• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.12.2023

22:50

"Rusi žele samo jedno"! Ukrajina u najtežoj situaciji od početka rata

EPA

Vesti

"Rusi žele samo jedno"! Ukrajina u najtežoj situaciji od početka rata

Podeli vest

Ukrajinu čekaju možda najteži dani od početka ruske invazije.

Čini se da je kontraofanziva zastala, a SAD i EU imaju poteškoća da se dogovore da nastave finansijsku podršku i snabdevanje oružjem.

Pažnju sveta okupirao je rat između Izraela i Gaze. Nakon što je paket pomoći iz SAD zapeo u širim debatama u Kongresu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da Moskva čeka da SAD i Evropa pokažu slabost, piše Bi-Bi-Si.

Zelenski: Rusija se nada da će se konsolidacija slobodnog sveta urušiti sledeće godine
Rusija se nada samo jednom – da će sledeće godine doći do kolapsa konsolidacije slobodnog sveta“, rekao je Zelenski na video konferenciji lidera G7.

Američki predsednik Džo Bajden apelovao je na Kongres da "uradi pravu stvar", rekao je "Ovo ne može da čeka". U Kijevu su zvaničnici pozitivni i postoji osećaj javnog prkosa, ali postoji i mračnije raspoloženje.

Foto: EPA

Džo Bajden

Ukrajinka: Treba nam pomoć iz inostranstva, jako nam je teško

„Poverenje u pobedu danas je slabije nego pre godinu dana“, kaže Irina, koja se sa suprugom Aleksandrom sastala na Kontraktovom trgu u glavnom gradu Ukrajine. Irina počinje da plače sećajući se svog života pre ruske invazije.

"Šetamo ovim trgom i sećamo se kako smo ovde dočekali Novu godinu pre nekoliko godina, ovde je svirao simfonijski orkestar i bilo je tako lepo. Mnogo bismo voleli da se vrati u naše živote i da Ukrajina pobedi. Zaista potrebna je pomoć iz inostranstva jer nam je veoma teško“, kaže Irina za Bi-Bi-Si.

Republikanci će glasati protiv?

Predsednik Zelenski je juče iznenada otkazao virtuelni sastanak sa američkim kongresmenima. Nije naveden zvaničan razlog, ali otkazivanje je usledilo uoči mogućeg glasanja u Senatu o paketu pomoći za koji se sada čini da je osuđen na propast.

Troškovi od 105 milijardi dolara uključuju 61 milijardu dolara za Ukrajinu, a ostatak za Izrael, Tajvan i južnu granicu SAD. Ali izgleda da će republikanci verovatno glasati protiv toga nakon što je sastanak na kojem je Zelenski trebalo da učestvuje putem video veze izbio zbog graničnih mera. Nekoliko poslanika je napustilo prostoriju.

Foto: Tanjug/AP

Kapitol

Ambasadorka Ukrajine u SAD, Oksana Makarova, insistirala je da još ima razloga za oprezan optimizam, priznajući: „Još uvek nismo tamo gde bismo želeli da budemo“.

Orban je zapretio vetom

Istovremeno, SAD najavljuju dodatnih 175 miliona dolara u oružju i opremi za Ukrajinu iz postojećih izvora. Planovi Evropske unije da pošalje 50 milijardi evra ekonomske pomoći i započne zvanične pregovore da se Ukrajina jednog dana pridruži Uniji takođe su pod sumnjom.

„Sve je u opasnosti“, rekao je jedan diplomata u Briselu. Mađarski premijer Viktor Orban zapretio je da će staviti veto na predloge uoči samita sledeće nedelje. Orban je održavao bilateralne veze sa ruskim predsednikom Putinom i kaže da je "veoma sumnjivo" da će Ukrajina pobediti Rusiju čak i ako Evropa pošalje više pomoći.

"Naravno da nam je potrebna podrška, mi štitimo celu Evropu. Treba nam više oružja jer nam deca ginu", rekla je Tetjana, koja se rasplakala dok je za Bi-Bi-Si rekla da njen sin služi na prvoj liniji fronta.

Foto: Shutterstock

Viktor Orban

Ukrajinska opozicija: Jedina osoba koja ima koristi od ovoga što se sada dešava je Putin
Argumenti i kompromisi su deo svakog političkog sistema, ali je sve teže dobiti podršku Zapada, priznaje poslanik ukrajinske opozicije Aleksij Gončarenko.

On je član Parlamentarne grupe prijateljstva SAD-Ukrajina i bio je u Vašingtonu na sastanku sa kongresmenima i zvaničnicima američke vlade. Iako veruje da podrška Ukrajini ostaje jaka, upozorava da je mučno čekanje na novu pomoć štetno.

- Kada je Zapad rekao da će biti sa Ukrajinom koliko god treba, da li je to značilo dve godine? Da li je dve godine koliko je potrebno? Jedina osoba koja ima koristi od ovoga što se sada dešava je Putin - objašnjava Gončarenko.

Odbrambeni analitičar: Kada počne prava akcija, možete zaboraviti na svaki dobar plan
Bilo je veliko iščekivanje uoči ukrajinske kontraofanzive, koja je konačno počela u junu. Ali sada postoje beskrajne analize zašto su napori Ukrajine propali. Analitičari ukazuju na probleme kao što su nedostatak vazdušne podrške, strateške pogrešne procene i snažno ojačana ruska odbrana.

- Kada počne prava akcija, možete zaboraviti na svaki dobar plan - kaže analitičar odbrane Oleksandr Musienko iz Kijevskog Centra za vojne i pravne studije. Iako veruje da se kontraofanziva bliži kraju, biće važno da se Rusi ove zime ne „odmaraju”.

Udari dugog dometa na okupiranoj teritoriji i lokalizovane ofanzivne operacije moraju se nastaviti, smatra Musijenko, dok se Ukrajina priprema za novu ofanzivu sledeće godine.

- Čak i u ovim teškim vremenima imamo šansu. Posebno kada stigne više oružja. Potrebne su nam dalekometne rakete, dronovi i više artiljerijskih granata - rekao je Musijenko za Bi-Bi-Si.

Tenzije između Zelenskog i vrhovnog generala Zalužnog

Rusija je uvek imala vremena na svojoj strani, kao i ogroman ljudski resurs kojem Ukrajina nikada neće moći da parira. U Kijevu su primećene tenzije između predsednika Zelenskog i njegovog nadređenog generala Valerija Zalužnog, koji je prošlog meseca za The Economist rekao da je rat u pat poziciji.

Ali Ukrajina je i dalje spremna da se bori jer je za Ukrajince ovaj rat egzistencijalni i postoji pritisak da se podstakne domaća proizvodnja oružja. Međutim, nema sumnje da su oružje i sredstva od partnera iz inostranstva i dalje ključni.

Foto: Reuters

Zelenski i Zalužni

„Za odlučujuću pobedu potrebna nam je sveobuhvatna, hitna podrška! Uvereni smo da SAD i EU jasno vide stvari i da će moći da prevaziđu svoje razlike“, rekao je ukrajinski parlamentarac i član stranke predsednika Zelenskog Oleksandar Vasjuk.

Kijevski penzioner Volodimir takođe je poneo čvrst ton kada je rekao: „Zlo mora biti uništeno. To treba da shvate u SAD, u EU i u celom svetu“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ovo su najplaćeniji košarkaši NBA lige! Evo gde je Jokić!
NBA

Ovo su najplaćeniji košarkaši NBA lige! Evo gde je Jokić!

Odavno je poznato da NBA zvezde zarađuju ogroman novac i da su njihova primanja uglavnom transparentna. Američki mediji sada su napravili listu od 15 najplaćenijih košarkaša, a zanimljivo je da je samo jedan od njih u finalima konferencija. Reč je samo o Francuzu Rudiju Goberu.

22.05.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija