• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.12.2023

16:56

Posledice će biti nezamislive! Na pragu smo velikoig rata u Evropi: Poljska, Rumunija i Slovačka da dobro razmisle

AP, shutterstock

Vesti

Posledice će biti nezamislive! Na pragu smo velikoig rata u Evropi: Poljska, Rumunija i Slovačka da dobro razmisle

Podeli vest

Korišćenje lovaca F-16 iz vazdušnih baza u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj Moskva će smatrati učešćem ovih zemalja u sukobu u Ukrajini i primoraće Rusiju da uzvrati.

Ovo je izjavio šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov, govoreći na plenarnom sastanku Foruma OEBS-a za bezbednosnu saradnju.

Doktor vojnih nauka, zamenik predsednika Ruske akademije raketnih i artiljerijskih nauka Konstantin Sivkov ocenjuje ovu sutuaciju.

- Prema dokumentima međunarodnog prava, ako država koristi svoje oružane snage sa svoje teritorije protiv druge zemlje, uključujući i avione kojima upravljaju stranci, onda ona vrši agresiju - kaže Konstantin Sivkov.

Prema ekspertu, reči ruskog diplomate Konstantina Gavrilova su ozbiljna izjava.

- Zaista, ako lovci F-16 počnu da dejstvuju sa teritorije Poljske, Rumunije ili Slovačke, to će značiti da imamo svako pravo da udarimo, u najmanju ruku, na aerodrome na kojima se ti avioni nalaze. Takođe Rusija ima prava da ih uništi iznad teritorije ovih zemalja u trenutku poletanja.

Prema rečima doktora vojnih nauka, sa naše strane takve akcije ćemo smatrati aktom vojne agresije ovih zemalja NATO-a protiv Rusije.

„Imamo pravo na napad, ali hoćemo li se usuditi da to uradimo?“

– Ovo je političko pitanje. Sve će biti odlučeno na nivou pregovora predsednika Rusije i SAD. Svi ostali su pioni. Ti isti Poljaci ili Rumuni nikada neće početi da koriste F-16 bez odobrenja SAD.

Sjedinjene Države još nisu prešle mnogo „crvenih linija“. Ako se lovci F-16 koriste iz vazdušnih baza u Poljskoj, Rumuniji ili Slovačkoj, to će značiti da su SAD spremne da počnu vojnu akciju protiv Rusije.

Jer, sami razumete, ne znamo ko sedi u pilotskoj kabini lovca – ukrajinski pilot ili američki. Lako možemo pretpostaviti da se tamo nalazi američki pilot. I deluje sa teritorije jedne NATO zemlje.

Kako kaže Konstantin Sivkov, u ovom slučaju imamo sve razloge da podnesemo izjavu UN da su Poljska, Slovačka ili Rumunija izvršile vojnu agresiju na Rusiju. I, saopštavajući to sa govornice Ujedinjenih nacija, izjavljujemo da ćemo, u skladu sa dokumentima međunarodnog prava, izvršiti napade na celoj teritoriji Poljske, Slovačke ili Rumunije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija