• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.12.2023

12:40

Rat se privodi kraju?! Putin poslao udarni signal: Za prekid vatre neophodan samo jedan uslov!

Matic Stojs Lomovsek / Shutterstock.com

Vesti

Rat se privodi kraju?! Putin poslao udarni signal: Za prekid vatre neophodan samo jedan uslov!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin, počevši od septembra 2023. godine, različitim diplomatskim kanalima signalizira da je spreman da započne pregovore o prekidu vatre u Ukrajini, piše američki list The New York Times. List se pozvao na dvojicu bivših visokih ruskih zvaničnika bliskih Kremlju, kao i zvaničnike iz Sjedinjenih Država i drugih zemalja.

Prema izvorima New York Timesa-a, Putin je preko posrednika preneo da je spreman da prekine vatru i zamrzne neprijateljstva unutar sadašnjih granica. 

- Spremni smo da pregovaramo o prekidu vatre. Oni žele da ostanu gde su sada na bojnom polju", rekao je visoki strani zvaničnik koji se na jesen sastao s ruskim predstavnicima. Jedan bivši ruski zvaničnik rekao je da je Putin "zaista spreman da ostane tu gde jeste, ali da nije spreman da se povuče ni metar - prenosi američki list.

Američki zvaničnici tvrde da je Vladimir Putin već izneo sličan predlog za prekid vatre u jesen 2022. godine, kada su ukrajinske trupe oslobodile teritorije u oblastima Harkov i Herson. Izvori su rekli da je Putin jasno stavio do znanja da je spreman na primirje ako Rusija zadrži osvojene teritorije što ranije nije prijavljeno.

Kako navodi The New York Times, ništa ne ukazuje na to da će Ukrajina pristati na novi predlog, budući da je Kijev ranije jasno stavio do znanja da namerava da povrati sve teritorije.

Bivši ruski zvaničnici priznali su da bi se Putin mogao predomisliti ako ruska vojska postigne uspeh. Neimenovani afrički zvaničnik koji je posetio Rusiju i Ukrajinu u junu veruje da ruski predsednik želi imati dobro pripremljen kanal za pregovore "kada za to dođe vreme".

Prema američkim zvaničnicima, Putinov predlog bi očuvao Ukrajinu kao suverenu državu sa glavnim gradom u Kijevu, ali bi Rusija zadržala skoro 20 posto osvojene ukrajinske teritorije. Izvori kažu da Putin, dok signalizira da je spreman na dogovor, čeka konkretniji predlog.

Nijedan istaknuti ukrajinski političar sada neće pristati na sporazum koji bi rezultirao time da Rusija dobije toliko ukrajinske teritorije, navode američki zvaničnici. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je na konferenciji za novinare 19. decembra da "pitanje pregovora s Rusijom nije relevantno, kao i u njihovoj retorici vidi samo bezobrazluk".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija