• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RIA

27.12.2023

22:40

Ruski mačevaoci pobegli u SAD, hoće da se takmiče za Amere! Ako ih se Moskva dokopa čeka ih 10 godina robije!

Freepik.com

Vesti

Ruski mačevaoci pobegli u SAD, hoće da se takmiče za Amere! Ako ih se Moskva dokopa čeka ih 10 godina robije!

Podeli vest

Ruski mačevalac Sergej Bida, koji je sa suprugom Violetom pobegao u inostranstvo, osvojio je nacionalni šampionat SAD i planira da ode na Olimpijske igre kao deo reprezentacije Amerike. U Rusiji supružnicima preti kazna zatvora do 10 godina zbog neovlašćenog napuštanja vojne službe i kršenja zakletve. Bida je bio član Dinama i zastavnik Ruske garde, a njegova supruga je bila službenica Ministarstva odbrane Rusije.

Čuveni sovjetski biatlonac, četvorostruki olimpijski šampion Aleksandar Tihonov nazvao je Sergeja i Violetu Bidu izdajicama zemlje.

- Ne mogu ovo da ocenim drugom rečju osim izdajom. I nema potrebe da ih se stavlja na poternicu, treba ih odmah lišiti ruskog državljanstva - rekao je Tihonov u komentaru za RIA Novosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ruske Federacije je 26. decembra na međunarodnu poternicu stavilo porodicu ruskih mačevalaca - Sergeja i Violetu Bida, koji su otišli u Sjedinjene Američke Države u leto 2023. i koji će se takmičiti za Zvezde i Stripes tim. Istovremeno, Sergej je aktivni oficir Ruske garde, a i Violeta je član vojnog osoblja Rusije.

Sportisti se terete za neovlašćeno napuštanje službe i kršenje zakletve. Po ovom članu preti im kazna zatvora do deset godina. 

Situaciju je već prokomentarisao bivši ministar sporta Pavel Kolobkov, olimpijski šampion iz Sidneja 2000. u maču.

- Ovo je očekivano. Ne razumem baš šta je Bida mislio. Ovo je odrasla osoba, a ne dete. Položili su zakletvu. Ako želite negde, imamo slobodnu zemlju. Ali on je prekršio zakon i mora da odgovara - rekao je Kolobkov za TASS.

Bivši sportista, a sada političar, rekao je da žali zbog Sergejeve odluke da ode u SAD i naglasio da je svojim postupkom izneverio saigrače, rukovodstvo Ruske mačevalačke federacije (RFF), kao i drugove. sportisti i prijatelji.

- Sve ovo izgleda ružno i glupo, uvek moraš ostati čovek. Sergej ima 30 godina, odrasla osoba, osvajač olimpijske medalje. I sada će u ma kojoj zemlji da se nađe tražiti njegovo izručenje. Zakon je isti za sve. Ako služiš vojsku, daj otkaz, demobiliši se, pa idi. Ovo je glup čin, izdaja prijatelja i voljenih. Ali otrežnjenje će doći pre ili kasnije - zaključio je Kolobkov.

Podsetimo, Sergej Bida je bio deo ruskog tima koji je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Taj olimpijski timski turnir u maču ostao je upamćen po izuzetnom učinku Rusije, a Bida, koji je predvodio tim, odigrao je ključnu ulogu u pobedama u četvrtfinalu nad  Italijom (45:34) i u polufinalu nad  Kinom (45:38). U finalu je došlo do poraza rezultatom 36:45 od Japana , ali je ovo srebro bilo prvo za Rusiju u timskom maču posle 25 godina i generalno prvo za mačevalce posle 16 godina.

U pojedinačnom turniru, drugi nosilac Bida je dobio prva dva meča, ali je u četvrtfinalu izgubio od Francuza Kenona (12:15), koji je na kraju postao olimpijski šampion.

Violeta Bida, kao članica reprezentacije Ruskog olimpijskog komiteta (OK), izgubila je od Italijana u četvrtfinalu ekipnog turnira na maču (33:35), a nije se takmičila u pojedinačnim takmičenjima.

Na prvenstvu SAD učestvovao je samo Sergej Bida, dok se Violeta, koja zajedno sa suprugom radi kao dečiji trener, trenutno se ne takmiči zbog trudnoće.

Bida kaže da mu je cilj da se takmičim na Olimpijskim igrama za reprezentaciju SAD.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija