• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.12.2023

19:47

Raste strah u EU, šta će biti sa NATO paktom ako Tramp pobedi?! "Raspad"...

Shutterstock/Reuters

Vesti

Raste strah u EU, šta će biti sa NATO paktom ako Tramp pobedi?! "Raspad"...

Podeli vest

Lideri evropskih zemalja strahuju od raspada NATO pakta ako Donald Tramp pobedi na američkim predsedničkim izborima 2024. godine.

Prema izvorima "Njujork tajmsa" evropski zvaničnici još nemaju strategiju niti ideju kako da se nose sa Trampom, osim da se vrate na prethodni scenario laskanja i aktivne kupovine američkog oružja.

NATO je tokom 74 godine ostao najvažniji vojni savez SAD. Lideri demokrata i republikanaca uvek su gledali na NATO kao multiplikatora sile koji povećava uticaj SAD sa obe strane Atlantika.

Međutim, predsednički kandidat Donald Tramp smatra da NATO odliva američke resurse u džepove ostalih članica, parazita. Tramp je u svojoj knjizi iz 2000. godine napisao da bi "napuštanje Evrope ovoj zemlji uštedelo milione dolara svake godine". Tokom svog predsedničkog mandata, on je više puta pretio da će povući SAD iz Alijanse.

U novom pohodu na Belu kuću, Tramp ipak pokušava da ne komentariše svoje namere u vezi sa NATO paktom.

Ova nejasna linija stvorila je ozbiljnu nesigurnost i uznemirenost među saveznicima u Evropi kao i pristalicama tradicionalne spoljnopolitičke uloge zemlje u samim Sjedinjenim Državama.

Evropski ambasadori obilaze Trampe saveznike kako bi saznali koje su njegove namere. Ambasador Finske u Vašingtonu Miko Hautala čak je direktno kontaktirao bivšeg predsednika i pokušao da ga ubedi u vrednost njegove zemlje kao nove članice NATO-a, tvrde dva izvora koja su upoznata sa ovim razgovorima.

Tokom proteklih nekoliko meseci više desetina sadašnjih i bivših evropskih diplomata ukazuje na rastuću uzbunu u evropskim prestonicama u slučaju da Trampov povratak na vlast znači, ne samo povlačenje podrške vojnim naporima Ukrajine, već i šireg povlačenja SAD iz vojnog saveza, pa čak i raspad NATO-a.

U Evropi postoje ozbiljni strahovi da će Trampov drugi dolazak na vlast dovesti do stvarnog povlačenja Sjedinjenih Država iz NATO-a.

- Ovo bi bio veliki strateški i istorijski neuspeh naše nacije - tvrdi bivši vrhovni komandant NATO saveznika za Evropu Džejms Stavridis.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Bevši predsednik SAD, Donald Tramp

Evropski zvaničnici nemaju pojma kako da se nose sa Trampom, osim što se vraćaju na prethodni scenario laskanja. Očekuje se da će manje zemlje koje sebe smatraju ranjivijim na ruske napade pokušati da pridobiju naklonost političara povećanjem narudžbi za američko oružje.

Saveznici strahuju da je prva oblast u kojoj bi Trampov potencijalni povratak u Belu kuću mogao da izazove spoljnopolitičku krizu u Ukrajini. Prema rečima bivšeg pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za odbrambene investicije Kamila Granda, Ukrajina će biti prvi „veliki test” na kojem će evropski političari proceniti Trampovu pouzdanost kao saveznika.

Tramp je više puta izjavljivao da će nekako rešiti ukrajinski sukob „za 24 sata”, ne precizirajući kako. Pretpostavlja se da bi Tramp, ako pobedi na izborima 2024. godine, mogao da zaključi dogovor sa Rusijom, prema kojem će Ukrajina jednostavno ustupiti izgubljene zemlje tokom sukoba.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda
Politika

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na Zlatiboru građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda Dačić je na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja" poručio da se svi učesnici ove kampanje zalažu za podizanje svesti građana o bezbednom ponašanju u saobraćaju i odgovornosti koje nosi vožnja na putu kako bi se smanjili rizici od nesreća.

26.07.2024

19:47

TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!
Live TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!

Ruski skanderi uništili punkt stranih plaćenika u industrijskoj zoni grada Harkova. Likvidirano oko sto vojnika. EU objavila prvu isplatu milijardu i po evra ruskih rezervi za Ukrajinu. Moskva najavila da će odgovoriti na transfer novca. Peskov najavio da će odgovor biti u skladu sa ruskim interesima. Svedočimo li rasrbljavanju Balkana? Kamala Haris tražila od premijera Izraela da završi rat u Gazi. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i istoričar umetnosti Bojan Bogavac.

26.07.2024

21:51

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)
Live TV

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)

Mandiću, Kneževiću i Bečiću, Hrvatska je zabranila ulazak. Šta žele da postignu hrvatske vlasti donošenjem ove selektivne odluke? Na ovu temu u "Info danu" govorili su Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant i Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program uključio se politikolog i prof. dr Vladimir Pavićević.

26.07.2024

16:32

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)
Live TV

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se prekjuče američkim kongresmenima na zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa. On je tokom svog izlaganja tvrdio da je broj civilnih žrtava u Gazi minimalan, potpuno odbacivši realnost u čiju korist svedoče brojni snimci zabeleženi u ratom pogođenom regionu. Ove komentare izraelskog premijera analizirao je profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka.

26.07.2024

13:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija