• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

25.12.2023

12:13

Nož u leđa Rusiji, Zelenski puca od sreće! Uspeo je ono što niko do sada nije, Ukrajina danas piše novu istoriju!

Pexels, Reuters

Vesti

Nož u leđa Rusiji, Zelenski puca od sreće! Uspeo je ono što niko do sada nije, Ukrajina danas piše novu istoriju!

Podeli vest

Ukrajinski pravoslavni hrišćani prvi put ove godine slave Božić 25. decembra iako se u Ukrajini tradicionalno do sada koristio julijanski kalendar koji koristi i Rusija, a prema kojem se Božić slavi 7. januara.

Ukrajina sada, u daljem udaljavanju od Rusije, obeležava Božić prema zapadnom ili georgijanskom kalendaru koji koristi u svakodnevnom životu, piše Bi-Bi-Si.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski promenio je zakon u julu, rekavši da je Ukrajincima omogućio da "napuste rusko nasleđe" proslavljanja Božića u januaru. 

U božićnoj poruci, koja je objavljena sinoć, Zelenski je rekao da su svi Ukrajinci sada zajedno.

- Svi zajedno slavimo Božić. Na isti datum, kao jedna velika porodica, kao jedan narod, kao jedna ujedinjena zemlja - naveo je Zelenski.

 Bi-Bi-Si navodi da u glavnom gradu Kijevu, bračni par Lesija Šestakova, katolkinja, i Oleksandar Šestakov, koji je pravoslavac, zajedno proslavljaju Božić. Oni su do sada Božić obeležavali dva puta, a jutros su sa roditeljima prisustvovali službi u gradskoj katoličkoj katedrali.

Pravoslavna crkva Ukrajine, novoformirana nezavisna crkva koja je svoju prvu službu održala 2019. godine, takođe je promenila datum za proslavu Božića na 25. decembar. Pravoslavna crkva Ukrajine formalno se odvojila od Ruske pravoslavne crkve nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)
Društvo

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je danas puštanju u rad dela stanične zgrade Železničke stanice Novi Sad i najavio da će do kraja avgusta ili početkom setpembra biti završene sve druge stanice na brzoj pruzi između Novog Sada i Subotice, koja bi trebalo da bude puštena u saobraćaj najkasnije početkom decembra.

05.07.2024

16:30

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija