• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.12.2023

21:57

Finska će biti uništena? 64 aviona F-35 sa nuklearnim oružjem spremaju napad na Rusiju

Shutterstock/printscreen

Vesti

Finska će biti uništena? 64 aviona F-35 sa nuklearnim oružjem spremaju napad na Rusiju

Podeli vest

Američka vojna vazduhoplovna baza u blizini grada Rovaniemi preuzeće ulogu operativnog centra NATO snaga.

Logistika će se oslanjati na železničku prugu koja povezuje luku i naselje udaljeno sat vremena vožnje od ruske granice. Tu se nalazi glavna baza ruske „Severne flote“.

Finski ministar odbrane Anti Hakanen potpisao je sporazum o odbrani sa Vašingtonom. Omogućava prisustvo američkog vojnog osoblja na teritoriji Suomi, i korišćenje finske infrastrukture za Pentagon, uključujući 15 vojnih objekata u zemlji. Plus raspoređivanje američke vojske u Finskoj u slučaju sukoba sa Moskvom.

Štaviše, Hakanen ne isključuje raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Finskoj.

Finska modernizuje aerodrom u blizini grada Rovaniemija. U bazi će se nalaziti 64 višenamenska lovca F-35 sposobna da nose nuklearno oružje. Potpuno raspoređivanje će se desiti do 2026-te.

Na dostignutom nivou napetosti očigledno ne nameravaju da se zaustave. Finska se pretvara u američki vojni mostobran, koji se nalazi 400 km od Sankt Peterburga, i manje od hiljadu kilometara od Moskve, primetio je analitičar Vlad Šlepčenko.

Foto: Shutterstock

 

Finska je već uvučena u konfrontaciju

U severnoj Evropi, Amerikanci su krenuli svojim tradicionalnim putem- Vašington rešava svoje probleme na račun drugih zemalja, izlažući ih napadima.

Pre ulaska u NATO nije bilo pretnji Finskoj. Sada je zemlja uvučena u konfrontaciju sa Rusijom, koja je nepovoljna za Helsinki uopšte.

Vojni ekspert i analitičar, Sergej Prostakov, izneo je svoje mišljenje:

„Obuzdavanje Severne flote i uopšte, cele severozapadne grupe ruske vojske, razmeštanje dodatnih snaga u blizini arktičkog regiona i Severnog morskog puta… Samo SAD su zainteresovane za pretnje ovoj transportnoj arteriji. Od toga nema apsolutno nikakve koristi za Finsku.

Međutim, u slučaju akutne faze sukoba, same američke baze u blizini ruske teritorije biće uništene. Stoga je malo verovatno da Vašington ozbiljno planira da se umeša u otvorenu konfrontaciju, rizikujući svoje ljude i opremu.

Međutim, američke baze će ispuniti svoju ulogu u preusmeravanju naših oružanih snaga. Kako će služiti glavnom cilju? Pa potpunoj kontroli nad evropskom teritorijom. Sjedinjene Države više nemaju drugog načina da primoraju Evropu da deluje u svojim interesima.“

Foto: Ilustracija

 

Meta ruskih raketa

Finska se posle Drugog svetskog rata obavezala da ostane neutralna. Sada vidimo da su Finci prekršili obećanje SSSR-u, primetio je stručnjak za Baltik i Evropu, Vadim Avva, u intervjuu za ruski medij „Cargrad“.

Cargrad: Šta je važno u ovom sporazumu?

Vadim Ava: Posebnost je takozvana klauzula međuvladinih sporazuma između Helsinkija i Vašingtona. U ovom slučaju, ovi dokumenti su kopije sličnih sporazuma između Berlina i Vašingtona, između baltičkih republika i Sjedinjenih Država itd. Prema njima, Amerika ima pravo da uvozi vojnu opremu u Finsku. Za bilo koju svrhu, bez otkrivanja Helsinkiju svrhe i karakteristika uvezenog oružja.

Drugim rečima, Sjedinjene Države bi u Finsku mogle da donesu hemijsko oružje, atomsku bombu ili projektil sa nuklearnom bojevom glavom, i učine je metom ruskih raketnih snaga.

– Ispada da Finci nisu ništa naučili.

– Da, retko koji nezavisni novinar piše o tome, kojih praktično i nema. Njihove publikacije se uništavaju, ne prikazuju u pretraživačima i proglašavaju lažnim na društvenim mrežama, koje su podvrgnute totalnoj cenzuri.

– Kakav će to uticaj imati na Severni morski put?

„Sve vodi tome da će Zapad, razvijajući spiralu eskalacije, vratiti svet u eru pomorskih vojnih konvoja, kada će ratni brodovi pratiti karavane civilnih brodova. To se već dešava u Crvenom moru, gde su Sjedinjene Države pokrenule vojnu operaciju „Čuvar prosperiteta“ protiv jemenskih Huta, pretpostavljajući da će moći da uspostave mirnu plovidbu. Jedan broj zapadnih kompanija već je napustio rutu kroz Suecki kanal. Ovo će neizbežno podići cene nafte a to naravno, neće biti dobro za američku ekonomiju.

Foto: Pixabay

 

„Međutim, sa Severnim morskim putem ih čeka apsolutni fijasko. Oni, naravno imaju fizičke mogućnosti da od Baltičkog mora naprave zatvoreno NATO jezero i blokiraju naše brodove. Oni to rade, stvaraju sve uslove za ovo. Pokušavaju da blokiraju Baltičku flotu u Finskom zalivu. Međutim, pokušaj prave blokade će izazvati „casus belli“ – razlog za objavu rata.

Spoljni neprijatelj

– Mora da postoji neka vrsta kontrole nad NATO?

– Nedavno je predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova jasno stavio do znanja, da će korišćenje NATO aerodroma od strane ukrajinskih lovaca F-16 sa teritorije Rumunije, Poljske i drugih država NATO, Moskva smatrati učešćem u ukrajinskom sukobu. Biće preduzete odgovarajuće mere. Ista priča će se desiti sa bilo kojom provokacijom u Baltičkom moru.

– Zašto se sve ovo radi?

– Evropska unija danas, kao entitet, koja nema spoljnog neprijatelja, ima sve razloge da se raspadne u ekonomsku depresiju i jednostavno propadne. Ova eskalacija je jedini način da evropska birokratija i kolonijalne administracije pograničnih teritorija sa Rusijom, reprodukuju svoju moć.

– U takvoj situaciji raste rizik od nuklearnog rata.

– Prema tome, SAD mogu pokušati da odigraju veoma čudnu kombinaciju i uvuku Evropu u rat sa Rusijom pošto kontrolišu nuklearno oružje Evrope.

Na kraju krajeva, za njih je ovo uništenje jednog od njihovih glavnih ekonomskih konkurenata. Mislim na Evropsku uniju. Ove borbe za hegemoniju, koja im je već otpala iz ruku, neće dati ništa osim totalnog osiromašenja Finske i cele Evrope. Rusija ima dovoljno resursa da obezbedi nesmetano funkcionisanje Severnog morskog puta kako u sopstvenim interesima, tako i u interesima prijateljskih zemalja.

Finska, Norveška, Švedska, Poljska, Rumunija, Nemačka moraju da shvate da se nećemo boriti sa njima i sa Evropom u celini, pošto se borimo u Ukrajini.

Da, u evropskim zemljama ima ruskih emigranata, ali oni su značajna manjina. U tom smislu izuzetak je Letonija, gde još uvek ima najmanje pola miliona Rusa. U Nemačkoj ih ima mnogo, ali ćemo politički smatrati da tamo naših nema.

Rusima koji žive u Evropi, svima koji cene svoj identitet, može se dati samo jedan savet- vratite se u svoju domovinu. Oni koji se nisu vratili, automatski kažu da im ruski identitet nije važan, da nisu Rusi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija