• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

29.12.2023

21:23

Sledi odmazda Moskve! Evo gde je 300 milijardi dolara otetih ruskih sredstava koje Zapad želi da konfiskuje!

clipart/Fotoilustracija/AP

Vesti

Sledi odmazda Moskve! Evo gde je 300 milijardi dolara otetih ruskih sredstava koje Zapad želi da konfiskuje!

Podeli vest

Sjedinjene Države i njihovi saveznici zabranili su transakcije sa ruskom centralnom bankom i ministarstvom finansija, blokirajući oko 300 milijardi dolara suverene ruske imovine na Zapadu. Ova mera usledila je nakon što je pokrenuta Specijalna vojna operacija Moskve u Ukrajini! Rusija preti identičnim merama, ali nije jasno koliko je tačno novca zapadnih kompaanija na ovim računima. Ruski zvaničnici tvrde da je reč o vrednosti uporedivoj sa zamrznutim ruskim rezervama od 300 milijardi dolara.

Sjedinjene Države predlažu da radne grupe iz Grupe sedam (G7) velikih industrijalizovanih zemalja istraže načine da zaplene taj novac, preneo je „Fajnenšel tajms".  Agencija Rojters je istraživala koja je to imovina, gde se nalazi i šta bi Rusija mogla da uradi ako bude zaplenjena.

Rezerve centralne banke

Kao i druge centralne banke, Centralna banka Rusije je neke od svojih zlatnih i deviznih rezervi stavila u likvidna sredstva kao što su vodeće valute, zlato i državne obveznice. Otprilike polovina tih rezervi se nalazi na Zapadu.

Banka Rusije je potvrdila da je na Zapadu zamrznuta imovina vredna oko 300 milijardi dolara. Ukupne ruske devizne i zlatne rezerve su u to vreme iznosile 612 milijardi dolara.

Ruska centralna banka nije dala detaljan pregled onoga što je zamrznuto, ali na osnovu dokumentacije s početka 2022. godine, može se videti da je u to vreme ruska centralna banka je držala oko 207 milijardi dolara u evrima, 67 milijardi dolara u aktivi u američkim dolarima i 37 milijardi dolara u aktivi u britanskim funtama.

Takođe je imala 36 milijardi dolara japanskih jena, 19 milijardi dolara u kanadskim dolarima, šest milijardi dolara u australijskim dolarima i 1,8 milijardi dolara u singapurskim dolarima. Njeni fondovi u švajcarskim francima iznosili su oko milijardu dolara.

Ruska centralna banka saopštila je da su ova sredstva uglavnom uložena u strane hartije od vrednosti, bankarske depozite i korespondentske račune. Najveći deo obveznica banaka bio je u državnim obveznicama Kine, Nemačke, Francuske, Britanije, Austrije i Kanade.

Ruske zlatne rezerve držane su u Rusiji. Investicije u juanima se održavaju u Kini.

Većina imovine - uključujući i imovinu privatnih ruskih građana - zamrznuta je u bankama i finansijskim institucijama.

Konfiskacija, nije legalna

Ruski zvaničnici su više puta upozoravali da je konfiskacija državne imovine protivna svim principima slobodnog tržišta.

- Sačekajmo da vidimo šta će odlučiti. Zaštita privatne svojine je sveta krava koja ih hrani dugi niz vekova -  rekao je Rojtersu jedan visoki ruski zvaničnik. 

Neki ruski zvaničnici sugerišu da bi, ako ruska imovina bude konfiskovana, imovina stranih investitora zaglavljena na specijalnim računima takozvanog tipa „C" u Rusiji mogla da se suoči sa istom sudbinom. Neka strana sredstva su efektivno zaključana na računima „C".

Nije jasno koliko je tačno novca na ovim računima, ali ruski zvaničnici kažu da je to uporedivo sa zamrznutim ruskim rezervama od 300 milijardi dolara.

Ministar finansija Anton Siluanov rekao je prošle nedelje da na računima „C" ima značajnih sredstava.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima prošle nedelje da će Rusija osporiti bilo kakvu konfiskaciju na sudovima. 

- Ako nam nešto bude zaplenjeno, pogledaćemo šta ćemo mi da konfiskujemo i to ćemo odmah uraditi - rekao je Peskov.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija