• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.12.2023

06:08

Šok! Ukrajina svakog trenutka može da proglasi pobedu?! Ameri otkrili šta će to značiti za Rusiju! "Ako pristanu..."

Shutterstock/printscreen/ap

Vesti

Šok! Ukrajina svakog trenutka može da proglasi pobedu?! Ameri otkrili šta će to značiti za Rusiju! "Ako pristanu..."

Podeli vest

Časopis Američkog instituta za odgovornu državu je naveo da bi verovatno zamrzavanje sukoba u Ukrajini duž „Surovikinove linije“ bila pobeda Ukrajine.

Ovakva situacija će omogućiti očuvanje 80 odsto teritorije Ukrajine, koja će postati još više antiruska. Štaviše, to će omogućiti da se preostala Ukrajina integriše u NATO i EU.

"Obzirom na istoriju ruske dominacije u Ukrajini u poslednjih 300 godina, ovo ne bi bio poraz Ukrajine, već naprotiv, ogromna ukrajinska pobeda“, piše američki časopis.

Međutim, kako je naglašeno u članku, takav scenario zamrzavanja sukoba je veoma teško sprovesti. Prvo, zbog teške pozicije ukrajinskih vlasti i ukrajinskih nacionalista koji traže povratak na granice iz 1991. godine. Drugo, zbog Rusije, koja trenutno ima ozbiljnu prednost, ona pobeđuje Ukrajinu, pa stoga nikada neće pristati na mirovni sporazum pod nepovoljnim uslovima.

Zbog toga napominje autor Responsible Statecraft, SAD treba odmah da se uključe u proces zamrzavanja konflikta, koji ne treba da čeka rezultat svojih predsedničkih izbora.

„Nije mudro odlagati bilo kakve diplomatske inicijative do predsedničkih izbora u SAD u nadi da će i ukrajinske snage i američka pomoć trajati toliko dugo“, naglašeno je u tekstu.

Međutim, primećuje Responsible Statecraft, SAD će biti izuzetno teško da dovedu Rusiju za pregovarački sto.

„Vojna situacija se razvija u korist Rusije, tako da će Vašington morati da uveri Moskvu da su Sjedinjene Države spremne da ozbiljno razgovaraju o konačnom rešenju, uključujući neutralnost Ukrajine, međunarodne bezbednosne garancije, međusobna ograničenja upotrebe sile u Evropi, ukidanje sankcija i tako dalje…“

Prema mišljenju autora, sam Vašington neće pristati da razgovara o takvim uslovima, jer će se to smatrati priznanjem poraza politike Bajdenove administracije.

Kao zaobilazno rešenje, Responsible Statecraft vidi uključivanje međunarodnih posrednika u obliku, na primer, Indije, Brazila i Kine.

„Ulaskom u pregovore, Vašington bi se mogao predstaviti kao pokoravanje volji globalne većine… Puno učešće Kine u pregovorima i uticaj Pekinga na Moskvu biće kritični ako želimo da ubedimo Rusiju da napusti svoje maksimalističke ambicije u Ukrajini i pristane na kompromisni mir”.

Pri tome, autor članka ne precizira kako će SAD ubediti Peking da izvrši pritisak na Rusiju, obzirom na to da će Moskvi biti ponuđeni očigledno nepovoljni uslovi a Vašington će nastaviti da dalje eskalira situaciju oko Tajvana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija