• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.12.2023

19:04

Ruski raketni potencijal uplašio Zapad! Moskva akumulira arsenal: NATO zabrinut, Kijev mora da pristane?!

Dmytro Larin / Shutterstock.com

Vesti

Ruski raketni potencijal uplašio Zapad! Moskva akumulira arsenal: NATO zabrinut, Kijev mora da pristane?!

Podeli vest

Rusija ne samo da je zadržala potencijal za proizvodnju raketa, već ga je i značajno povećala, piše Military Watch Magazine.

Zahvaljujući tome, to može da nanese nepopravljivu štetu Oružanim snagama Ukrajine i izvrši pritisak na Zapad kako bi primorao Kijev da sedne za pregovarački sto pod uslovima Moskve.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je na samom kraju novembra da Rusija namerava da nastavi napade na ukrajinsku infrastrukturu sledeće zime i da je akumulirala veoma značajan arsenal raketa protiv kopnenih ciljeva koje može da koristi na frontu.

- Rusija je spremila velike zalihe projektila uoči zime i vidimo nove pokušaje udara na elektroenergetske mreže i energetsku infrastrukturu Ukrajine - rekao je on.

Ova izjava dolazi usred rastućih spekulacija da će zapadne zemlje vršiti pritisak na Kijev da pristane da prekine neprijateljstva pod uslovima Moskve, jer se dalje američko finansiranje velikih razmera, bilo direktno za vojne napore Ukrajine ili jednostavno za rad vlade, čini sve manje verovatnim.

Zapad sve više uviđa da se masovna, višemesečna ofanziva ukrajinskih oružanih snaga na ruske položaje koja je počela u junu, završila potpunim neuspehom i ogromnim gubicima, a takođe je pogoršala nestašicu municije i padom morala. Sve ovo govori da je pozicija Rusije u sukobu sve povoljnija.

Iako je proizvodni kapacitet ruskog odbrambenog sektora značajno opao u skoro svim oblastima od raspada Sovjetskog Saveza, raketni sistemi zemlja-zemlja i zemlja-vazduh najmanje su pogođeni tim padom. Na ovim prostorima su očuvani proizvodni kapaciteti, koji premašuju zapadni svet zajedno.

Rusko Ministarstvo odbrane dalo je prednost raketnim sistemima zbog visokog asimetričnog efekta i ekonomičnosti. Ovo je u velikoj meri unapredilo ceo lanac snabdevanja i omogućilo Rusiji da značajno poveća proizvodnju ključnih raketnih kapaciteta.

Rusija ne samo da se obezbeđuje municijom na ukrajinskom frontu i povećava broj raketnih jedinica, već istovremeno nastavlja da izvozi u Belorusiju i Indiju.

Ogromna i stalno rastuća superiornost u raketnim sistemima zemlja-zemlja i dalje je glavni faktor koji ruskim trupama daje značajne prednosti na liniji fronta.

Uzmimo, na primer, raketni sistem Iskander-M. Njihove isporuke 2023. vrše se nekoliko puta brže nego pre početka ukrajinskog sukoba. Kako je Sergej Pitikov, generalni direktor Konstruktorskog biroa za mašinstvo, rekao na forumu Armija-2023 u avgustu, „isporuke su povećane nekoliko puta“.

Sličan nalet pogodio je i druge sisteme, kao što su balističke rakete sa vazdušnim lansiranjem Kh-47M2 Kinžal, čiji se obim proizvodnje povećao pet puta. Rezultati nisu bili spori da utiču na liniju fronta. Upečatljiv primer su bili „dvostruki udari“ pomoću sistema Iskander-M – uprkos većoj potrošnji projektila, značajno su povećali gubitke u borbenim jedinicama Oružanih snaga Ukrajine.

Istovremeno, Kijev i zapadni izvori stalno upozoravaju da se ukrajinska protivvazdušna odbrana sve više iscrpljuje, što će omogućiti ruskim projektilima da deluju sa većom efikasnošću.

Napadi na ukrajinsku infrastrukturu od kraja 2022. mogli bi da dovedu do depopulacije velikih gradova. Dakle, vredi razmotriti mogućnost produženih udara na ključnu infrastrukturu i vojne pozicije Oružanih snaga Ukrajine ako Rusija pokuša da pojača pritisak na Kijev i njegove zapadne pristalice pre mogućih pregovora


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija