• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.12.2023

19:40

Kakvo poniženje, sve je rečeno! Zelenski na kolenima otišao u Vašington: Reakcija republikanaca ga iznenadila

Reuters

Vesti

Kakvo poniženje, sve je rečeno! Zelenski na kolenima otišao u Vašington: Reakcija republikanaca ga iznenadila

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se sa američkim kongresmenima na Kapitol Hilu da zatraži nastavak vojne pomoći SAD u borbi protiv Rusije poslednji put ove godine, ali je naišao na skeptične reakcije nekih republikanaca.

Zelenski se sastao sa američkim senatorima iza zatvorenih vrata. Sa njima su bili Čak Šumer, lider demokratske većine u Senatu, i Mič Mekonel, lider republikanaca.

- Predsednik Zelenski je jasno rekao da mu je potrebna pomoć i ako je dobije, može da pobedi u ovom ratu“, rekao je Šumer novinarima posle sastanka. Ali neki republikanci postavljaju pitanje da li će nova pomoć pomoći Ukrajini da pobedi Rusiju posle letnje ofanzive koja nije dala jasne rezultate. Znam da svi žele da Ukrajina pobedi, samo ne vidim to u kartama - rekao je republikanski senator Ron Džonson.

Drugog dana posete Vašingtonu, Zelenski će se privatno sastati sa predsednikom Predstavničkog doma Majkom Džonsonom. Zatim će se uputiti u Belu kuću, gde će održati konferenciju za novinare sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom. Bela kuća je saopštila Kongresu 4. decembra da će vlada ostati bez novca za slanje oružja Ukrajini posle kraja godine.

Foto: Tanjug/AP

Zelenski

Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, ali nisu odobrena nova sredstva otkako su republikanci u januaru preuzeli Predstavnički dom od demokrata.

„Ako je neko inspirisan nerešenim pitanjima na Kapitol Hilu, to su samo Putin i njegova bolesna klika“

Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson, republikanac, rekao je da poslanici traže više detalja o ciljevima administracije u Ukrajini. Njegovi kolege republikanci ističu da novu pomoć moraju pratiti promene u migracionoj politici, koja izaziva duboke podele na američkoj političkoj sceni. Džonson je u utorak rekao da čeka odgovor Bele kuće.

Zelenski je pozvao kongresmene da brzo reše nesuglasice. „Ako je neko inspirisan nerešenim pitanjima na Kapitol Hilu, to su samo Putin i njegova bolesna klika“, rekao je on u govoru.

Ostalo je još samo tri dana do odlaska Kongresa na pauzu u petak, a republikanci u Predstavničkom domu ne žele da odobre predlog zakona koji predviđa 61,4 milijarde američkih dolara pomoći Ukrajini ako ne dođe do promena u oblasti migracija. politika.

Demokratski senator Kris Marfi, koji vodi pregovore, rekao je da misli da bi dogovor o imigracionoj politici i novoj potrošnji mogao biti postignut do kraja godine. Republikanci u to ne veruju. "Sve sam pesimističnija", rekla je senatorka Suzan Kolins.

Bajden je situaciju prokomentarisao mračnim rečima rekavši da će „istorija oštro suditi onima koji okreću leđa borbi za slobodu“.

Američke trupe bi na kraju mogle biti prisiljene da se bore protiv Rusije, upozorio je on, ako Putin napadne evropskog saveznika, članicu NATO-a. Prošlomesečna anketa Ipsosa za Rojters pokazala je da oko 41 odsto Amerikanaca podržava slanje oružja Ukrajini, dok se 32 odsto tome protivi. Ostali nisu sigurni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!
Srbija

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!

Vatrogasac Darko Sinđelić iz Ivanjice ima nesvakidašnji hobi. Za neke je to umetnost, jer kako nazvati skulpture koje on pravi rezbarenjem voća i povrća! Njegova dela sve češće krase stolove na veseljima u Čačku i okolini, ali se za ovo neobično umeće jednog vatrogasca čulo i u čitavoj Zapadnoj Srbiji.

28.05.2024

15:31