• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.12.2023

22:39

Svet sa strahom gleda u Rusiju! Putin sa ciljem premestio nuklearno oružje na drugu lokaciju: Ova zemlja neće mirno spavati

AP/Photo

Vesti

Svet sa strahom gleda u Rusiju! Putin sa ciljem premestio nuklearno oružje na drugu lokaciju: Ova zemlja neće mirno spavati

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin premestio je ove nedelje deo svog taktičkog nuklearnog oružja usred rata sa Ukrajinom, prenosi Newsweek, dodajući da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potvrdio juče da je završena isporuka taktičkog nuklearnog oružja iz Rusije.

Lukašenko je ranije izjavio da je kretanje nuklearnog naoružanja iz Rusije u Belorusiju povezano sa naporima da se obuzdaju pretnje Poljske, članice NATO-a, usred rata Moskve sa Ukrajinom.

Ovonedeljna najava dolazi nekoliko meseci nakon što je Rusija prvi put objavila da planira da postavi neko taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, država koja je saveznik Putina i Moskve.

Lukašenko je u maju potvrdio da se neko nuklearno oružje već šalje u Belorusiju, što je izazvalo zabrinutost Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

- Kretanje nuklearnog oružja je već počelo - rekao je Lukašenko u maju na sastanku sa novinarima u Moskvi, preneo je Rojters.

Foto: AP/Photo

 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu takođe je govorio o kretanju nuklearnog oružja u maju, rekavši: „Kolektivni Zapad u suštini vodi neobjavljeni rat protiv naših zemalja. Dodao je da zapadne nacije nastoje ‘da produže i eskaliraju oružani sukob u Ukrajini'“.

Putin je u junu potvrdio da je prva pošiljka taktičkog nuklearnog oružja stigla u Belorusiju i da je stacionirana u zemlji. Na pitanje BBC o premeštanju nuklearnog oružja u Belorusiju i da li je Rusija razmatrala mogućnost njegovog korišćenja, on je odgovorio: „Zašto da pretimo celom svetu? Već sam rekao da je primena ekstremnih mera moguća u slučaju da postoji opasnost po rusku državnost“.

Dodao je da to treba da posluži kao podsetnik bilo kojim drugim narodima „koji misle da nam nanesu strateški poraz“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je nakon Putinovih komentara: „Nemamo razloga da prilagođavamo sopstveni nuklearni stav. Ne vidimo nikakve naznake da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje“, rekao je Blinken u junu, dodajući da će SAD „nastaviti da prate situaciju veoma pažljivo“.

Rat Rusije sa Ukrajinom bliži se trećoj godini u februaru, a borbe se nastavljaju u brojnim delovima Ukrajine. Sjedinjene Države su Ukrajini isporučile nekoliko različitih paketa pomoći za odbranu, uključujući ekonomsku pomoć i vojnu opremu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija