• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.12.2023

00:15

Nemojte posle - Moskva nije upozorila! Prva žrtva u sukobu Rusije i NATO biće...

Shutterstock/AP

Vesti

Nemojte posle - Moskva nije upozorila! Prva žrtva u sukobu Rusije i NATO biće...

Podeli vest

Moskva ne vidi koristi za Finsku od ulaska u NATO, jer će u slučaju vojne eskalacije između Rusije i alijanse, ta zemlja prva stradati, rekao je u intervjuu Mihail Uljanov, stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču za RIA Novosti.

- Samo ne razumem kakve koristi Finska ima od ovoga. Živeli smo mirno, i odjednom su se našli između Rusije i NATO-a, kao sastavnog dela alijanse, ali oni su sa nama susedi, i ne daj Bože, ako ima pogoršanja, onda će pre svega patiti sama Finska. Ja to zaista ne bih želeo, naravno - rekao je on.

Kako je primetio diplomata, Moskva tradicionalno gleda na svog suseda kao na "neutralnu i generalno prijateljsku zemlju" sa kojom ima dobrosusedske odnose. Ali ulazak Finske u NATO podstakao je Rusiju da preduzme korake odmazde - posebno da odluči da ponovo uspostavi Lenjingradski i Moskovski vojni okrug.

Diplomata je takođe podsetio da su SAD i Finska potpisale sporazum o saradnji u oblasti odbrane, prema kojem će američka vojska imati pristup vojnim objektima na teritoriji svog saveznika.

- Ovo je već ozbiljan izazov - naglasio je Uljanov.

Finska je postala članica NATO 4. aprila 2023. godine, a sredinom decembra Helsinki je potpisao sporazum sa Vašingtonom o jačanju odbrambene saradnje.

Nakon toga, ambasador Finske Anti Helanter je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je saopšteno da Moskva neće ostaviti bez odgovora nagomilavanje vojnog potencijala NATO-a na svojoj granici i da će preduzeti neophodne mere da se suprotstavi agresivnim odlukama Helsinkija.

Kako je ranije rekao predsednik Vladimir Putin, svi sporovi između Moskve i Helsinkija su odavno rešeni, nije bilo problema u odnosima dve zemlje, ali će se oni pojaviti ulaskom Finske u NATO.

Rusija će početi da stvara Lenjingradski vojni okrug i tamo koncentriše određene vojne jedinice, upozorio je šef države.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija