• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

05.01.2024

23:16

Ruska vojska započela juriš na Avdejevku u svim pravcima! Taran: 34 zemlje obučavaju OSU, Erdogan nudi Zelenskom da posreduje kod Putina (FOTO/VIDEO)

Reuters/shutterstock

Vesti

Ruska vojska započela juriš na Avdejevku u svim pravcima! Taran: 34 zemlje obučavaju OSU, Erdogan nudi Zelenskom da posreduje kod Putina (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija ruske vojske, 681. dan.

Kuleba: Nije vreme za agoniju i depresiju

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba pozvao je da se ne pada u stanje „agonije i depresije" zbog izjava Stejt departmenta da će SAD nastaviti da pružaju vojnu podršku Kijevu, ali ne na nivou 2022-2023.

Erdogan nudi Zelenskom da posreduje kod Putina

Foto: Reuters

 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je tokom telefonskog razgovora sa šefom Ukrajine Vladimirom Zelenskim najavio spremnost Ankare da postane posrednik i vodi mirovne pregovore sa Rusijom. „Predsednik Erdogan je rekao da Turska čini velike napore da zaustavi krvoproliće i u Ukrajini i na palestinskim teritorijama i postigne trajni mir", saopštila je kancelarija turskog lidera.
Dežurni PVO sistemi presreli su pet ukrajinskih bespilotnih letelica iznad zapadnog dela Crnog mora. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad zaustavljen je oko 20.00 časova po moskovskom vremenu.

Ova Putinova pobeda za Ameriku je smrtna presuda! Svaka treća zemlja UN krenula putem dedolarizacije!

Taran: 34 zemlje obučavaju OSU

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Aleksej Taran rekao je da u obuci ukrajinske vojske učestvuje koalicija od 34 zemlje. „To su Sjedinjene Američke Države, Britanija, većina zemalja EU, Kanada, Norveška, Australija, Kosovo, Severna Makedonija, Gruzija, Moldavija i Albanija", rekao je Taran za publikaciju ukrajinskog Ministarstva odbrane ArmiInform. Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje lider u organizovanju osnovne obuke za kombinovano oružje za vojsku.

Ruska vojska započela juriš na
Avdejevku u svim pravcima

Foto: Shutterstock/printscreen

 

 

Oružane snage Rusije počele su da jurišaju na Avdejevku u svim pravcima, tvrde vojni dopisnici publikacije Rusko proleće.
"Neprijatelj je postao aktivniji u svim pravcima Avdejevskog odseka, počeli su da napadaju. Oko 20 pravaca. Veoma teška situacija", citira portal kijevskog štićenika, šefa regionalne administracije Barabaša.
Poslednjih dana, u blizini Avdejevke, Rusi aktivno koriste artiljeriju i izvode vazdušne udare.
Ukupno, Rusi izvode više od 40 masovnih napada na Avdejevku svakog dana iz raznih oružja, a ako se računaju manji udari, onda je ovo preko stotinu udara dnevno, žali se Barabaš.
Takođe primećuje prisustvo velike količine teške tehnike i ljudstva u ruskoj vojsci.

Kadirov ima ponudu za Bejdena! Ako SAD ukinu sankcije njegovim konjima i rođacima, oslobodiće zarobljene Ukrajince!

Razdor!

Razdor između Vladimira Zelenskog i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog produbio se jer je ukrajinski predsednik postao samouvereniji, piše „Telegraf“.

 

- Zelenski je određivao sopstvene vojne prioritete koji se nisu uvek poklapali sa prioritetima Zalužnog. Uskoro se razdor produbio - piše američki novinar Sajmon Šuster.

On je podsetio da su neki ukrajinski zvaničnici još 2022. godine smatrali Zalužnog mogućim političkim protivnikom Zelenskog, a sam glavnokomandujući je opisivao svoje odnose sa predsednikom kao „nezgodno partnerstvo“.

Au! Životna greška Zelenskog! Zbog ovog će ga Putin nemilosrdno kazniti, imao je šansu da završi sve, a on...

Zalužni: Sa kim da se borim?

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni održao je emotivan govor tokom rasprave o zakonu o mobilizaciji u Vrhovnoj radi.

On je tokom svog govora najavio manjak vojnika u Oružanim snagama Ukrajine, kritikujući predlog zakona o mobilizaciji.

Zalužni se „u potpunosti ne slaže“ sa nekim od normi predloženih u dokumentu. Konkretno, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine protivio se pravilu o regrutovanju zatvorenika i kriminalaca u vojsku. Istovremeno je prepoznao potrebu za popunom vojske i pozvao ukrajinske poslanike da sami odu na front ako ne obezbede dovoljan nivo mobilizacije.

Foto: Reuters

- S kim da se borim? Ili se okreni svetu i pitaj ljude tamo, ili se boriš ako ne pružiš - rekao je.

Zalužni je obećao da će provesti 80 dana obuke sa svakom mobilisanom osobom. Istovremeno je još jednom pozvao „dajte mu ljude“.

Rusi prevarili neprijatelja

Pogledajte kako:

 

 

Najbitnije sa brifinga:

- U poslednjih nedelju dana ruska vojska izvela je 41 grupni i jedan intenzivan napad visoko preciznim naoružanjem i dronovima na štabove i ukrajinske vojne objekte;

- Ruska vojska je u poslednjih nedelju dana odbila četiri napada na krasnolimanskom pravcu, protivnik je izgubio 690 vojnika i 42 jedinica tehnike;

- Na južnodonjeckom pravcu u istom periodu je odbijeno pet ukrajinskih napada a protivnik je izgubio više od 950 vojnika;

- Na kupjanskom pravcu ruska vojska odbila je 18 napada;

- Na zaporoškom pravcu ruska vojska je odbila jedan napad a ukrajinske snage su izgubile 350 vojnika;

- Na donjeckom pravcu odbijeno je devet ukrajinskih napada, a protivnik je izgubio skoro 2.000 vojnika;

- Za poslednjih nedelju dana ruska vojska je oborila ukrajinski avion Su-27, helikopter Mi-8, 14 raketa "točka-u", osam raketa "storm šedou", tri rakete S-200, 107 projektila "hajmars", "oljha" i "vampir", tri rakete HARM i 253 dronova

- Ukrajinske snage su izgubile šest tenkova, uključujući "leopard 2", a uništena su im i tri skladišta municije na kupjanskom pravcu.

Putin pravi nemilosrdnu vojsku! Zovu se "Hispanjola", nekada su bili deo Vostok bataljona i sejali strah

"Neptun" presretnut!

Snage PVO uništile su ukrajinsku protivbrodsku raketu "Neptun" iznad severozapadnog dela Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Poslat špijunski dron na Krim

Ukrajinskom napadu na Krim u toku noći prethodile su višečasovne aktivnosti američkog špijunskog drona iznad Crnog mora, rekao je krimski politički ekspert Denis Baturin.

- Protivnik je tokom prethodnog dana preduzeo najintenzivniji napad na Krim, koristeći udarne dronove i rakete. Sve je očekivano, kao i to da je napad koordinisao američki špijunski dron - rekao je on.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da je prethodne noći PVO uništila 10 ukrajinskih raketa i da je presrela 36 dronova iznad Krima i Kubanja.

Na udaru Sevastopolj?

U Sevastopolju je proglašena vazdušna opasnost.

Novi savez niče na istoku! Vašington u panici, Putin napada Ukrajinu raketama koje dobija od ove moćne sile

Rusi pritisli

Nastavlja se pritisak ruske vojske na Oružane snage Ukrajine, rekao je pukovnik SBU u penziji Oleg Starikov na svom Jutjub kanalu.

- Pritisak na naše položaje ne slabi…. Situacija na istočnom frontu je složena. Vojska Rusije je značajno povećala primenu oklopne tehnike i udarnih dronova - naveo je on.

Kako je dodao, ruska vojska je prešla u ofanzivu na nekoliko pravaca i preuzima položaje od Ukrajinaca.

Od ovoga nema spasa! Ko na Ruse krene - u startu je gotov, vojni ekspert naveo tri glavne inovacije ruskog oružja na frontu

Obaranje kod Kremene

Ruska PVO je oborila šest ukrajinskih dronova kod Kremene.

Rusi patroliraju nebom iznad Crnog mora

Ruski helikopter Ka-27 patrolirao je iznad Crnog mora u cilju zaštite civilnih brodova od pretnji sa ukrajinske strane. Helikopter je izvršio kontrolu 50 kvadratnih kilometara gde se nalaze gde se nalaze trase sa najintenzivnijim saobraćajem.

Da poraze Putina potrošili su 203 milijarde dolara! Rusija pobeđuje, a Kijevu pomažu 54 zemlje, 70 vojnih satelita, 20 hiljada terminala...

Vazdušna opasnost

Vazdušna opasnost je objavljena u Černovickoj, Hmeljnickoj, Čerkaskoj, Vinickoj i Kijevskoj oblasti Ukrajine.

Kijev u milosti Kongresa

Pentagon ima samo formalno punomoćje da potroši 4,2 milijardi dolara na isporuke oružja Kijevu. Međutim, sredstva ne mogu biti odobrena bez saglasnosti Kongresa, rekao je portparol Ministarstva odbrane Patrik Rajder.

Ukrajina dobija "skajneks"

Nemačka je isporučila Kijevu PVO sistem "skajneks" i 10 borbenih vozila pešadije, objavljeno je na sajt nemačke vlade.

Rusi oborili 10 "oljha"

Ruska PVO sinoć je oborila iznad Belgorodske oblasti 10 ukrajinskih raketa "oljha", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinci se povlače kod Artjomovska

Ukrajinske jedinice povukle se sa više položaja kod Artjomovska, rekao je za Sputnjik komandant specijalne jedinice snaga grupe.

Nastavljaju se napadi na Belgorod

Ukrajinske snage nastavljaju sa neselektivnim napadima na ruski pogranični grad Belgorod. Nastavljaju se borbe na drugim delovima fronta


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija