• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

30.12.2023

16:32

Ukrajina ostala bez oružja?! Na 10 ruskih projektila, Kijev odgovori sa jednim ili niti jednim!

Reuters

Vesti

Ukrajina ostala bez oružja?! Na 10 ruskih projektila, Kijev odgovori sa jednim ili niti jednim!

Podeli vest

Ukrajinske zalihe oružja su iscrpljene i to se vidi na bojnom polju, izjavio je Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije na pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja u Beču. Istina, Zapad nastavlja da isporučuje Kijevu rakete i sisteme protivvazdušne odbrane, ali ne u obimu kao nekada, rekao je Gavrilov za televiziju Rossiia 24.

Diplomata je rekao da ne očekuje "naglo" u isporuci oružja od strane SAD i njenih saveznika.

- Ukrajinske zalihe su prazne. Vojni arsenali NATO i SAD su prazni... Vidite šta se dešava na bojnom polju - Ukrajinci već odgovaraju na 10-20 naših granata sa samo nekoliko svojih - rekao je on.

U petak je Velika Britanija obećala da će poslati Ukrajini 200 raketa protivvazdušne odbrane. Komentarišući isporuku, ministar odbrane Grant Šaps je rekao: "sada je vreme da se slobodni svet okupi i udvostruči naše napore da Ukrajina dobije ono što joj je potrebno da pobedi".

Ranije ove nedelje, SAD su takođe najavile još jednu vojnu pomoć u vrednosti do 250 miliona dolara, uključujući različite tipove projektila, artiljerijske granate i municiju za malokalibarsko oružje.

Vašington post je ranije ovog meseca izvestio da Kijev doživljava akutnu nestašicu municije, dok Moskva izgleda nema isti problem. Ukrajinske trupe su rekle da ispaljuju oko 10-20 granata dnevno, što je manje od 50 ranije tokom sukoba.

Količina zapadne vojne pomoći Kijevu se poslednjih meseci smanjila. U SAD, republikanski poslanici se opiru pokušajima administracije predsednika Džoa Bajdena da progura još 60 milijardi dolara pomoći Kijevu, dok je Mađarska stavila veto na planirani četvorogodišnji paket pomoći EU od 50 milijardi evra (55 milijardi dolara) za Ukrajinu.

Moskva je više puta upozoravala da isporuke oružja Kijevu od strane SAD i njenih saveznika neće sprečiti da ostvari ciljeve svoje vojne operacije, već samo povećati rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO. Prema ruskim zvaničnicima, obezbeđivanje oružja, razmena obaveštajnih podataka i obuka ukrajinskih trupa znači da su zapadne nacije već postale de fakto strane u sukobu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija