• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

23.12.2023

18:47

Tri puta "NE", ovo se stvarno dešava?! Francuska, Italija i Španija odbile igru Pentagona - Šta čeka operaciju Atalanta, Agenor...

EPA/printscreen

Vesti

Tri puta "NE", ovo se stvarno dešava?! Francuska, Italija i Španija odbile igru Pentagona - Šta čeka operaciju Atalanta, Agenor...

Podeli vest

Sjedinjene Države okupljaju multinacionalnu pomorsku koaliciju kako bi kako navode, pomogle u zaštiti komercijalnog saobraćaja od napada jemenskog pokreta Huti.

Pentagon je u četvrtak saopštio da je više od 20 zemalja pristalo da učestvuje u grupi, poznatoj kao Operacija "Čuvar prosperiteta", prenosi Rojters.

Neke zemlje, međutim, nisu potvrdile svoje učešće, dok su druge rekle da će njihovi napori da pomognu u zaštiti komercijalnog saobraćaja na Crvenom moru biti deo postojećih pomorskih sporazuma, a ne nove operacije pod vođstvom SAD.

Nedostatak detalja i jasnoće o tome šta zemlje rade uneo je konfuziju za pomorske kompanije, od kojih su neke preusmeravale brodove iz tog područja nakon napada, za koje Huti kažu da predstavljaju odgovor na izraelski napad na pojas Gaze .

Šta su SAD objavile?

Američki ministar odbrane Lojd Ostin najavio je u utorak planove za uspostavljanje multinacionalne koalicije za zaštitu brodova na Crvenom moru pod nazivom Operacija "Prosperiti Gardijan".

Foto: Reuters

Ostin, šef Pentagona

Tokom posete Bliskom istoku, on je rekao da će se operacijama pridružiti Britanija, Bahrein, Kanada, Francuska, Italija, Holandija, Norveška, Sejšeli i Španija.

U četvrtak, Ostin je rekao da su se Grčka i Australija takođe pridružile grupi, što je broj članica povećao na 20, ali je dodao da je najmanje osam zemalja odbilo da budu javno imenovane.

Šta kažu druge zemlje?

Francuska

Francusko ministarstvo odbrane saopštilo je da podržava napore da se obezbedi sloboda plovidbe u Crvenom moru i okolini i navelo da već deluje u regionu. Ali je rečeno da će francuski brodovi ostati pod francuskom komandom, te nije navedeno da li će biti raspoređeno više pomorskih snaga.

Francuska ima pomorsku bazu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i 1.500 vojnika u Džibutiju. Njena fregata Languedoc je sada u Crvenom moru.

Italija

Italijansko ministarstvo odbrane saopštilo je da će poslati pomorsku fregatu Virginio Fasan u Crveno more da zaštiti svoje nacionalne interese kao odgovor na specifične zahteve italijanskih brodovlasnika.

Rečeno je da je ovo deo njegovih postojećih operacija i da nije deo operacije "Prosperiti Gardijan".

Španija

Špansko ministarstvo odbrane saopštilo je da će učestvovati samo u misijama koje vodi NATO ili u operacijama koje koordinira EU.

- Nećemo jednostrano učestvovati u operaciji na Crvenom moru - navelo je Ministarstvo.

Britanija

Britanija je saopštila da će se razarač "HMS Dajmond" pridružiti operaciji "Prosperiti Gardijan". Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da će koalicija delovati kao deo snaga predvođenih SAD.

Grčka

Grčka je u četvrtak saopštila da će poslati pomorsku fregatu u Crveno more i da će učestvovati u operaciji "Prosperiti Gardijan".

Ostale zemlje

Holandija je navela da će poslati dva štabna oficira, a Norveška je rekla da će poslati 10 mornaričkih oficira u Bahrein, sedište CMF-a. Danska je u sredu saopštila da će učestvovati u operaciji, poslavši jednog oficira.

Koje postojeće pomorske koalicije deluju na području Crvenog mora?

Nekoliko mornarica je već deo međunarodnih operacija za zaštitu brodskih puteva u regionu, uključujući zaštitu brodova od pirata koji su nekoliko godina ometali pomorstvo kod obala Somalije.

Misije uključuju:

- Operacija Atalanta, koju su uspostavile Pomorske snage Evropske unije Somalija (EUNAVFOR), deluje kod Afričkog roga i u zapadnom Indijskom okeanu kako bi štitili rezolucije UN za zaštitu mora od pirata. Njegovo sedište je u Španiji.

- Operacija Agenor je operacija pod evropski vođena operacija koja ima za cilj da garantuje slobodu plovidbe u Ormuskom moreuzu, glavnom brodskom putu za izvoz nafte iz zalivskih država.

- Kombinovane pomorske snage (CMF) su multinacionalno pomorsko partnerstvo koje predvode SAD iz Bahreina. CMF ima 39 članica, uključujući NATO i evropske države, zemlje regiona i druge nacije. Jedna od njegovih misija je Kombinovana operativna grupa 153 (CTF 153), koja deluje u Crvenom moru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija