• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

07.01.2024

22:41

Stradalo 500.000 Ukrajinaca! Ruski dronovi kao komarci napadaju VSU, Leopardi na popravci, krševe je teško i dovesti u red! (FOTO/VIDEO)

Shutterstock/Tanjug

Vesti

Stradalo 500.000 Ukrajinaca! Ruski dronovi kao komarci napadaju VSU, Leopardi na popravci, krševe je teško i dovesti u red! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini – 683. dan.

Stradalo 500.000 Ukrajinaca

Bivši generalni tužilac Ukrajine Lucenko je napomenuo da će obelodanjivanje podataka o gubicima pomoći da se razume šta se dešava na frontu. Ranije je izvestio da su ukrajinske oružane snage mogle da izgube 500 hiljada ljudi ubijenih i ranjenih tokom borbi sa Rusijom.

Foto: EPA

 

Američki kongresmen: Bela kuća
nema strategiju za Ukrajinski sukob

Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Džonson optužio je Belu kuću za nedostatak strategije o ukrajinskom sukobu.
-Šta je krajnji cilj u Ukrajini? Koja je naša strategija?, upitao je on tokom gostovanja na televiziji „Si-Bi-Es".

Putin će lansirati sedam interkontinentalnih raketa! NATO i Amerika moći će da vide sa čim se suočavaju, pa ako baš hoće...

Pušilin: Marijupolj dobio novi izgled

U obnavljanju Donbasa ostvaren je kolosalan rezultat, samo je tako moćna država kao što je Rusija mogla da dv novi izgled Marijupolju. Njegov današnji izgled takođe predstavlja važan primer za druge stanovnike republike kako će izgledati njihovi gradovi, izjavio je lider DNR Denis Pušilin za Sputnjik.
On je istakao da su radovi koji su izvršeni već omogućili da se sada vidi potpuno drugačiji izgled Marijupolja.
Prema njegovim rečima, ovo je faktički potpuno novi grad.
Pušilin je dodao da se škole i bolnice takođe obnavljaju u skladu sa ruskim standardom.
-Nekoliko četvrti Marijupolja je potpuno novo. I to je pravi signal za druge naše gradove, gde radovi u takvim razmerama još nisu počeli", objasnio je on.
On je precizirao da se radi o Donjecku, Makejevki, Gorlovki i Jasinovati.
Druga važna oblast je popravka puteva koju, prema njegovim rečima, „region uopšte nije video u takvim razmerama".
-Hiljadu dvesta kilometara puteva dovedeno je u normalu. To je ozbiljno i to se vidi. Ovi radovi se nastavljaju i samo se ubrzavaju, zaključio je on.

Ruski dronovi ko komarci napadaju VSU

Ruska vojska masovno koristi bespilotneletelice za napad i izviđanješto stvara Ukrajini sve više problema na bojnom polju,izjavio je pukovnik ukrajinske vojske Ivan Pavlenko u intervjuu britanskom listu Fajnenšel tajms.
-Rusi su u poslednje vreme počeli da proizvode toliko dronovada to postaje ogromna pretnja. Masovno korišćenje dronova je nešto novo, rekao je on.
Pavlenko je dodao da u ovim uslovima sistemi za elektronsko ratovanje postaju još važniji. Jedan od ukrajinskih vojnika rekao je listu da zbog nedostatka opreme za elektronsko ratovanje u Oružanim snagama Ukrajine, ruske trupe uništavaju protivnika „kao komarci".
S tim u vezi, Pavlenko je pozvao zapadne saveznike Ukrajine da isporuče opremu koja može da ometa rad ruskog satelitskogsistem za navođenje ruskih raketa i dronova.

Pobuna u Evropi! Nemci, Francuzi, Italijani, Španci... Svi bojkotuju "ruske umetnike pobegulje"! Neće da ih gledaji, a ni slušaju!

Zelenski: Evropa da očita lekciju Rusiji

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da evropske zemlje treba da nauče Rusiju lekciju za izvođenje specijalne operacije. Njegove reči prenosi RBC-Ukrajina.
Zelenski je istakao da postoji način da se pobedi Rusija. Prema njegovom mišljenju, za to Evropska unija treba da formira jedinstvenu industriju oružja . Političar je istakao i doprinos Švedske ukupnoj proizvodnji tehnologije.

Leopardi na popravci, teško ih je dovesti u red

Komisija iz Nemačke posetila je centar za popravku nemačkih tenkova u Litvaniji, gde se remontuju tenkovi Leopard koji su stigli sa ukrajinskog fronta. Stručnjaci su došli do zaključka da je potrebno popraviti tenkove koji nisu samo oštećeni u borbama, već i one koji su jednostavno prešli par hiljada kilometara preko teškog terena, piše Špigl.
I ukrajinski i nemački oficiri priznaju da je održavanje nemačke opreme veoma teško, a u borbenim uslovima se troši 10 puta brže nego na vežbama.

Zaharova jasna, EU da se ne
zanosi stvaranjem sopstvene vojske 

Foto: Informer/Fotomontaža

 

Evropska unija treba da reši svoje unutrašnje probleme pre nego što počne da govori o stvaranju sopstvene vojske. Ovo mišljenje je iznela zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući ideju italijanskog ministra spoljnih poslova Antonija Tajanija da stvori vojsku EU.
„Možda bi trebalo da počnemo sa razvojem sopstvene vakcine za Covid-19? Ili da naučimo da humano, u skladu sa našim međunarodnim obavezama, štitimo granice EU? Rešiti pitanje izbeglica i migranata? I tek onda stvorite vojsku", rekla je Zaharova.

Posle ruskih udara, Zalužni postao histeričan! Britanski ekspert tvrdi da je šef OSU "u rasulu" i zbog dešavanja na frontu!

Oboren još jedan dron

Oboren dron iznad Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Eksplozija u Dnjepropetrovsku

Ovo javljaju ukrajinski mediji. Drugi detalji nisu poznati.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:


▪ Na kupjanskom pravcu odbijena su četirinapada Oružanih snaga Ukrajine, poražene su brigade teritorijalne odbrane, poginulo je više od 50 vojnika. Na krasnolimanskom pravcu gubici neprijatelja su iznosili oko 55 ljudi;

▪ na donjeckom pravcu ukupni gubici neprijatelja iznosili su više od 300 poginulih i ranjenih vojnika, 4 oklopna vozila, samohodni top "Cezar", francuske proizvodnje, američka haubica M119, kao i skladište municije;

▪ Na južnodonjeckom pravcu, brigade Oružanih snaga Ukrajine poražene su u području Novomihajlovke, Staromajorskog, Ugljedara. Snage Kijeva su izgubile oko 130 vojnika, pogođeni su tenk, tripoljska sistema Krab, dve britanske haubice FH-70, skladište municije;

▪ Ukrajinski gubici na zaporoškom pravcu iznosili su oko 40 vojnika, tenk, dva borbena vozila, hersonskom na pravcu – više od 35 ljudi;

▪ Sistemi PVO oborili su dva aviona ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva - Su-25 i Su-27. Pored toga, tokom dana je presretnuto je 14 projektila sistema Hajmars i Uragan i 6 protivbrodskih raketa Neptun.
 

Berlin poziva Kijev u hitnu akciju: Gađajte mete u Rusiji! Prvo Crnomorsku flotu, Putin mora da napusti Krim! Kad bi tako moglo...

Herson pod granatama

OVA izveštava o novom granatiranju Hersona. Prema njenim rečima, jedna od pijaca u centru se našla na udaru vatre. Čovek je ranjen.

Najgore je u Hersonu?

Herson je pod vatrom od jutra. Od zadobijenih povreda preminuo je 62-godišnji muškarac, saopštila je gradska vojna uprava.

Rusi oborili rekord! "Kornetom" razneli ukrajinski oklopnjak sa 7.800 metara, pogledajte ovu demontraciju moći (VIDEO)

Napad ruskim "šahedima"

Ukrajinu je tokom nići napalo 28 jurišnih bespilotnih letelica tipa "Šahed-136/131" i tri protivvazdušne vođene rakete S-300. Glavni pravci udara su jug i istok.

Ovo je saopštilo Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

"Šahedima" i na Nikolajev

I u Nikolajevskoj oblasti noću je došlo do dolaska "Šaheda" u rekreativni centar.

Nema prijavljenih žrtava. 

Britanski ekspert otkriva, panika u EU nakon ruskog udara na Kijev! Ukapirali su koliko su zapadni sistemi PVO nemoćni!

Slede novi napadi na Belgorod

Nastavljaju se ukrajinski raketni udari na rusku Belgorodsku oblast. Iz tog područja počela je evakuacija stanovnika.

Zapretio Zelenski

Adekvatno ćemo odgovoriti na svaki pokušaj Rusije da pojača pritisak na Ukrajinu, poručio je Volodomir Zelenski.

Izvlačenje ukrajinskog tenka iz blata

 

 

Uništili 6 "neptuna" iznad Crnog Mora

Sistemi protivvazdušne odbrane uništili su šest ukrajinskih protivbrodskih projektila "neptun" iznad Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Dana 6. januara 2024. godine, oko 17.00 časova po moskovskom vremenu, zaustavljeni su pokušaji kijevskog režima da izvede teroristički napad protivbrodskim raketama 'Neptun' na objekte na teritoriji Ruske Federacije - naglasili su oni.

Naglašeno je da je šest granata otkriveno i oboreno iznad severozapadnog dela Crnog mora, prenose "RIA Novosti".

Raketa R-360 kompleksa "Neptun" je teška 870 kilograma i može da nosi bojevu glavu od 150 kilograma.

Domet njegovog lansiranja je do 280 kilometara, brzina oko 900 kilometara na sat, a visina leta iznad talasa od tri do deset metara. Kompleks omogućava istovremeno lansiranje do 24 projektila.

Ukrajinske oružane snage redovno granatiraju ruske pogranične teritorije, izvode udare bespilotnim letelicama i sprovode sabotaže.

Snage PVO sinoć su presrele i uništile četiri projektila iznad Krima, dok je preksinoć oboreno pet dronova iznad Crnog mora.

(VIDEO) Rat na Arktiku nije još ni počeo, a Rusija već pobeđuje! Britanski Dejli Mejl neće da ćuti, istina je bolna, ali...

Ruski vojnici iz oslobođene Marjinke

Marjinka je trenutno pod potpunom kontrolom ruske vojske, ali borbe u okolini i dalje traju, a ruska vojska ništa ne prepušta slučaju.

Oslobađanje ovog grada je velika pobeda ne samo za rusku vojsku, već i za stanovnike Donjecka koji su godinama živeli pod ukrajinskim granatama. Sada će ih biti znatno manje, jer je ukrajinska vojska napade vršila upravo iz pravca Marjinke.

Na pitanje ruskom vojniku za kodnim imenom "Kit" zašto se pridružio ruskim dobrovoljcima još pre deset godina u borbama u Donbasu, on jednostavno odgovara da "kada je došla ova nesreća, skupili smo se i krenuli - jedni za druge kako to obično biva kod nas u Donjecku".

- Važan je svaki metar i kilometar oslobođene teritorije jer je toliko neprijatelj udaljen od mog doma - poručio je jedan od ruskih vojnika iz Marjinke.

Putin prisustvovao božićnoj liturgiji u crkvi u Novo-Ogarjevu

Ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovao je noćas božićnoj liturgiji u crkvi u svojoj rezidenciji u Novo-Ogarjevu, nadomak Moskve. Putin se na Badnje veče u Novo-Ogarjevu sastao sa porodicama vojnika koji su poginuli u Ukrajini

Putin je u božićnoj čestitki Rusima naveo da taj praznik ujedinjuje milione ljudi oko ideala dobrote, milosrđa i pravde, a da Ruska pravoslavna crkva i druge hrišćanske konfesije u Rusiji daju ogroman doprinos očuvanju istorijskog i kulturnog nasleđa i jačanju institucije porodice. Celu poruku čitajte OVDE!

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak
Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak

Lekarsko veštačenje Miroslava Mike Aleksića, koje je trebalo da utvrdi njegovu procesnu sposobnost, dostavljeno je Višem sudu u Beogradu nakon zahteva sudskog veća zbog čestih odgoda ročišta uz objašnjenje da je vlasnik škole glume, koji je optužen za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica škole, u lošem zdravstvenom stanju.

01.05.2024

08:02

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15