• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.01.2024

14:32

Pogodiće sve mete u Ukrajini! Iran šalje Rusiji novo superoružje? (VIDEO)

Printskrin:Youtube

Vesti

Pogodiće sve mete u Ukrajini! Iran šalje Rusiji novo superoružje? (VIDEO)

Podeli vest

Iran je razvio novi napadački dron za rat u Ukrajini i čini se da je blizu toga da Moskvi obezbedi rakete zemlja-zemlja, tvrde obaveštajni bezbednosni izvori za britanske medije.

Šahid-107 je opisan kao "eksplozivna i izviđačka" bespilotna letelica, verovatno opremljena tehnologijom za traženje visoko vrednih ciljeva na bojnom polju, poput britanskih i američkih raketnih sistema koje koriste ukrajinske snage.

Izvori su rekli za Skaj njuz da je "nekoliko jedinica" specijalno dizajniranog drona možda bilo ponuđeno Rusiji u dogovoru koji se procenjuje da vredi više od 2 miliona dolara.

Ovo odražava "značajan podršku koju Iran sprovodi u ruskom interesu u vezi sa Ukrajinom", rekao je izvor.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici su ranije optužili Teheran da Moskvu snabdeva stotinama dronova za napad poznatijih kao Šahid-131 i Šahid-136 – nazvanih "dronovi samoubice" (kamikaze) jer lete u mete i eksplodiraju pri udaru.

Rusija koristi kombinaciju napadačkih dronova i raketnih udara kako bi pokušala da probije protivvazdušnu odbranu Ukrajine koja koristi zapadne PVO sisteme, u talasima smrtonosnih napada na civilne i vojne ciljeve širom zemlje koji su se pojačali poslednjih dana, piše britanski medij.

Bezbednosni izvor za britanske medije rekao je da je novi dron Šahid-107 iz porodice bespilotnih letelica Šahid-101, sa repom u obliku slova V. Dugačak oko 2,5 metara i sa rasponom krila od tri metra, dron se može lansirati iz vozila i procenjuje se da ima domet do 1.500 km, rekao je izvor.

Smatra se da je opremljen predajnikom za strimovanje videa uživo. Takve izviđačke sposobnosti znače da bi dron mogao da se koristi za identifikaciju ciljeva na ukrajinskoj liniji fronta za gađanje drugih bespilotnih letelica ili sistema naoružanja.

"Velika briga" za Ukrajinu

Ukrajinski izvor je rekao da je tvrdnja o razvoju novog tipa dronova "verovatno tačna".

- Imamo ogromnu zabrinutost zbog mogućih nabavki pomenutih tipova dronova - rekao je izvor.

Ruska "ofanziva se mnogo oslanja na iranske bespilotne letelice, neprestano ih modernizujući. Oni pokušavaju da ih učine bržima kako bi naterali ukrajinske odbrambene snage da koriste skuplje PVO sisteme.

Ukrajinski izvor je rekao da je Rusija sada u stanju da sama proizvede sisteme Šahid-136 u objektu u regionu Tatarstana, 500 milja istočno od Moskve.

- Proizvodni kapacitet do septembra 2025. trebalo bi da bude oko 4.000 komada godišnje - rekao je izvor.

Iran je "blizu" da obezbedi balističke rakete

Partnerstvo bi postalo još značajnije isporukom iranskih balističkih raketa zemlja-zemlja Rusiji – daleko smrtonosnijih i težih za oborevanje od dronova.

- Iz pouzdanih informacija čini se da su Iran i Rusija obnovili sporazum o oružju i Rusija očekuje da će uskoro dobiti precizne raketne sisteme zemlja-zemlja - rekao je dobro obavešten bezbednosni izvor za Skaj njuz.

Ovo uključuje rakete sa dometom dužim od 300 km (186 milja).

Američki zvaničnik citiran u američkim medijima ranije ovog meseca,  rekao je da se Iran sprema da počne da isporučuje balističke rakete kratkog dometa Rusiji.

Ukrajinski izvor je rekao da bi transfer iranskih raketa pomogao Rusiji da ponovi "kampanju terora" pokrenutu prošle zime protiv ukrajinske energetske infrastrukture, što je izazvalo produžene nestanke struje širom zemlje u vreme niskih temperatura.

Ova vrsta sistema bi mogla uključivati teheranske taktičke rakete kraćeg dometa Ababil ili njegovu kolekciju Fateh, koji imaju nešto veći domet od 300 km do 700 km (186 milja do 435 milja), prema Fabijanu Hincu, istraživaču u Međunarodnom Institutu za strateške studije.

- U tom slučaju bi mogli precizno da pogode ciljeve u celoj Ukrajini - rekao je on za Skaj njuz.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija