• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.01.2024

08:49

Od ovoga nema spasa! Ko na Ruse krene - u startu je gotov, vojni ekspert naveo tri glavne inovacije ruskog oružja na frontu

EPA-EFE/SERGEY FADEICHEV/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Vesti

Od ovoga nema spasa! Ko na Ruse krene - u startu je gotov, vojni ekspert naveo tri glavne inovacije ruskog oružja na frontu

Podeli vest

Specijalna vojna operacija pomogla je da se identifikuju najefikasnije vrste oružja koje mogu osigurati pobedu na bojnom polju.

Borbenu efikasnost dokazuje broj uništenih neprijateljskih vozila i šteta koja mu je naneta. Vojni stručnjak Vladislav Šurigin je na svom kanalu naveo nekoliko vojnih inovacija sistema PVO, koje je ruska vojska usvojila 2023. godine.

Po njegovom mišljenju, posebno su FPV bespilotne letelice - dronovi za napade koje kontroliše operater koristeći video snimak dobijen sa drona - imali značajan uticaj na tok neprijateljstava.

Masovna upotreba ove vođene municije postala je ne samo premijera sistema PVO, već i jedan od glavnih faktora na bojnom polju.

Postoje desetine hiljada lakih, jeftinih dronova za napad koji su postali pretnja ljudstvu i opremi. Naravno, postoji lek protiv ovog oružja. Reč je o sistemima za elektronsko ratovanje ali do sada stvari nisu došle do njihove široke upotrebe.

Možda će se novi sistemi pojaviti u zimu ili proleće 2024. godine, predviđa Šurigin. On ne isključuje da će povećanjem proizvodnje visokoprecizne municije i jačanjem opreme za elektronsko ratovanje, FPV bespilotne letelice "najverovatnije biti prinuđene da igraju manju ulogu u radu noćnih lovaca i lovaca na pojedinačne ciljeve u zoni fronta."

Još jedna ogromna "premijera" druge godine SVO-a su "klizajuće bombe". Njihov vojni naziv je visokoeksplozivne vazdušne bombe opremljene kontrolisanim modulom za planiranje i korekciju - UMPC.

Ruski programeri su 2023. godine pretvorili bombe koje slobodno padaju FAB-250, FAB-500 i čak jednu i po tonu FAB-1500 u precizno navođenu municiju koja se može baciti iz aviona 50-70 km od cilja, odnosno bez ulazak u zonu pokrivanja neprijateljske vojne protivvazdušne odbrane.

Nosioci klizećih bombi su frontalni bombarderi Su-34 i višenamenski lovci Su-35. Rusko ratno vazduhoplovstvo ima gotovo neograničene količine bombi FAB-500M62. Mete udara su položaji i štabovi Oružanih snaga Ukrajine, skladišta i uporišta.

Treća važna vojna inovacija SVO-a, prema Šuriginu, je poboljšana lutajuća municija Lancet-1 i Lancet-3.

Postali su prava pretnja artiljeriji NATO-a, čiji se položaji nalaze na 40-70 km od linije borbenog dodira, odnosno u operativnoj dubini. Lanceti imaju na svom kontu uništenja desetine američkih haubica M777, francuskih haubica Cezar i poljskih haubica Crab.

Ukrajinske oružane snage, uz pomoć članica NATO-a, pokušavaju da pronađu sredstva za suprotstavljanje Lancetima, ali za sada bezuspešno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Višnja iz Gračaca je popadija i blogerka! Evo kako izgleda priprema za najradosniji praznik Vaskrs u porodičnoj kući Kostića!
Društvo

Višnja iz Gračaca je popadija i blogerka! Evo kako izgleda priprema za najradosniji praznik Vaskrs u porodičnoj kući Kostića!

Višnja Kostić iz Gračaca kod Vrnjačke Banje je majka četvoro dece, profesorka srpske književnosti i jezika i popadija! Uloga popadije u jednoj parohiji nije mala. Osim što što vodi računa da porodica sa četvoro dece živi u skladu sa tradicijom i pravoslavnim običajima, svom suprugu svešteniku Milanu Kostiću, pomaže u crkvenim poslovima i humanitarnom radu, a u tom cilju koristi društvene mreže...

03.05.2024

14:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija