružanje dobre pomoći i obrazovanja deci porodične su teme koje se tiču svih nas i treba da ih rešavamo s našim ženama i majkama - rekao je Kim dok je maramicom brisao suze s lica.

Brojke UN procenjuju da je od 2023. stopa plodnosti - ili prosečan broj dece koji rodi žena u Severnoj Koreji - iznosila 1,8, što je potvrdilo produženi pad iste tokom poslednjih decenija.

Iako je Severna Koreja jedna od najsiromašnijih nacija u svetu, promena u njenoj demografskoj strukturi slična je onoj u bogatim zemljama, kažu stručnjaci.

- Mnoge porodice u Severnoj Koreji ne žele da imaju više od jednog deteta jer znaju da im za njihov vaspitavanje i školovanje treba puno novca - rekao je An Kjung Su, autor web stranice koja se fokusira na zdravstvene probleme u Severnoj Koreji.

An, koji je intervjuisao mnoge severnokorejske prebege, kaže i da su velike količine prokrijumčarenih južnokorejskih TV serija i filmova u poslednjih 20 godina takođe uticale na činjenicu da žene u Severnoj Koreji ne žele da rađaju više dece.

- Kroz pomenuti program upoznale su povišeni društveni status koje žene imaju u nekim drugim zemljama - objasnio je.

Podsetimo, Pjongjang je između 1970-ih i 1980-ih provodio programe kontrole rađanja kako bi usporio posleratni rast stanovništva. Stopa fertiliteta u zemlji zabeležila je veliki pad nakon gladi sredinom 1990-ih, kad su umrle stotine hiljada ljudi.

Prema izveštajima koja su ove godine objavili severnokorejski državni mediji, zemlja je uvela niz beneficija za porodice s troje ili više dece, uključujući povlašćene besplatne stambene aranžmane, državne subvencije, besplatnu hranu, lekove i kućne potrepštine, te obrazovne pogodnosti za decu.

Agencija za statistiku Južne Koreje procenila je da populacija Severne Koreje iznosi 25,7 miliona, a predviđa se da će ista do do 2070. godine smanjiti na 23,7 miliona.

An veruje kako se Kim Džong Un počeo sve češće pojavljivati u javnosti sa ćerkom Kim Džu Ae jer se nada da će tako ohrabriti Severnokorejce da imaju što veće porodice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija