• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: CNN

28.12.2023

23:23

CIA angažovala milione fotografa da slikaju kinesku vojsku! Pekingu pukao film, onog koga uhvate čeka duga robija!

AP/Photo

Vesti

CIA angažovala milione fotografa da slikaju kinesku vojsku! Pekingu pukao film, onog koga uhvate čeka duga robija!

Podeli vest

Jedan od glavnih načina da zapadni eksperti prate kinesku vojsku je analiza fotografija nove opreme Narodnooslobodilačke vojske koju su amaterski entuzijasti postavili na internet.

Objavljivanje fotografija vojnih brodova ili aviona snimljenih izvan PLA instalacija ili sa komercijalnih letova u blizini osetljivih područja postalo je uobičajen prizor poslednjih godina dok je Kina ubrzano modernizovala svoje snage. A „vojni obožavatelji" su proširili vest široj populaciji na sajtovima društvenih medija kao što je Veibo, sa stotinama miliona aktivnih korisnika.

Nimalo naivno

Ministarstvo državne bezbednosti Kine upozorava da vojni entuzijasti ozbiljno ugrožavaju nacionalnu vojnu bezbednost tako što nezakonito dobijaju informacije o nacionalnoj odbrani i šire ih na Internet."

- Sa fokusom na vojne aerodrome, luke, nacionalnu odbranu i vojne industrijske jedinice, vozili su se do, ili su uzimali trajekte ili avione koji prolaze određenim rutama i tajno fotografisali telefoto sočivima ili dronovima - navodi kineska služba bezbednosti.

Prekršioci mogu biti  kažnjeni i sa sedam godina zatvora, upozorava agencija, koja nadgleda obaveštajne i kontraobaveštajne službe u Kini i u inostranstvu.

Prema tvrdnjama agencije slike objavljene na internetu mogu pokazati napredak izgradnje ratnih brodova ili aviona, a istovremeno otkrivaju operativne i tehničke detalje kineske vojne tehnike. Post je posebno naveo nosače aviona kao jednu oblast u kojoj bi bezbednost mogla biti ugrožena.

Najnoviji kineski nosač aviona, Fujian, bio je česta meta posmatrača amatera jer je građen u šangajskom brodogradilištu. Brodogradilište Jiangnan u kojem se radi nalazi se u blizini letačkih staza međunarodnog aerodroma Pudong Šangaj.

U novembru je pariški informativni sajt Naval Nevs izvestio da je Fudžijan počeo da testira svoj napredni elektromagnetni katapultni sistem, na osnovu video snimaka objavljenih na Veibo-u koji su očigledno uzeti iz putničkog aviona iz Pudonga.

Foto: EPA/EFE/Terje Pedersen

 

- Povezane slike snimljene sa putničkih aviona postale su uobičajeni izvor za praćenje napretka nekoliko velikih (PLA mornaričkih) programa - izvestile su Naval Nevs.

Fudžjian je s ratni brod od 80.000 tona, najveći vojni brod ikada napravljen u Kini, smatra se rivalom najnovijim nosačima američke mornarice u klasi Džerald R Ford, jednom od retkih drugih nosača koji koriste elektromagnetne katapulte za lansiranje aviona.

Fotografije testiranja katapulta pomogle su zapadnim analitičarima da shvate kako kineska mornarica napreduje u pripremanju nosača za puštanje u rad i aktivnu službu.

I SAD imaju sličan zakon

Nije samo Kina ta koja pazi na to šta bi vojni posmatrači amateri mogli da urade da bi otkrili osetljive informacije. Američki zakon kaže da predsednik može da odredi određene vojne instalacije i opremu kao zabranjene za kreatore slika.

- Nezakonito je praviti bilo kakvu fotografiju, skicu, sliku, crtež, mapu ili grafički prikaz vitalnih vojnih i pomorskih instalacija ili opreme, osim ako se prethodno ne dobije odgovarajuća dozvola, navodi se u Kodeksu SAD. Prekršitelji mogu dobiti kaznu do godinu dana zatvora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija