• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.12.2023

14:30

Rat velikih razmera! Stigao hitan izveštaj o Putinovom napadu! "Ovaj potez je deo nečeg većeg..."

Reuters/shutterstock

Vesti

Rat velikih razmera! Stigao hitan izveštaj o Putinovom napadu! "Ovaj potez je deo nečeg većeg..."

Podeli vest

Vladimir Putin je "ugrozio Finsku i širu NATO alijansu" i sprema se za "rat velikih razmera", navodi vodeći američki istraživački centar.

Kako navode, ruski predsednik je pretnju izneo u izjavi koja naizgled ima za cilj da odbaci zabrinutost da Moskva predstavlja rizik za vojnu alijansu, saopštio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Putin je juče imao intervju za za rusku državnu televiziju Rossiya 1, a ISW smatra da je Putin pokušao da demantuje upozorenje Džoa Bajdena da će Rusija napasti zemlju NATO-a ako pobedi u ratu u Ukrajini, piše Sky News.

Međutim, on je svoje komentare propratio optužbom da su države NATO-a stvorile sukob između Rusije i Finske i "uvukle" Finsku u alijansu.

"Putin je izjavio da će biti problema sa Finskom i da je ulazak Finske u NATO podstakao ruske zvaničnike da počnu da formiraju Lenjingradski vojni okrug (LMD) i koncentrišu vojne jedinice na severozapadu Rusije", navodi se u saopštenju ISW-a.

Kako istraživački centar objašnja, Rusija trenutno ponovo deli Zapadni vojni okrug (VMD) kako bi reformisao LMD i Moskovski vojni okrug (MMD).

Smatraju da je taj Putinov potez deo dugoročnog napora na restrukturiranju i proširenju koji "ima za cilj da pripremi Rusiju za potencijalni budući veliki konvencionalni rat protiv NATO-a".

"Zapadni vojni okrug je odgovoran za rusku granicu sa članicama NATO Litvanijom, Letonijom, Estonijom i Finskom, ali je u velikoj meri posvećeno borbi u Ukrajini, gde je pretrpelo značajne gubitke. Obnavljanje LMD i MMD verovatno ima za cilj da uravnoteži ruske operativne zahteve u Ukrajini sa ruskim vojnim položajem duž ruske granice sa NATO-om", navodi ISW.

Kako ističu, Putinovo opravdanje za formiranje LMD, koji će biti odgovoran za oblast koja se graniči sa Finskom, Švedskom i Arktikom, sugeriše da on vidi LMD kao vojni odgovor na probleme sadašnjih i budućih članica NATO-a u Skandinaviji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija