• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug/Le Monde/BBC

20.12.2023

08:40

Šok u Francuskoj! Usvojen sporni zakon o migrantima, Makron i Lepenova zavode red, prve reakcije su dramatične!

EPA/Shutterstock

Vesti

Šok u Francuskoj! Usvojen sporni zakon o migrantima, Makron i Lepenova zavode red, prve reakcije su dramatične!

Podeli vest

Francuski parlament usvojio je sporni zakon o migracijama, a oba doma parlamenta dala su konačno odobrenje za oštrije mere prema miigrantima, uključujući smanjenje socijalnih isplata.


Oštrije mere prema migrantima izazvale su negodovanje među nekim više levičarski orijentisanim poslanicima iz Preporoda, partije francuskog predsednika Emanuela Makrona, a odmah su usledile reakcije u francuskoj vladi. Na kraju glasanja, ministar zdravlja Oreljen Ruso, koji je bio protiv predloga zakona, podneo je ostavku premijerki Elizabet Born!

Izmenjeni zakon podržali su i centristički Preporod koji nema većinu u parlamentu i desničarski Nacionalni savez Marin Le Pen.

Levičari su optužili Makrona da čini ustupke krajnjoj desnici, međutim, većina u donjem domu bila je toliko široka da vladajućoj stranci nije bila potrebna podrška Le Pen.

Makron je rekao svojoj stranci pre glasanja u Narodnoj skupštini da ne želi da duguje pobedu Nacionalnom savezu. Izjavio je da bi radije podneo zakon na novo čitanje nego da dozvoli da postane zakon na osnovu podrške Lepenove, rekli su izvori iz stranke novinskoj agenciji AFP.

Neke od mera u novom zakonu uključuju otežavanje migrantima da dovedu članove porodice u Francusku i odlagažu pristup socijalnim beneficijama.

Raniji nacrt je propao nakon što su ga poslanici krajnje levice i krajnje desnice izglasali protiv iz suprotnih razloga. Grupe za ljudska prava su ga osudile kao najregresivniji zakon o imigraciji u Francuskoj u poslednjih nekoliko decenija.

Marin Le Pen: Radujemo se!

Marin Le Pen pozdravila je izmenjeni predlog zakona.

 - Možemo se radovati ideološkom napretku, ideološkoj pobedi čak i nacionalnog skupa, pošto je to sada u zakonu ugrađeno kao nacionalni prioritet - izjavila je Lepenova.

Konzervativci su takođe pozdravili promene.

- Ovo je naš zakon - rekao je Erik Sioti, lider Republikanske stranke. Predlog zakona je nazvao "čvrstim i hrabrim".

Levičari su izrazili razočarenje, optužujući Makrona za pobedu krajnje desnice.

- Ovim tekstom direktno inspirisanim pamfletima Nacionalnog saveza protiv imigracije, suočavamo se sa promenom u istoriji republike i njenih osnovnih vrednosti - rekao je lider Komunističke partije Francuske Fabijen Rusel.

Makronov centristički Preporod izgubio je većinu u parlamentu na izborima u junu 2022. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Holandija u četvrtfinalu! Rumuni pakuju kofere! (FOTO/VIDEO)
EURO 2024

Holandija u četvrtfinalu! Rumuni pakuju kofere! (FOTO/VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Holandije plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva pobedom nad Rumunijom u Minhenu rezultatom 3:0! Za plasman među četiri najbolje selekcije Starog kontinenta "lale" će igrati protiv boljeg iz meča u kojem se sastaju Austrija i Turska!

02.07.2024

19:53

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija