• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: CNN/Mediji

28.12.2023

21:45

Izraelska vojska skinula Palestince, među njima su i deca i svi moraju da kleče na stadionu! Snimak koji je digao na noge svet

Printskrin video

Vesti

Izraelska vojska skinula Palestince, među njima su i deca i svi moraju da kleče na stadionu! Snimak koji je digao na noge svet

Podeli vest

Snimak koji je postao viralan na društvenim mrežama prikazuje palestinske muškarce i najmanje dvoje dece koje su izraelske odbrambene snage (IDF) pritvorile i skinule na stadionu u severnom pojasu Gaze.

Isečci sa snimka u jednom kadru prikazuju ono što izgleda kao dva mlada dečaka, skinuta do donjeg veša, kako hodaju i drže obe ruke uvis dok ih ID usmerava ka stadionu. Na drugom snimku, dve figure koje izgledaju kao isti dečaci bez odeće vide se sa rukama iznad glave. Oni stoje u redu sa drugim muškarcima koji izgledaju kao tinejdžeri i odrasli.

Nije sigurno kada je snimak snimljen, ali CNN ga je geolocirao i kaže da je snimljen na stadionu Jarmuk u gradu Gaza, lokaciji za koju je nevladina organizacija Evro-mediteranski centar za ljudska prava rekla da se koristi kao privremeni pritvorski centar. za Izraelce.

Si-En-En je zatražio od IDF-a komentar na video snimak i zatočenu decu, ali još nije dobio odgovor. Izraelske snage su poslednjih nedelja uhapsile stotine palestinskih muškaraca i dečaka. Ranije je ID saopštio da je skinuo zatvorenike kako bi se uverio da ne nose eksploziv.

Šta se može videti na snimku?

Tokom celog snimka, muškarci se vide svučeni do donjeg veša. Na nekim snimcima zatočenici sede na podu sa vezanim rukama na leđima, neki sa povezima na očima i stoje u redovima dok ih vojnici posmatraju i ispituju.

Na snimcima snimka vide se i zatočene žene i druga deca. Jedan video prikazuje tri potpuno obučene žene sa povezima na očima i rukama vezanim na leđima dok sede na travi ispred fudbalskog gola na stadionu. Izraelska zastava se može videti kako visi na fudbalskom golu.

Foto: Printskrin video

 

 

Pored žena sede palestinski muškarci sa povezima na očima, kojima su ruke takođe vezane na leđima. Na snimku se vide vojna vozila i buldožeri oko stadiona. Originalni video se pojavio 24. decembra na Jutjub kanalu Iosee Gamzoo Letove, koji sebe na Fejsbuku opisuje kao umetnika i fotografa.

Foto: Printskrin video

 

Nevladina organizacija Evro-mediteranski centar za ljudska prava saopštila je da je dobila informaciju da izraelska vojska privodi stotine Palestinaca iz naselja Šeik Radvan u gradu Gazi, uključujući desetine žena koje su odvedene na stadion Jarmuk.

- Palestinci, uključujući decu od 10 godina i starije od 70 godina, bili su primorani da skinu svu svoju odeću osim donjeg veša i da ponižavajuće stanu u red ispred žena zatočenih na istom stadionu -  saopštila je ta organizacija za ljudska prava. Organizacija poziva međunarodnu zajednicu da istraži slike pritvora.

Najmanje 20.915 ljudi u Gazi je umrlo od početka rata sa Izraelom 7. oktobra, saopštilo je ministarstvo zdravlja koje kontroliše Hamas. Povređeno je još skoro 55.000 ljudi, saopštilo je isto ministarstvo. CNN ne može nezavisno da potvrdi brojke koje je objavilo ministarstvo Gaze, jer je pristup enklavi ograničen i pouzdane brojke je teško potvrditi dok se borbe nastavljaju.

Hamas odbija da pregovara

Hamas neće nastaviti pregovore sa Izraelom „bez sveobuhvatnog prekida agresije", rekao je Izat Al Rišk, član političke kancelarije te militantne grupe.

- Rukovodstvo Hamasa zahteva trajni prekid agresije i masakra našeg naroda. Naš narod želi da u potpunosti zaustavi ovu agresiju i ne želi da čeka kratko vreme na privremeno ili delimično primirje, nakon čega bi agresija i terorizam mogli kobno nastavite - rekao je Al-Rišk u izjavi.

Izrael je u međuvremenu obećao da će nastaviti borbe, koje su do sada uključivale intenzivno vazdušno bombardovanje i kontinuiranu kopnenu invaziju, sve dok Hamas ne bude iskorenjen. Herci Halevi, načelnik štaba ID, prekjuče je rekao da će se kampanja nastaviti "još mnogo meseci


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Hoće li Bajden podržati ovo?! Novi front samo što nije otvoren! Borcima stigao oštar ultimatum: Povucite se...
KRIZA

Hoće li Bajden podržati ovo?! Novi front samo što nije otvoren! Borcima stigao oštar ultimatum: Povucite se...

Iako je delovalo da Izrael ne želi da otvori drugi front na severu, na granici s Libanom, izjave tamošnjeg ministra odbrane Joava Galanta da IDF neće oklevati da se suprotstavi libanskim borcima Hezbolaha ukoliko se ne povuku dalje od reke Litani koja je na oko 20 kilometara od granice, idu u prilog tezi da postoji ozbiljna opasnost od novog sukoba u južnom Libanu.

23.12.2023

10:45

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Spektakularno završeni Dani Kladova
Društvo

Spektakularno završeni Dani Kladova

Spektaklom u tvrđavi Fetislam, koncertom Danice Crnogorčević, u prisustvu nekoliko hiljada građana, uz vatromet i baklje na zidovima tvrđave, završeni su ovogodišnji Dani opštine Kladovo, koji su, utisak je svih građana opštine, ove godine zaista prevazišli sva očekivanja.

27.04.2024

12:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14