• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Pravda

06.01.2024

08:55

Iran podigao crvenu zastavu osvete! Prošli put je krvava odmazda bila nad Amerikancima

al manar printsceen/Shutterstock

Vesti

Iran podigao crvenu zastavu osvete! Prošli put je krvava odmazda bila nad Amerikancima

Podeli vest

Crvena zastava osvete je podignuta nad džamijom DŽamkaran u iranskom gradu Komu.

To je učinjeno kao posledica terorističkog napada 3. januara u provinciji Kerman, tokom kojeg su teroristi "Islamske države" (ID) detonirali dve bombe duž putanje pogrebne povorke povodom godišnjice smrti iranskog generala Islamske revolucionarne garde (IRGC) Kasema Sulejmanija.

Broj žrtava u eksploziji dostigao je 103 osobe. Povređene su ukupno 284 osobe. Kasnije je iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi najavio hapšenje umešanih u teroristički napad. Prema rečima portparola Teherana, obaveštajni sistemi su "bili u stanju da pronađu tragove".

Foto: printscreen Al Manar

Iranska zastava podignuta kao upozorenje

- Više osoba umiješanih u ovaj incident je privedeno, a informacije o njima će službe bezbjednosti objaviti naknadno - rekao je Vahidi.

Iran je podigao crvenu zastavu 2020

Komandant snaga Kuds IRGC-a, general Sulejmani, pogođen je u američkom vazdušnom napadu u Bagdadu 3. januara 2020. godine. Lider i duhovni vođa Irana Ali Hamnei rekao je da ta zemlja neće oprostiti Amerikancima ono što se dogodilo i da će im definitivno odgovoriti kako treba. Tada je i nad Jamkaranom podignuta zastava osvete.

Pet dana kasnije, 8. januara 2020. godine, jedinice IRGC-a su pokrenule raketni napad na američke vojne objekte u Iraku. Operacija je nazvana Operacija Mučenik Sulejmani. Na američke baze ispaljeno je 15 raketa zemlja-zemlja. Iran je prijavio smrt 80 Amerikanaca.

Sjedinjene Države su zauzvrat nagovestile da nije bilo žrtava. Pentagon je kasnije priznao da je broj žrtava u iranskom napadu na američke baze u Iraku premašio 60.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija